Η Hellenic Dance Company στον Ελληνικό Κόσμο

13.06.2008
Η Hellenic Dance Company, επιστρέφει με μια ακόμη πολυσυλλεκτική παραγωγή για την πραγματοποίηση της οποίας η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Παυλίνα Βερέμη «επιστρατεύει» και φέτος σημαντικές δημιουργικές δυνάμεις.

Η Hellenic Dance Company, επιστρέφει με μια ακόμη πολυσυλλεκτική παραγωγή για την πραγματοποίηση της οποίας η διευθύντρια της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Παυλίνα Βερέμη «επιστρατεύει» και φέτος σημαντικές δημιουργικές δυνάμεις.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται από τις 30 Ιουνίου ως και τις 2 Ιουλίου στο Θέατρον του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικός Κόσμος, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Πιστό στη φιλοσοφία που θέλει την Τέχνη να διερευνά καθημερινούς προβληματισμούς ακολουθώντας σύγχρονους δρόμους, το ensemble παρουσιάζει πρωτότυπα έργα που χτίστηκαν «πάνω» στους χορευτές του μετά από ανάθεση στους δημιουργούς, αλλά και κομμάτια από την εργογραφία Ελλήνων καλλιτεχνών με δυναμική παρουσία στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η Αθηνά Βάχλα παρουσιάζει μια δυνατή πρόταση μέσα από την οποία θίγει το ζήτημα του Αγώνα που καταβάλλει ο σύγχρονος άνθρωπος για να επιβιώσει σε μια πραγματικότητα μάλλον σκοτεινή. Μια χοροθεατρική πράξη-ταξίδι στον Εαυτό, το The Splinter in the Flesh φωτίζει τις σκληρές αλήθειες που μας περιβάλλουν και διερευνά τις πιθανές διεξόδους από αυτές. Απέναντι στην Ελληνίδα δημιουργό, η Ισραηλινή Jasmin Vardimon εξετάζει την καθημερινότητα με έναν τρόπο διαφορετικό.

Στο σύμπαν που δημιουργεί στο έργο της, Because, παρότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, η χαρά είναι παρούσα ακόμη κι αν είναι σκληρή. Δυναμικό και αιχμηρό, το κομμάτι τοποθετεί το βλέμμα στις μικρές λεπτομέρειες που συνήθως κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Εντοπίζοντας στις ανθρώπινες σχέσεις, η Πέννυ Διαμαντοπούλου παραδίδει μια χορογραφική σπουδή η οποία υπογραμμίζει το δεσμό ανάμεσα στην κίνηση και στη μουσική.

Μέσα από ένα τέτοιο σχήμα, το έργο Καθ’ Οδόν μας θυμίζει πόσο μοιάζουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας όταν επιλέγουμε να αναζητήσουμε την αλήθεια στη διαφορά ενώ αυτή μπορεί να αναπνέει στις ομοιότητες μας με τους άλλους.

Μέσα από την παρουσίαση πρωτότυπων έργων ή έργων ρεπερτορίου διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, η Hellenic Dance Company, στοχεύει στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με το σύγχρονο χορό, αλλά και στην ανάπτυξη και προβολή του είδους τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Με τη συστηματικότητά της, η ομάδα έχει καταφέρει να χτίσει ένα προφίλ κύρους και καλλιτεχνικούς δεσμούς με τα μεγαλύτερα σύνολα διεθνώς, παρουσιάζοντας στο κοινό κορυφαίες παραστάσεις που σημειώνουν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Στο μέχρι τώρα ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται χορογραφίες των σημαντικότερων Ελλήνων και ξένων χορογράφων του 20ού αιώνα όπως οι: Martha Graham, Pascal Rioult, Win Vandekeybus, Martin Lawrance, Jose Limon, Mark Morris, Richard Alston, Ζουζού Νικολούδη και Χάρης Μανταφούνης, αλλά και νεότερων όπως οι Δημήτρης Παπαιωάννου, Κωνσταντίνος Ρήγος, Αντώνης Φωνιαδάκης, Jasmin Vardimon, Αθηνά Βάχλα, Josef Frucek & Λίντα Καπετανέα, Hofesh Shechter κ.ά.