Πενήντα οκτώ προσωπικότητες, εκ των οποίων οι πενήντα είναι καθηγητές σε έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα συναντηθούν στην Αθήνα, όπου θα πάρουν μέρος σε ένα παγκόσμιο συνέδριο, το πρώτο ενός κύκλου συνεδρίων που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού του Οργανισμού, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, όπου και θα διεξαχθεί, από 3 έως 5 Ιουλίου.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στηρίζεται από τέσσερα υπουργεία (Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης), αλλά και από το ΕΚΕΒΙ, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο του κύκλου συνεδρίων, με τίτλο «Ελλάδα στον Κόσμο», θα ακολουθήσουν, ανά τριετία, ένα συνέδριο Αρχαιολόγων και ένα άλλο των Αποδήμων Επιστημόνων και Ερευνητών Θετικών Επιστημών.
Στόχος αυτού του κύκλου συνεδρίων είναι «η προβολή και πλαισίωση του επιστημονικού έργου που γίνεται ανά τον κόσμο για την Ελλάδα από επιφανείς απόδημους Ελληνες, η δικτύωση μεταξύ τους και η εκάστοτε εκπόνηση ενός τριετούς προγράμματος δράσης για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ τους», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη Τύπου.
Το συνέδριο θα ανοίξει το πρωί της Πέμπτης (11 π.μ.) με χαιρετισμούς των προέδρων των Νεοελληνικών Σπουδών Ευρώπης (Κωνσταντίνος Δημάδης, Πανεπιστήμιο Βερολίνου), Αμερικής (Στάθης Γουργουρής, Κολούμπια) και Αυστραλίας (Βρασίδας Καραλής, Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ).
Οι σύνεδροι, που θα τοποθετηθούν πάνω σε διάφορες πτυχές των θεματικών ενοτήτων, προέρχονται από πολλά γνωστικά πεδία (φιλολογία, γλωσσολογία, μεταφραστικές σπουδές, ιστορία, ανθρωπολογία, ιστοριογραφία, βυζαντινές και κλασικές σπουδές κ.ά.).
Εξω από την αίθουσα του συνεδρίου, το ΕΚΕΒΙ θα παρουσιάσει την έκθεση βιβλίου «Η ελληνική λογοτεχνία σε 40 γλώσσες», καθώς και εκδόσεις που γίνονται στο εξωτερικό από φορείς που ασχολούνται με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.