Χρωματοφαγία στην γκαλερί Καλφαγιάν

28.01.2003
Η γκαλερί Καλφαγιάν παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Αχιλλέα Χρηστίδη στην Αθήνα, Καψάλη 6, στο Κολωνάκι. Πίνακες γεμάτοι χρώμα, με φωσφορούχες γραμμές, πολύχρωμες πινελιές, αλλά και πάστα αφημένη πάνω στον καμβά, μια πληθωρικότητα χρώματος από πολλαπλά στρώματα ύλης που καθηλώνει όχι μόνο το μάτι, αλλά και την ψυχή.
Η γκαλερί Καλφαγιάν παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Αχιλλέα Χρηστίδη στην Αθήνα, Καψάλη 6, στο Κολωνάκι.
Πίνακες γεμάτοι χρώμα, με φωσφορούχες γραμμές, πολύχρωμες πινελιές, αλλά και πάστα αφημένη πάνω στον καμβά, μια πληθωρικότητα χρώματος από πολλαπλά στρώματα ύλης που καθηλώνει όχι μόνο το μάτι, αλλά και την ψυχή. Ένα παιχνίδι που κρύβει τους συμβολισμούς του καλλιτέχνη, αλλά και σίγουρα οδηγεί τον θεατή σε κόσμους γλυκούς και ονειρικούς. Με διάθεση αθώα και παιδιάστικη ο Αχιλλέας Χρηστίδης χρησιμοποιεί το χρώμα σαν μέσο επικοινωνίας και μάλιστα το πιο σημαντικό.

Ο Γιώργος Βέλτσος αναφέρει για την έκθεση χαρακτηριστικά:
"Χρωματοφαγία":
Πρέπει να είναι κανείς σύντομος και καθαρός όταν μιλάει για τον Χρηστίδη, χωρίς πολλά τεχνοκριτικά τσαλίμια. Πρέπει να "ανταποκρίνεται" σ΄ αυτόν τον διψασμένο σύγχρονό του. Αυτόν τον "κακοποιό" Κάιν της ζωγραφικής, απειλητικό και απειλούμενο, που ξέρει πως η ζωγραφική είναι "φόνος"... Ο Χρηστίδης διψά. Τι άλλο είναι το χρώμα του παρά η ανάγκη του για υγρά. Δεν παύει να διψα για χρώμα το χρώμα του Χρηστίδη: το σώμα πάντοτε έρχεται να τον ξαναβρεί μέχρι τη στερεοσκοπική του μορφή: την κεραμική του ή την κρυονική του στην ολέθρια ζαχαροπλαστική του με τις "τούρτες", αύριο στην γλυπτική του με τις "κούκλες". Την ξέρω αυτή την τέχνη των ομοιομάτων. Αναγνωρίζω το δαιμονικό.

Ο Αχιλλέας Χρηστίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Από το 1979 για πέντε χρόνια κάνει μουσικές σπουδές τις οποίες όμως εγκαταλείπει και έκτοτε αφιερώνεται αποκλειστικά στη ζωγραφική. Είναι αυτοδίδακτος, έχει στο ενεργητικό του είκοσι τρεις ατομικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και εικονογραφήσεις βιβλίων.


Διάρκεια έκθεσης μέχρι το Σάββατο 15 Μαρτίου 2001
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00- 15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00- 19.00