Bρετανοί χημικοί θα τιμήσουν τον άγγλο συγγραφέα και επικριτή των επιστημόνων Τζορτζ Οργουελ με ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ''τέλειο τρόπο'' που παρασκευάζεται το αγαπημένο του ρόφημα, το τσάι. Η Βασιλική Ενωση Χημείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα σηματοδοτήσει φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του.
Ο Οργουελ που πέθανε σε ηλικία 47 ετών από φυματίωση και έγινε γνωστός κυρίως με τα βιβλία του ''1984'' και ''Η Φάρμα των Ζώων'', συνέταξε μεταξύ άλλων και ένα δοκίμιο για το τσάι το 1946. Ο δρ. Ντέιβιντ Τζιατσάρντι, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Χημικών, τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεται ένα φλιτζάνι τσάι αποτελεί ένα πολυσύνθετο πεδίο. ''Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σε αυτό. Είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να ρωτήσουμε τον κόσμο τι νομίζει γι αυτό''.
Το δοκίμιο που φέρει τον τίτλο Ενα ωραίο φλιτζάνι τσάι, ορίζει 11 στάδια για την τέλεια παρασκευή του τσαγιού και ήταν μια αντίδραση στην έλλειψη οδηγιών για το πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό στη Βρετανία ρόφημα από τα βιβλία μαγειρικής. ''Αυτό είναι περίεργο'', έγραψε στην εφημερίδα ''Evening Standard'' του Λονδίνου ''όχι μόνο γιατί το τσάι είναι ένα από τα θεμέλια του πολιτισμού σε αυτή τη χώρα ... αλλά και γιατί ο καλύτερος τρόπος παρασκευής του είναι αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων''.
Ο Οργουελ που είπε ότι το τσάι πρέπει να είναι δυνατό, χωρίς ζάχαρη και να σερβίρεται πάντα σε φλιτζάνι με στρογγυλό πάτο και οπωσδήποτε πριν προστεθεί το γάλα, προκάλεσε αντιπαραθέσεις που κατέληξαν σε οξεία αμφισβήτηση των κανόνων παρασκευής του ροφήματος παγκοσμίως.
Bρετανοί χημικοί θα τιμήσουν τον άγγλο συγγραφέα και επικριτή των επιστημόνων Τζορτζ Οργουελ με ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον ''τέλειο τρόπο'' που παρασκευάζεται το αγαπημένο του ρόφημα, το τσάι. Η Βασιλική Ενωση Χημείας ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα σηματοδοτήσει φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του.