Ο γερο-Πανικός και η βίβλος των ονείρων

14.02.2003
"Ο Γερο Πανικός και η Βίβλος των ονείρων" είναι ένα εξαιρετικά εσωτερικό βιβλίο γεμάτο σκέψεις, αλλά και συναισθήματα της Σύλβια Πλαθ, ενός εξαιρετικά περίεργου και ευαίσθητου ανθρώπου που αυτοκτόνησε με γκάζι σε ηλικία 33 ετών.
"Kάθε μέρα, εννέα με πέντε, κάθομαι στο τραπεζάκι μου, που βλέπει την πόρτα του γραφείου και δακτυλογραφώ τα όνειρα των άλλων....
Όταν με ρωτούν που δουλεύω, λέω πως είναι Βοηθός Γραμματέως σε ένα από τα τμήματα Εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στο Κτίριο των Κλινικών του Δημοτικού Νοσοκομείου. Αυτό ακούγεται τόσο πλήρες και οριστικό που σπάνια με ρωτούν τίποτε άλλο πέρα απ' το τι κάνω, κι αυτό που κυρίως κάνω είναι να δακτυλογραφώ ιστορικά ασθενών. Με δική μου όμως πρωτοβουλία όμως, και με απόλυτη μυστικότητα, ακολουθώ την κλίση μου, που θα έκανε τους γιατρούς να τους σηκωθούν οι τρίχες. Στον μυστικό κόσμο της γκαρσονιέρας μου, αποκαλώ τον εαυτό μου γραμματέα του ίδιου του γέρου-Πανικού.
Όνειρο το όνειρο εκπαιδεύω γι' αυτόν τον σπάνιο ρόλο, σπανιότερο, αλήθεια, απ' όλων των μελών του Ψυχαναλυτικού Ινστιτούτου, το ρόλο ενός μύστη ονείρων. Όχι ενός διώκτη ονείρων, ενός ερμηνευτή ονείρων, ενός εκμεταλλευτή ονείρων με χονδροειδείς πρακτικούς στόχους την υγεία και την ευτυχία, αλλά το ρόλο, ενός ανιδιοτελούς συλλέκτη ονείρων, για χάρη τους και μόνο." (απόσπασμα από το βιβλίο)

"Ο Γερο Πανικός και η Βίβλος των ονείρων" είναι ένα εξαιρετικά εσωτερικό βιβλίο γεμάτο σκέψεις, αλλά και συναισθήματα της Σύλβια Πλαθ, ενός εξαιρετικά περίεργου και ευαίσθητου ανθρώπου που υπέφερε από μία πολύ σοβαρής μορφής κατάθλιψη "εξαιτίας" της οποίας αυτοκτόνησε με γκάζι σε ηλικία 33 ετών. Η συγγραφέας είναι ευρύτερα γνωστή από το ποιητικό της έργο -ιδιαίτερα αυτό των τελευταίων έξι μηνών της ζωής της. Παράλληλα όμως, έγραψε μυθιστορήματα (από τα οποία το ευρύτερα γνωστό είναι το Bell Jar που δημοσιεύσε με το ψευδώνυμο Βικτόρια Λούκας), αλλά και πολλά διηγήματα από τα οποία πολλά έχουν χαθεί.

"Ο Γερο-Πανικός και η Βίβλος των ονείρων" θεωρείται ένα από τα καλύτερα διηγήματά της. Για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της με πρωτοβουλία του συζύγου της, με τον οποίο είχαν ήδη χωρίσει. Στην ιδιαίτερα καλογραμμένη και διαφωτιστική εισαγωγή του Γιάννη Ζερβά διαβάζουμε πως "δεν είναι βέβαιο ότι η ίδια η Πλαθ θα ήθελε να δει τα διηγήματά της δημοσιευμένα. Είναι μάλιστα γνωστό ότι ορισμένα απ' αυτά τα είχε απορρίψει. To ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα περισσότερα απ' αυτά, όπως άλλωστε και τα ατελειώτα ημερολόγιά της και τα δημοσιογραφικά κομμάτια που έγραψε για διάφορα περιοδικά, περιορίζεται κυρίως στη ματιά που προσφέρουν στην εσωτερική της ζωή."


Εκδόσεις Αγρα
Τίτλος: Ο Γερο- Πανικός και η Βίβλος των Ονείρων
Συγγραφέας: Sylvia Plath
Εισαγωγή- Μετάφραση: Γιάννη Ζερβά
Σελίδες: 60
ISBN: 960-325-454-1