"Οι Αθλιοι" στο Δάσος!

20.08.2003
Ο Βίκτωρ Ουγκώ άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική και την πνευματική ιστορία των νεότερων χρόνων με το επικό του μυθιστόρημα "Οι Αθλιοι". Ο Ουγκώ χρειάστηκε μια εικοσαετία για να ολοκληρώσει το τιτάνιο αυτό εγχείρημα και να θεμελιώσει την πρωταγωνιστική, εμβληματική του μορφή, το Γιάννη Αγιάννη. Το έργο που ανέβηκε στο Ηρώδειο στις 31 Ιουλίου, παρουσιάζεται στις 20 και 21 Αυγούστου στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.
Οι "Αθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ, που ανέβηκαν στο Ηρώδειο στις 31 Ιουλίου, παρουσιάζονται στις 20 και 21 Αυγούστου στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης.
Ο Βίκτωρ Ουγκώ άφησε το αποτύπωμά του στην πολιτική και την πνευματική ιστορία των νεότερων χρόνων με αυτό το επικό μυθιστόρημα. Χρειάστηκε δε μια εικοσαετία για να ολοκληρώσει το τιτάνιο αυτό εγχείρημα και να θεμελιώσει την πρωταγωνιστική, εμβληματική του μορφή, το Γιάννη Αγιάννη. Το επαναστατικό πνεύμα του Ουγκώ αντιλαμβάνεται την αρετή της ελευθερίας ως ένα αγαθό το οποίο βαίνει πέραν της υπακοής σε μία τυποποιημένη έννομη τάξη.
Διαμέσου των ευεργεσιών του Γιάννη Αγιάννη, ο Ουγκώ στήνει μία πολύχρωμη και εξαιρετικά προσεκτικά τονισμένη τοιχογραφία των κοινωνικών συμπτωμάτων του καιρού του- των συμπτωμάτων τα οποία προσπάθησε να θεραπεύσει με την ασυγκράτητη φούρια της η Γαλλική Επανάσταση. Η φτώχεια, η πορνεία, η ορφάνια, η ανισότητα σε όλα τα επίπεδα και το αβυσσαλέο χάος μεταξύ των τάξεων σημαδεύουν απ' άκρου εις άκρον τους Αθλίους, τιμώντας με τον πλέον ακριβή και συνάμα ανατριχιαστικό τρόπο το όνομά τους. Το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ ορίζει πεντακάθαρα το ιστορικό πλαίσιο, τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, τα ανθρώπινα ήθη και τα ανθρώπινα πάθη.

Συντελεστές:
Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης
Μουσική: Βασίκης Δημητρίου
Σκηνικά -κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Παύλος Χαικάλης, Παναγιώτης Μέντης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Ρίσβας, Στάθης Βούτος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, θανάσης Αλευράς, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Μαργαρίτα Σολδάτου, Λορέντζος Φραγκούλης, Χριστίνα Κουλουμπή, Κοσμάς Σταύρου.