Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη!

09.01.2003
Το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν τον πρώτο DVD-ROM τίτλο ελληνικού μουσείου, "Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη". Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που εξοικειώνει το κοινό με τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία.
Το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν τον πρώτο DVD-ROM τίτλο ελληνικού μουσείου, "Η Ελλάδα του Μουσείου Μπενάκη". Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που εξοικειώνει το κοινό με τον πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία.

Στην ιδιαίτερης καλαισθησίας εφαρμογή αναπτύσσονται δύο μεγάλες ενότητες: η φυσιογνωμία του Μουσείου Μπενάκη και η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.
Στην πρώτη θα γνωρίσετε το έργο του ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη, τους δωρητές και τους ευεργέτες που εμπιστεύτηκαν στο Μουσείο ό,τι αγάπησαν περισσότερο. Έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στις αίθουσες του νεοκλασικού μεγάρου και να πληροφορηθείτε την περιπετειώδη προϊστορία του, να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο, τις δραστηριότητες, τη λειτουργία και τους στόχους του νέου Μουσείου Μπενάκη, για τις αυτοτελείς πολιτισμικές ενότητες που εκπροσωπούνται στις μουσειακές του συλλογές, για τα τμήματα, τα αρχεία και την επιστημονική τους δράση.
Η δεύτερη ενότητα σας υποβάλλει στη γοητεία της ελληνικής περιπέτειας, ακολουθώντας μια μοναδική εικονική διαδρομή στα ίχνη της ιστορικής πορείας του ελληνισμού μέσα στο χρόνο. Με ευδιάκριτο ειρμό που οδηγεί από τον ένα θεματικό κύκλο στον επόμενο, θα παρακολουθήσετε το πανόραμα της ελληνικής φυσιογνωμίας, αναζητώντας το στίγμα της αρχαιότητας, τη "Συνέχεια" και "συνοχή" κατά τη διαδρομή των βυζαντινών αιώνων, τον ελληνισμό κατά την περίοδο της ξενοκρατίας και την πορεία προς το νέο ελληνικό κράτος.

Μέσα από 44 θέματα παραστατικών αφηγήσεων (movie clips), τα αντικείμενα των ελληνικών συλλογών του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζονται ενορχηστρωμένα σε ένα αφαιρετικό πλαίσιο ιστορικής συνάφειας, για να σας αποκαλύψουν τις ιδιαίτερες εσωτερικές σχέσεις και τις εκφραστικές τους δυνατότητες.
Ένας πολυδύναμος μηχανισμός ευρετηριασμού σας επιτρέπει την αναζήτηση περίπου 1000 αντικειμένων με βάση την ιστορική ενότητα στην οποία ανήκουν, το είδος, το υλικό και την τεχνική που τα χαρακτηρίζουν.

Εκείνο που πραγματικά θα ενθουσιάσει τους χρήστες είναι η δυνατότητα να επιλέγουν συνδυασμούς όρων από τα τέσσερα αυτά κριτήρια: οι συσχετισμοί είναι προκαθορισμένοι και αφορούν αποκλειστικά στα αντικείμενα που εμπεριέχονται στην εφαρμογή.
Παράλληλα, ένας δεύτερος μηχανισμός αναζήτησης σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τους τόπους προέλευσης ή εύρεσης των αντικειμένων του Μουσείου: μια σειρά από 23 ιστορικούς χάρτες σάς ταξιδεύουν στις κυριότερες φάσεις των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στο χώρο της Ελλάδας. Οι χάρτες συνοδεύονται από ιστορικά κείμενα και υπομνήματα.
Περισσότερα από 1000 έργα τέχνης παρουσιάζονται σε υψηλής ανάλυσης φωτογραφικές απεικονίσεις, συνοδευόμενα από σχόλια και ερμηνευτικά κείμενα.
Τα κείμενα της εφαρμογής συνέταξε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβορριάς.

DVD-ROM: PC/MAC
ISBN 960-03-3081-6