Ποίηση στο ίντερνετ!

10.12.2002
H ποίηση έχει τώρα το δικό της σπίτι στο διαδίκτυο! Με τη πολύτιμη χείρα βοηθείας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι ενδιαφερόμενοι φίλοι του λόγου μπορούν να "απευθυνθούν" στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://greece.poetryinternational.org/.
H ποίηση έχει τώρα το δικό της σπίτι στο διαδίκτυο! Με τη πολύτιμη χείρα βοηθείας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, οι ενδιαφερόμενοι φίλοι του λόγου μπορούν να "απευθυνθούν" στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://greece.poetryinternational.org/.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσει συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που προσφέρουν στο συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή τις τεράστιες δυνατότητες προβολής της ελληνικής λογοτεχνίας στο Διαδίκτυο.
Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται εδώ και ένα χρόνο με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Ρότερνταμ και τον γερμανικό κόμβο Lyrikline.org, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος τις προσεχείς εβδομάδες, με σκοπό την ανάδειξη της νεοελληνικής ποίησης στον κυβερνοχώρο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Ρότερνταμ δημιούργησε έναν δικτυακό τόπο για τη διεθνή ποίηση Poetry International Web (PIW), www.poetryinternational.org, στη δημιουργία του οποίου συμμετέχουν πολλές χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία, Κίνα, Νιγηρία κ.ά. Η Ελλάδα εκπροσωπείται σε αυτή τη διεθνή σύμπραξη από το ΕΚΕΒΙ.

Η επεξεργασία του υλικού που έπρεπε να επιλεγεί και να ψηφιοποιηθεί ανατέθηκε από το ΕΚΕΒΙ στην Επιτροπή Ποίησης που συγκροτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό και αποτελείται από τους: Χ. Βλαβιανό, Τ. Γουδέλη, Τ. Δημητρούλια, Σ. Ζουμπουλάκη, Γ. Κορδομενίδη, Χρ. Λάζο, Ά. Μπερλή (πρόεδρος), Λ. Τσιριμώκου και Β. Χατζηβασιλείου. Συντονιστής-επιμελητής του ελληνικού κόμβου είναι ο Χάρης Βλαβιανός. Μετά από επίπονες προσπάθειες συντονισμού, τεχνικού διοικητικού και θεματικού, ο δικτυακός αυτός τόπος είναι ανοιχτός πια για το κοινό και προσφέρει πολύτιμη και δυσεύρετη πληροφόρηση για τα ποιητικά πράγματα ανά τον κόσμο και μια ενδεικτική εικόνα για τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή των χωρών που συμμετέχουν.

Η ενημέρωση του δικτυακού τόπου είναι συνεχής, ενώ νέοι ποιητές προστίθενται ανά τρίμηνο. Δεδομένου ότι η ελληνική λογοτεχνία δεν κατέχει την θέση που της αρμόζει στον κυβερνοχώρο, το ΕΚΕΒΙ και η Επιτροπή Ποίησης εκτίμησαν ότι θα έπρεπε στην ελληνική συμμετοχή να συμπεριληφθούν και παλαιότεροι ποιητές , όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης ή ο Ελύτης μαζί με τους νεότερους.
Ετσι η ελληνική παρουσία στον διεθνή κόμβο περιλαμβάνει πέντε ποιητές, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Σαχτούρη, Δημουλά, με δέκα ποιήματα από τον καθένα, εισαγωγικά άρθρα για το έργο τους και συμπληρωματικά κείμενα που δίνουν πρόσθετες πληροφορίες και κριτικές αποτιμήσεις του έργου τους.
Από την πλευρά του το Διεθνές Φεστιβάλ έχει προσθέσει και όσους έλληνες ποιητές είχαν λάβει μέρος στο παρελθόν στις δραστηριότητές του, όπως ο Τίτος Πατρίκιος, ο Χάρης Βλαβιανός, η Αθηνά Παπαδάκη, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Πατίλης.

Στόχος του ΕΚΕΒΙ και της Επιτροπής Ποίησης είναι μέσα σε ένα χρόνο να έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό αρχείο νεοελληνικής ποίησης για όλους του ενδιαφερόμενους επισκέπτες του διαδικτυακού τόπου, οι οποίοι, αυτή την αρχική περίοδο, ξεπερνούν ήδη τους 20.000. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι το ελληνικό περιεχόμενο είναι το πιο πλούσιο και οργανωμένο του δικτυακού τόπου.
Στο PIW, τα ποιήματα και οι ποιητές συσχετίζονται με λέξεις-κλειδιά, έτσι ώστε οι αναζητήσεις, οι οποίες λειτουργούν και με απλά πεδία, να οδηγούν σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Επιπλέον, με ηλεκτρονικά δελτία τύπου προσφέρονται χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για διεθνείς δραστηριότητες στο χώρο της ποίησης. Κάθε εβδομάδα επιλέγεται και προβάλλεται ένα ποίημα στη ρουμπρίκα "το ποίημα της εβδομάδας". Το ποίημα του Μ. Σαχτούρη "Ο Άγιος" έχει ήδη αναδειχτεί σε "ποίημα της εβδομάδας".