"Nelly's: Σώμα και χορός"... στη Φιλοθέη!

10.12.2002
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάζεται η εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας "Nelly's: Σώμα και Χορός" με φωτογραφίες της διάσημης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly's, μια πρωτοβουλία του Δήμου Φιλοθέης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Διεθνές κέντρο Χορού Καλαμάτας. Η έκθεση ανοίγει στις 20 Δεκεμβρίου 2002 και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2003.
Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάζεται η εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας "Nelly's: Σώμα και Χορός" με φωτογραφίες της διάσημης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly's, μια πρωτοβουλία του Δήμου Φιλοθέης. Την έκθεση αυτή φιλοξενεί το Κέντρο Eικαστικών Tεχνών "Γ. Καρύδη" στη Φιλοθέη σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Διεθνές Kέντρο Χορού Καλαμάτας. Η έκθεση ανοίγει στις 20 Δεκεμβρίου 2002 και θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2003.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση αξιστορείται η εξέλιξη της "φωτογραφίας χορού" μέσα από το πρωτοποριακό έργο της Nelly's και παρουσιάζονται 16 πρωτότυπες φωτογραφίες και 76 σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά της φωτογράφου που σφράγισε με την καλλιτεχνική της δημιουργία τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα. Σημειλωνεται ότι η έκθεση αυτή έχει περιοδεύσει στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και το Ρέθυμνο.
Μέσα από το φωτογραφικό αυτό υλικό διαγράφεται η πορεία της φωτογράφου από τη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου μυήθηκε στη φωτογράφηση του εκφραστικού χορού, έως τις μνημειακές φωτογραφίες χορού στην Ακρόπολη, που σκανδάλισαν τη συντηρητική αθηναική κοινωνία του Μεσοπολέμου.

Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραηδάρη χρησιμοποίησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Nelly's" με το οποίο έγινε πασίγνωστη. Γεννήθηκε το 1899 στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας. Μέσα από την πρωτοποριακή της αντίληψη για τη φωτογραφική τέχνη και τις καινούριες τεχνικές που χρησιμοποίησε στην εποχή της για την Ελλάδα, αντιπαραθέτει στο τότε φωτογραφικό κατεστημένο το ανθρώπινο στοιχείο όχι στημένο, αλλά στην πραγματική του διάσταση (π.χ. ένα από τα πρώτα θέματα ήταν το δράμα των προσφύγων της Μ. Ασίας).
Πολλές προσωπικότητες της εποχής της φωτογραφήθηκαν στο στούντιό της επί της οδού Ερμού, όπως ο Βενιζέλος, ο Βεάκης, η Παξινού, ο Παλαμάς κ.α. Σταθμοί στη δημιουργική της πορεία ήταν η φωτογράφηση των Δελφικών Εορτών που διοργάνωσαν η Εύα και και ο Άγγελος Σικελιανός, η φωτοράφηση της πρώτης χορεύτριας της Opera Comique Μόνα Πάιβα γυμνής στην Ακρόπολη κ.α.
Λαμβάνει μέρος σε διεθνείς φωτογραφικές εκθέσεις, όπου βραβεύεται με επαίνους και μετάλλια. Φωτογραφίες της με θέματα ελληνικά δημοσιεύονται σε γνωστά ξένα περιοδικά με εξαιρετική απήχηση. Για τις δραστηριότητές της στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε ως "ανεπίσημη πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αμερική". Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, την Εστία της Νέας Σμύρνης, την Ένωση Σμυρναίων κ.α.
Γεμάτη από αγάπη για την Ελλάδα και πάθος για τη διατήρηση των λαογραφικών στοιχείων που χάνονται, διέσωσε μέσα από ένα πολύτιμο φωτογραφικό υλικό την Παληά Αθήνα.
Με το φακό της αποτυπώνει θέματα με φαντασία και δημιουργικότητα τονίζοντας τη φυσιογνωμική ομοιότητα ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους. Πορτραίτα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, φωτογραφίες παιδιών, διαφημιστικές συνθέσεις και στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, όλα άψογα δοσμένα, κυριαρχούν στο έργο της Nelly's. Οι μηχανές και όλη η συλλογή της σε φιλμ και φωτογραφίες δωρήθηκαν από την ίδια στο Μουσείο Μπενάκη.
Ακολουθώντας μια νέα αισθητική αντίληψη επηρέασε καθοριστικά την πορεία της ελληνικής φωτογραφίας και τους φωτογράφους που ακολούθησαν.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Από τις 20/12/2002 έως τις 15/2/2003, καθημερινά εκτός Δευτέρας 11π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ., Σάββατο 11π.μ.-1μ.μ.