Από δω και στο εξής θα ξέρουμε πότε θα ανακοινώνονται και πότε θα απονέμονται τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία. Οι κριτικές επιτροπές θα αρχίζουν τη λειτουργία τους τον Μάιο, θα ανακοινώνουν τις βραχείες λίστες τον Οκτώβριο, τις αποφάσεις τον Νοέμβριο και η απονομή θα γίνεται τον Δεκέμβριο. Με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών των Κρατικών Βραβείων στον χώρο του βιβλίου και του θεάτρου, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο αλαλούμ που επικρατούσε μέχρι τώρα.
Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία αυξάνονται με πέντε νέα, τα οποία είχε εξαγγείλει τον περασμένο Μάιο ο κ. Γερουλάνος: Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, μέχρι 35 ετών, Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, εξ ημισείας σε συγγραφέα και εικονογράφο, προς αντικατάσταση του ισχύοντος Βραβείου Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου (μόνο στον εικονογράφο). Επίσης, Βραβείο Μετάφρασης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά και Ειδικό Θεματικό Βραβείο, για βιβλίο με ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας μετονομάζεται σε Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα να τιμώνται και μεταφραστές.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας, οι Επιτροπές υποχρεούνται να δημοσιεύουν το σκεπτικό των βραβείων. Επίσης, τα Βραβεία θα δίνονται και σε ξένους δημιουργούς που γράφουν στα ελληνικά, ενώ καταργούνται τα χρηματικά έπαθλα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Θα αγοράζονται αντίτυπα και θα στέλνονται σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών και βιβλιοθήκες. Εξάλλου, κάθε δύο χρόνια θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Εργου, ώστε να ανταποκρίνεται στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Καθιερώνεται ένα βραβείο ανά κατηγορία διαγωνισμού, ώστε να μην υπάρχει πληθωρισμός βραβείων, ενώ κατοχυρώνεται ρητά η δυνατότητα επιχορήγησης για το ανέβασμα έργων που έχουν βραβευθεί στον διαγωνισμό, εφόσον προταθούν από θίασο του ελεύθερου θεάτρου, μέσω της διαδικασίας των ετήσιων επιχορηγήσεων.