Κάντε Ποίηση όχι Πόλεμο!

20.03.2003
Με το σύνθημα «Κάντε ποίηση όχι πόλεμο» συμμετέχουν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την 21η Μαρτίου ημέρα που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονικη.
Με το σύνθημα «Κάντε ποίηση όχι πόλεμο» συμμετέχουν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, την 21η Μαρτίου ημέρα που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονικη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2003, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με τη Βασιλική Νορβηγική Πρεσβεία, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Ινστιτούτο Θερβάντες ετοιμάζει μια μεγάλη καμπάνια που αποβλέπει στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής ποίησης.

Στίχοι τριών σύγχρονων ποιητών από κάθε μία από τις συνεργαζόμενες χώρες έχουν επιλεγεί για να ταξιδέψουν σε όλη την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μέσα από αφίσες που θα τοποθετηθούν σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης και σε μεγάλο αριθμό αστικών λεωφορείων καθώς και μέσα από κάρτες που θα διανεμηθούν την ημέρα εκείνη σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, σταθμούς τρένων και λεωφορείων.
Για τη Ελλάδα έχουν επιλεγεί στίχοι των ποιητών: Δ. Σολωμού, Κ. Παλαμά και Οδ. Ελύτη. Για τη Γαλλία στίχοι των: G. Goffette, L. Gaspar, Y. Bonnefoy, για τη Γερμανία στίχοι των: S.Kirsch, R. Gernhardt, M. Kruger, για την Ισπανία στίχοι των: L. G. Montero, A. Luque, B. Andreu και για τη Νορβηγία στίχοι των: O. Rimbereid, T. Hodnebo, S. Opstad. Οι στίχοι των ξένων ποιητών θα αναγράφονται στο πρωτότυπο και σε μετάφραση.

Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Επίσης, το λογοτεχνικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης Εντευκτήριο σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και το Λογοτεχνικό Αρχείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια "Ποιητική Ολονυχτία" το βράδυ της 21ης Μαρτίου στις 11.30 μ.μ. μέχρι το πρωί της επομένης, στο χώρο εκδηλώσεων του περιοδικού (Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη). Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει ανάγνωση ποιημάτων από την παγκόσμια γραμματεία που θα επιλέξουν και θα διαβάσουν στο κοινό διακεκριμένα πρόσωπα από όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της πόλης: λογοτέχνες, εικαστικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί κ.λ.π. Στη συνέχεια, θα ακουστούν ηχογραφημένες αναγνώσεις από έλληνες ποιητές που ζουν στο εξωτερικό, ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσουν θεσσαλονικείς καλλιτέχνες με ζωντανή μουσική και μελοποιημένη ποίηση.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα
Η κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στην Αθήνα θα γίνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα), στις 20 και 21 Μαρτίου.
Στις 20 Μαρτίου, ώρα 19:30, η Εταιρεία Συγγραφέων σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. διοργανώνει ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Καβάφης: ελληνικός και οικουμενικός". Συμμετέχουν οι: Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Diana Haas, Κώστας Κουτσουρέλης. Συντονίζει ο Άρης Μπερλής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού των 140 χρόνων από τη γέννησή του και 70 από το θάνατό του ποιητή.
Στις 21 Μαρτίου, ώρα 19:30, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων και τα λογοτεχνικά περιοδικά: Δέντρο, Εντευκτήριο, Μανδραγόρας, Να ένα μήλο, Νέα Εστία, Οδός Πανός και Ποίηση διοργανώνει μια εκδήλωση με τίτλο: "Ποιητικοί Χαιρετισμοί: νέες φωνές στην ελληνική ποίηση".
Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. απευθύνθηκε στα λογοτεχνικά περιοδικά για να επιλέξουν έναν έως τρεις νέους ποιητές που εμφανίστηκαν στην ποίηση τα τελευταία χρόνια και να τους προτείνουν στο κοινό. Σ' αυτό το πανόραμα νέων φωνών, που προλογίζει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είκοσι ποιητές θα αναγνώσουν τα ποιήματά τους: Δημήτρης Ελευθεράκης, Άγγελος Καλογερόπουλος, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Δούκας Καπάνταης, Σωτήρης Σελαβής, Αγγελική Σιγούρου, Αύγουστος Κορτώ, Στέλιος Ροΐδης, Σταύρος Χουλιαράς, Χρήστος Γιαννάκος, Δέσποινα Δεμερτζή, Κώστας Πάτσης, Βασίλης Αμανατίδης, Δημήτρης Λεοντζάκος, Αυγουστίνος Ζενάκος, Γιάννης Καραντώνης, Γιάννα Μπούκοβα, Γιώργος Καλοζώης, Μιχάλης Λυμπερέας, Σταμάτης Πολενάκης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, παράσταση αυτοσχεδιασμού λόγου και μουσικής από τη Σαββίνα Γιαννάτου και τους μουσικούς: Βασίλη Παπαβασιλείου και Φλώρο Φλωρίδη, και συναυλία κρουστών από το συγκρότημα Κρόταλα. Την εκδήλωση παρουσιάζει η Όλια Λαζαρίδου.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης συμμετέχει και το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ μεταδίδοντας κατά τη διάρκεια του προγράμματος του, την Παρασκευή 21 Μαρτίου, φωνές ελλήνων ποιητών από το αρχείο του.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ!