O ήλιος ζωγραφίζει στην ... Κωνσταντινούπολη!

26.02.2003
Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας και γλυπτικής του Τούρκου καλλιτέχνη και καθηγητή Καλών Τεχνών Erdinc Bakla φιλοξενείται από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου στην Teksin Art Gallery της Κωνσταντινούπολης με το διπλό τίτλο "Ριζωμένοι άνθρωποι" και "Σταγόνες/ Ο ήλιος ζωγραφίζει".
Mια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας και γλυπτικής του Τούρκου καλλιτέχνη και καθηγητή Καλών Τεχνών Erdinc Bakla φιλοξενείται από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου στην Teksin Art Gallery της Κωνσταντινούπολης με το διπλό τίτλο "Ριζωμένοι άνθρωποι" και "Σταγόνες/ Ο ήλιος ζωγραφίζει".

H καλλιτεχνική πορεία του Erdinc Bakla -γνωστού στην πατρίδα του ως κεραμίστα- ενσωματώνει άλλες μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία και η γλυπτική και τα έργα του αντανακλούν μια νέα οπτική που ενώνει τις τέχνες και τις τεχνικές.
Η έκθεση αυτή είναι ενδεικτική της πρόθεσης του καλλιτέχνη να αποδώσει στα έργα του την τρίτη διάσταση και περιλαμβάνει μια σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες με θέματα από τη φύση ιδωμένα στη λεπτομέρειά τους, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, αλλά και μια συλλογή από γλυπτά.

Στις φωτογραφίες του ο Bakla επιχειρεί να συνδυάσει το ρεαλισμό και τη φωτο-στατική, αντικειμενική απόδοση των θεμάτων του με μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τη χρήση του φωτός ώστε να δημιουργεί αντιθέσεις που θυμίζουν ζωγραφικό πίνακα. Σταγόνες της βροχής που κρέμονται από τα κλαριά των δέντρων και τα "παιχνίδια" του ήλιου με τα σύννεφα είναι από τα προσφιλή του θέματα. Η διαφάνεια και η κρυστάλλινη εικόνα δίνουν την αίσθηση της φυσικότητας, ενώ το κοντράστ του φωτός δίνει στις φωτογραφίες του Bakla μια διάσταση ποιητική.
Η έμφαση δίνεται στις μικρές λεπτομέρειες της φύσης που κανείς ίσως δεν παρατηρεί στο μικροεπίπεδο και ο καλλιτέχνης μεγεθύνει τις διαστάσεις τους μένοντας πιστός σε κάθε λεπτή τους απόχρωση. Τα ηλιοβασιλέματα δίνουν την εντύπωση αφηρημένων ζωγραφικών πινάκων και παραπέμπουν σε ρομαντικές περιγραφές των ποιητών της Ανατολής.

Παράλληλα, μια σειρά από ανθρωπομορφικά αγαλματίδια συμπληρώνει την έκθεση. Χαρακτηριστικό των γλυπτών αυτών είναι η προέκταση των άκρων τους σε ρίζες δένδρων που συμβολίζουν κατά τον Erdinc Bakla το από γενέσεως "ρίζωμα" του ανθρώπου σε καθορισμούς όπως η καταγωγή του, η φυλή του και τα κληρονομικά χαρακτηριστικά του, στοιχεία και ταυτότητες που τον ακολουθούν ακόμα και μετά το πέρας της ζωής του.