Ποικιλία στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού

06.12.2002
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου καθιερώνει ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, όπου παράλληλα με την περσινή επιτυχία "Αγάπης Αγώνας Άγονος", παρουσιάζονται τρεις νέες παραγωγές.
Η χειμερινή περίοδος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε με την επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης του έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Αγάπης Αγώνας Άγονος", σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Η παράσταση, που παρουσιάστηκε σε καθημερινή βάση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ενώ από τις 17 Δεκεμβρίου έως και το τέλος της σεζόν, θα παίζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη παράλληλα με τις νέες παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής στο πλαίσιο της καθιέρωσης του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.
Οι καινούριες παραγωγές της Πειραματικής Σκηνής για τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 θα είναι τρεις.

Από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου του Μπέρτολντ Μπρεχτ "Μπάαλ" σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη, σκηνικά Νικόλα Αθανασούλια, κοστούμια Κατερίνας Γεράρδου και φωτισμούς Ανδρέα Τρύφωνα. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα, σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα έργα του πρωτοπόρου γερμανού δραματουργού, που συνδυάζει τη φρεσκάδα της νεανικής γραφής με τον κυνισμό και τη σκληρότητα μιας ταραγμένης εποχής.
Παίζουν: Λαμπρινή Αγγελίδου, Μπάμπης Γούσιας, Δέσποινα Κούρτη, Χρήστος Λύγκας, Στράτος Μενούτης, Ελισάβετ Μουτάφη, Ιάκωβος Μυλωνάς, Μαριλίτα Σολέντη.

Στη συνέχεια, από τις 10 Ιανουαρίου 2003 θα παρουσιαστεί η παραγωγή "Αυτό που δεν τελειώνει" σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά και κοστούμια Σωτήρη Στέλιου, μουσική Νίκου Πλάτανου, φωτισμούς Ζαφείρη Επαμεινώνδα και κίνηση Μαριέλας Νέστορα.
Πρόκειται για ένα χρονικό της ελληνικής ιστορίας του 20ου αιώνα μέσα από πρωτότυπα δραματικά πλέγματα βασισμένα σε κείμενα ελλήνων ποιητών από τον Παλαμά και τον Καβάφη μέχρι τους πολύ νέους ποιητές της εποχής μας.
Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Μαρία Ναυπλιώτου, Στάθης Γράμψας, Γιώργος Δάμπασης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Μαριάννα Λαμπίρη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αλεξάνδρα Λέρτα, Γιάννης Μαυριτσάκης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης, Ναταλία Στυλιανού.

Τέλος, η τρίτη παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής που θα ξεκινήσει τις παραστάσεις της στις 28 Φεβρουαρίου 2003 αφορά στη διασκευή του αριστουργηματικού διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ "Το παλτό" σε σκηνοθεσία Νίνας Τσούσοβα, μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά, σκηνικά και κοστούμια Βλαντιμίρ Μαρτιφόσοφ. Ένα θαυμάσιο μίγμα ρεαλισμού και φαντασίας, όπου ο άμεσος λόγος των προσώπων κυριαρχεί, τα διαλογικά μέρη είναι λίγα, ενώ σκόπιμα αναδεικνύεται η σκληρότητα των περιστατικών.

Παράλληλα, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η λειτουργία του Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου, ενώ, τέλος, ο καθιερωμένος πια θεσμός του Άδειου Χώρου, που προσφέρει φιλοξενία σε νέες θεατρικές ομάδες προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, είναι για πρώτη φορά φέτος αφιερωμένος αποκλειστικά στο άπαιχτο νέο ελληνικό έργο.