Ο "Xορός του θανάτου" από το Κ.Θ.Β.Ε.

09.12.2002
Ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και για πρώτη φορά στη σκηνοθετική του πορεία, τον "Χορό του Θανάτου" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Στην παράσταση τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Φιλατρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης και ο Δημήτρης Σιακάρας.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και για πρώτη φορά στη σκηνοθετική του πορεία, τον "Χορό του Θανάτου" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Φιλατρέτη Κομνηνού (Αλίκη), Στέφανος Κυριακίδης (Έντγκαρ) και ο Δημήτρης Σιακάρας (Κουρτ). H παράσταση ανεβαίνει από τις 13 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.
Ο "Χορός του Θανάτου", ο οποίος γράφτηκε το 1900 είναι από τα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και την ίδια στιγμή ένα έργο εξαιρετικά μοντέρνο. Ο μεγάλος Σουηδός δραματουργός αναφέρεται στην αιώνια σύγκρουση του αρσενικού με το θηλυκό, μιλώντας για το μίσος σαν ιστορία αγάπης.

Υπόθεση: Αποκλεισμένοι σε ένα σπίτι-φυλακή, απομονωμένοι σε κάποιο νησί που μοιάζει να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου, ο λοχαγός Έντγκαρ και η γυναίκα του Αλίκη, πρώην ηθοποιός, δίνουν μια μάχη δίχως τέλος, ζουν τη δική τους προσωπική κόλαση. Με σκληρά λόγια, με προσβολές και υπαινιγμούς, με ακραίες πράξεις αλλά και με μεγάλες σιωπές και παύσεις προσπαθούν να εκμηδενίσουν ο ένας τον άλλο με κάθε δυνατό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει πια, αφού δεν το θέλουν οι ίδιοι. Ούτε ο Κουρτ, πρόσωπο φιλικό και για τους δυο από παλιά, που έρχεται να τους επισκεφθεί τρεις μήνες πριν γιορτάσουν τους αργυρούς γάμους τους.

Η Παράσταση:Ο Ανδρέας Βουτσινάς προσεγγίζει το έργο με μια κινηματογραφική ματιά. Σκηνοθετςί μια μάχη δίχως τέλος και θα μπορούσε να ανήκει σε οποιαδήποτε εποχή. Ένας άνδρας και μια γυναίκα, παντρεμένοι χρόνια, έφτιαξαν μια συμβατική ζωή, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ φίλοι. Αν δεν υπάρχει φιλία, οέρωτας και η αγάπη μόνο δεν αρκούν για να στηρίξουν μια σχέση. Αυτό επισημαίνει ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετώντας τον "Χορό του Θανάτου", τοποθετώντας τους ήρωες του έργου σε έναν "φαύλο κύκλο της ζωής", σε ένα χορό που είναι "γεμάτος με αντιφάσεις" και με απόλυτη ειλικρίνεια καθρεφτίζει κομμάτια της καθημερινότητάς μας. "Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει;" "Κανένας", ρωτούν και απαντούν ο Λoχαγός και η Αλίκη στον χορό της δικής τους ζωής. Γιατί ποτέ, κανένα τρίτο πρόσωπο, όποιο κι αν είναι, κι ας έχει την καλύτερη πρόθεση, δεν μπορεί να έρθει στη ζωή ενός ζευγαριού και να του δώσει καινούρια αναπνοή, αν δεν το θέλουν οι ίδιοι.

Οι Συντελεστές:
Mετάφραση : Κλαίρη Μιτσοτάκη
Σκηνοθεσία : Ανδρέας Βουτσινάς
Σκηνικά : Τίτι Κυριακίδου
Κοστούμια : Χρήστος Μπρούφας
Μουσική : Ηρακλής Πασχαλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη : Στράτος Τρίπκος
Διασκευή : Μαργκερίτ Ντυράς
Ηθοποιοί : Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης, Δημήτρης Σιακάρας