Πολιτιστική Ολυμπιάδα: Tο επόμενο βήμα

29.01.2003
Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Ευγένιος Γιαννακόπουλος, σε μια απόπειρα απολογισμού της πρώτης διετίας του θεσμού, οριοθέτησαν τους στόχους και την αρχιτεκτονική της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και κοινοποίησαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα έτη 2003-2004.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Ευγένιος Γιαννακόπουλος, σε μια απόπειρα απολογισμού της πρώτης διετίας του θεσμού, οριοθέτησαν τους στόχους και την αρχιτεκτονική της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και κοινοποίησαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα έτη 2003-2004.

Με εννέα εκθέσεις αρχαιολογικού και εικαστικού ενδιαφερόντος, πολλές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις για το 2003, αλλά και συναντήσεις λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και ειδικά πολιτιστικά γεγονότα -από τον χώρο της τεχνολογίας και του ψηφιακού πολιτισμού- το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για την χρονική περίοδο 2003-2004 είναι έτοιμο να παρουσιαστεί εκτός από την Αθήνα σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Από τις εκδηλώσεις του 2003 ξεχωρίζει η μουσική παράσταση στη Δήλο με τον συνθέτη Νικολά Πιοβάνι, ο οποίος παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο του έργο με κεντρικό θέμα το ελληνικό φώς. Επίσης, η συνεργασία της Πολιτιστικής Ολυμπιαδας με το American Ballet Theater και τον Κώστα Γαβρά που θα παρουσιάσει στη Νέα Υόρκη το πρόγραμμα με τίτλο "Όλα γύρω είναι φώς".
Από τον χώρο της λογοτεχνίας άξιο αναφοράς είναι το αφιέρωμα στο έργο του Καβάφη με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατό του. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2003.

Ανάμεσα στις εννέα εκθέσεις ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει αυτή των "Κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου" με ενδυματολογικές συνθέσεις σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Ένας ακόμα Έλληνας διεθνώς αναγνωρισμένος, ο Νίκος Καζαντζάκης, αποτελεί το θέμα του αφιερώματος στην Κρήτη από τον Μάρτιο έως τον Μαίο του 2004. Η κινητή αυτή έκθεση θα περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στον χώρο της αρχιτεκτονικής και για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2003 σημειώνουμε τον Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής "Εφήμερες κατασκευές στην πόλη της Αθήνας". Ο διαγωνισμός συνοδεύεται από μεγάλη έκθεση 470 έργων.
Όσον αφορά τον κινηματογράφο, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αφιέρωμα σε κινηματογραφικά έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Το πρώτο μέρος, εντός του 2003, αφορά τις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο. Το δεύτερο μέρος, την άνοιξη του 2004, σειρά έχουν το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Μπολόνια.

Επίσης, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον αθλητισμό διάρκειας μιας εβδομάδας. Πλαισιώνεται απο έκθεση φωτογραφικών και αφισσών με θέμα τα σπόρ στην 7η τέχνη.

Στην κατηγορία "Μεγάλα Προγράμματα" προεξέχοντα ρόλο έχει η "Αγορά". Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε 68 πόλεις και ιστορικούς τόπους της ελληνικής επικράτειας με στόχο την ενεργοποίηση του τοπικού επαγγελματικού και ερασιτεχνικού καλλιτεχνικού δυναμικού κάθε περιοχής, αλλά και την παρουσίαση ειδικά σχεδιασμένων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Αναφορικά με τους στόχους του θεσμού, για τους Έλληνες του 21ου αιώνα καθ' οδόν προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής θεσμός, ένα μεγάλο μήνυμα, ένας στίβος δημιουργίας, αλλά και μια γέφυρα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών του κόσμου.
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν είναι ένα ακόμη φεστιβάλ ούτε μία εθνική δραστηριότητα ελληνικού ή ελληνοκεντρικού χαρακτήρα. Είναι ένα γεγονός με παγκόσμια εμβέλεια και επίκεντρο την Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η τοπογραφία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας είναι η αυθεντική τοπογραφία του ελληνικού χώρου ως σημείου οικουμενικής αναφοράς. Ταυτοχρόνως, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλες τις ηπείρους και, στο μέτρο του δυνατού, σε όλες τις χώρες που μετέχουν στο Ολυμπιακό γίγνεσθαι. Είναι συνεπώς προφανές ότι η Πολιτιστική Ολυμπιάδα δεν βασίζεται στην ποσότητα και στην πυκνότητα των εκδηλώσεων αλλά στην συμβολική και επικοινωνιακή τους εμβέλεια.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για τα έτη 2003-2004.