Θέατρο σκιών στο Τελλόγλειο!

20.02.2003
Ο Καραγκιόζης και ο Μπαρμπαγιώργος, τα Κολλητήρια και ο Νιόνιος, "σκιώδεις" προσωπικότητες που διέτρεξαν στιγμές της ελληνικής ιστορίας θα φιλοξενηθούν από τις 23 Φεβρουαρίου στο Τελλόγλειο Ιδρυμα στη Θεσσαλονίκη.
Μια έκθεση με αντικείμενο τη συλλογή από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, που συνέλεξε ο Μιχάλης Χατζάκης θα φιλοξενεί το Τελλόγλειο Ιδρυμα από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Μαϊου.
Το Θέατρο Σκιών στη χώρα μας είναι το κατ' εξοχήν λαϊκό θεατρικό είδος και εγγράφεται στην τροχιά της ελληνικής ιστορίας. Ακολουθώντας την ελληνική παράδοση της κοινωνικής σάτιρας, "σκιώδεις" προσωπικότητες, όπως ο Καραγκιόζης και ο Μπαρμπαγιώργος, τα Κολλητήρια και ο Νιόνιος διέτρεξαν στιγμές της ελληνικής ιστορίας, λειτουργώντας ως ουσιαστική ψυχαγωγία, με το καταλυτικό τους χιούμορ και την απαράμιλλη κριτική τους επιδεξιότητα απέναντι στους πάντες και τα πάντα, ιδίων συμπεριλαμβανομένων.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Τελλογλείου Ιδρύματος, τοποθετημένες σε κατάλληλες κατασκευές οι φιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του παρουσιάζονται με τον παραδοσιακό σκηνογραφικό τρόπο. Πίσω από το "παραμυθένιο", φωτισμένο πανί ή με τα γνωστά σε όλους "μπερντεδάκια", οι χαρακτήρες του Θεάτρου Σκιών αποκαλύπτουν τις πραγματικά αστείρευτες δυνατότητες που διαθέτει η λαϊκή δημιουργικότητα.
Η έκθεση επιχειρεί μία ανάπλαση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών και αποσκοπεί στο να μεταφέρει στους επισκέπτες μία εικόνα του κόσμου μέσα στον οποίο δραστηριοποιούνται οι χαρακτήρες-πρωταγωνιστές.
Οι φιγούρες που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές του Δημήτρη Μόλλα, του Γιώργου Χαρίδημου και του ίδιου του συλλέκτη Μιχάλη Χατζάκη.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μία σειρά από σχέδια, αφίσες και φωτογραφίες από τον κόσμο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, όπως και να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις που θα δοθούν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος από τον Μ. Χατζάκη.


Διάρκεια Έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου 2003 - 18 Μαΐου 2003
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00, Σάββατο 17:00-20:00, Κυριακή 11:00-20:00