Το αθάνατο νερό από το Κ.Θ.Β.Ε.

23.01.2003
Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανεβαίνει από τις 2 Φεβρουαρίου η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για παιδιά και νέους. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε δυο λαϊκά παραμύθια (Το "Αθάνατο Νερό" και "Η Όμορφη Αρτανασή" ) σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.
Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ανεβαίνει από τις 2 Φεβρουαρίου η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για παιδιά και νέους. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε δυο λαϊκά παραμύθια (Το "Αθάνατο Νερό" και "Η Όμορφη Αρτανασή" ) σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Ιδανικοί ήρωες, πεντάμορφες, δράκοι, μάγοι, θεριά και ξωτικά ξεπηδούν ορμητικά από την προφορική λαϊκή μας παράδοση για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο του ονείρου συνθέτοντας μια μαγική παράσταση για παιδιά κάθε ηλικίας που συνδυάζει το χιούμορ με το λυρισμό και μας ξαφνιάζει με πινελιές κουκλοθέατρου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απέκλεισε εδώ και χρόνια την προφορική λαϊκή μας παράδοση και κατά συνέπεια τον εξαιρετικό πολύτιμο και απίστευτα πλαύσιο κόσμο των παραμυθιών. Το παραμύθι στις μέρες μας μπορεί ακόμα να είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του ονείρου. Στο αθάνατο νερό δοκιμάζουμε να μεταφράσουμε τη λέξη σε ήχο, σε μουσική, σε κίνηση, σε εικόνα, φτιάχνοντας μια παράσταση πυο απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε όσους νιώθουν παιδιά!

Οι υποθέσεις των παραμυθιών:
Το αθάνατο νερό: Ένα βασιλόπουλο πάει ωε τα πέρατα του κόσμου για να βρει το αθάνατο νερό και να γλιτώσει τη ζωή του πατέρα του. Σε αυτό το μακρύ ταξίδι από το οποίο κανείς δε γύρισε ποτέ ζωντανός, ερωτεύεται μια πεντάμορφη κόρη που η αγάπη της και το μαγικό δαχτυλίδι θα τον φυλάξει από όλους τους κινδύνους. Έτσι φέρνει το νερό που θα αναστήσει τον ενάρετο βασιλιά και παίρνει την κόρη για γυναίκα του.

Η όμορφη Αρτανασή: Η όμορφη βασιλοπούλα Αρτανασή, όταν πεθαίνει ο βασιλιάς που την λάτρευε βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο από την κακιά και ματαιόδοξη μάνα της. Καθώς η Αρτανασή μεγαλώνει και η ομορφιά της φουντώνει σα ζωντανό τριαντάφυλλο, πλησιάζει ο καιρός που θα διαδεχθεί το θρόνο του πατέρα της. Η βασίλισσα απ' το κακό της αποφασίζει να τον σκοτώσει. Ο Δήμιος όμως που διορίζει αναγνωρίζει τη βασιλοπούλα και της χαρίζει τη ζωή. Η τύχη της Αρτανασής αλλάζει όταν χαμένη στο σκοτεινό δάσος βρει καταφύγιο στο σπίτι των δράκων που την κάνουν αδελφή τους.

Οι συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικά-Κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος
Μουσική: Bαγγέλης Φάμπας
Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Τοπαλίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Μουρσελά
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλεξία Θεοδωράκη

Παίζουν: Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Άννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου. Στην παράσταση παίζει μουσική επί σκηνής ο Χρήστος Ερκέκογλου.