Πιο ψηλά, πιο ψηλά!

06.02.2003
Κοινοποιήθηκαν οι δυο αρχιτεκτονικές προτάσεις που προκρίθηκαν από την επιτροπή, η οποία ανέλαβε να επιλέξει τις κατασκευές που θα πάρουν τη θέση των περίφημων "Δίδυμων πύργων", μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των τελευταίων στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι δύο φιναλίστ είναι ο Γερμανός Ντάνιελ Λίμπεσκιντ και η ομάδα αρχιτεκτόνων "Τhink".
Κοινοποιήθηκαν οι δυο αρχιτεκτονικές προτάσεις που προκρίθηκαν από την επιτροπή, η οποία ανέλαβε να επιλέξει τις κατασκευές που θα πάρουν τη θέση των περίφημων "Δίδυμων πύργων", μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των τελευταίων στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Οι δύο φιναλίστ είναι ο Γερμανός Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, γνωστός στους Έλληνες από τη συμμετοχή του στο διεθνή διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και η ομάδα αρχιτεκτόνων "Τhink" των Φρέντερικ Σβαρτς, Ραφαέλ Βίνολι και Κεν Σμιθ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αrtdaily, oι προτάσεις αμφότερων των υποψηφίων είναι πράγματι εντυπωσιακές. Ο Λίμπεσκιντ προτείνει ένα γωνιώδες γυάλινο σύμπλεγμα κτισμάτων με ύψος περίπου 530 μέτρα και πέντε πύργους που θα πλαισιώνουν το αρχιτεκτόνημα. Η πρόταση περιλαμβάνει πολιτιστικά κέντρα, χώρο μνήμης για τους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης, πάρκα και ποικίλους δημόσιους χώρους.
Η πρόταση της ομάδας "Think" δεν υστερεί σε φαντασία. Δύο κτίρια ύψους 500 μέτρων που θυμίζει αρκετά το σκελετό των δίδυμων πύργων παρουσιάζεται στη μακέτα τους. Η αρχιτεκτονική αυτή πρόταση εντυπωσιάζει για το άπλετο φως των κεντρικών χώρων της κατασκευής που αναδύεται από διάφανα κομμάτια γυαλιού.

Όποια κι αν είναι η έκβαση του διαγωνισμού, ένα είναι το κρατούμενο: Οι Αμερικανοί, παρά την τραγωδία που τους έπληξε, επιμένουν στο επιβλητικό, ψηλό και υπερβολικό χαρακτήρα των κατασκευών τους που αναδεικνύει την υπεροχή τους. Ή μήπως τη ματαιοδοξία τους;