"Sleuth" στη Θεσσαλονίκη

14.03.2003
Το κλασικό έργο του Anthony Shaffer "Sleuth" (Ιχνηλάτης) που παρουσιάστηκε το χειμώνα με επιτυχία στην Αθήνα, στο θέατρο "Αμιράλ", ανεβάζουν από τι1 14 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου στη σκηνή του κινηματοθεάτρου Παλλάς της Θεσσαλονίκης ο Τάσος Χαλκιάς και ο Θάνος Καληώρας σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά.
Το κλασικό έργο του Anthony Shaffer "Sleuth" (Ιχνηλάτης) που παρουσιάστηκε το χειμώνα με επιτυχία στην Αθήνα, στο θέατρο Αμιράλ, ανεβάζουν από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου στη σκηνή του κινηματοθεάτρου Παλλάς της Θεσσαλονίκης ο Τάσος Χαλκιάς και ο Θάνος Καληώρας σε σκηνοθεσία Γιάννη Λαπατά.

Το "Sleuth" είναι ένα παράξενο σκηνικό παιχνίδι μεταξύ σοβαρού και αστείου , μεταξύ κωμικού και αστυνομικού που καθηλώνει. Η διάθεση του συγγραφέα για αστεία και παιχνίδια είναι ολοφάνερη καθώς δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες του έργου που παίζουν μεταξύ τους , αλλά και το κοινό το οποίο παρασύρεται στις παγίδες και τα παιχνίδια του Shaffer.
Στο παρελθόν, το έργο έχει ανεβεί στην Ελλάδα από δύο πολύ σημαντικά ονόματα του θεάτρου, τον Χορν και τον Αλεξανδράκη, ενώ στην κινηματογραφική του μεταφορά πρωταγωνιστούσαν ο Λόρενς Ολιβιέ και ο Μάικλ Κέιν.
Oι κριτικές ήταν ευνοϊκές για το έργο σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, όπου ανέβηκε, ενώ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Broadway. Στη Νέα Υόρκη απέσπασε το βραβείο ΤΟΝΥ στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας παράστασης της χρονιάς.

Ο Shaffer πλάθει χαρακτήρες εκκεντρικούς, ιδιόμορφους, αλλά όχι εκτός πραγματικότητας. Στο "Sleuth" είναι ολοφάνερη η διάθεση του συγγραφέα για αστεία και για παιχνίδια, καθώς δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες του έργο που παίζουν μεταξύ τους, αλλά και το κοινό, το οποίο παρασύρεται στις παγίδες και στα παιχνίδια του Shaffer.

Οι συντελεστές:
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λαπατάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Special effects: Σόλων Γαιννούτσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Αντωνιάδης.
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Χαλκιάς, Θάνος Καληώρας.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται στο κινηματοθέατρο "Παλλάς" της Θεσσαλονίκης από τις 14 Μαρτίου ως τις 20 Απριλίου.