Τριπλή ... εικόνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης!

05.12.2002
Εικόνες εικαστικών δημιουργών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων θα πλημμυρίσουν από τις 6 εώς τις 22 Δεκεμβρίου το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Εικόνες στο Λιμάνι: Η μινιατούρα, τα comics και η φωτογραφία στα Βαλκάνια" που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού .
Εικόνες εικαστικών δημιουργών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων θα πλημμυρίσουν από τις 6 εώς τις 22 Δεκεμβρίου το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Εικόνες στο Λιμάνι: Η μινιατούρα, τα comics και η φωτογραφία στα Βαλκάνια" που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού (Επικράτεια Πολιτισμού).
Η έκθεση "Ιστορίες comics στα Βαλκάνια", η 1η διαβαλκανική έκθεση μικρογραφικής τέχνης-μινιατούρας και η έκθεση βαλκανικής φωτογραφίας αποτελούν το τρίπτυχο των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν αντίστοιχα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α ΟΛΘ), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1 ΟΛΘ) και στην Αποθήκη Β2 του ΟΛΘ.

"Ιστορίες comics στα Βαλκάνια"
Με την έκθεση "Ιστορίες comics στα Βαλκάνια", επιχειρείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα γενικότερα η συγκέντρωση και προβολή πρωτότυπων έργων των κορυφαίων σχεδιαστών και σεναριογράφων comics των Βαλκανίων με την επιμέλεια του Κώστα Αρώνη και του Τάσου Αποστολίδη σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης φιλοξενούνται στην πόλη οι ίδιοι οι δημιουργοί , 17 Έλληνες και 25 ξένοι, οι οποίο στη διάρκεια συμποσίου που διοργανώνεται στις 7 Δεκεμβρίου στο Ολύμπιον θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς και να θίξουν ιδιαίτερα ζητήματα της τέχνης τους,
όπως οι εκδόσεις comics στα Βαλκάνια, η δημιουργία και διακίνηση του είδους στο Διαδίκτυο, οι προοπτικές διακρατικής συνεργασίας και η ίδρυση βαλκανικού φόρουμ δημιουργών comics κλπ .

Μικρογραφική τέχνη ή μινιατούρα
Η μικρογραφική τέχνη ή μινιατούρα , που αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης έκθεσης , είναι μια μορφή τέχνης ιδιαίτερα προσφιλούς και προσιτής στο ευρύ κοινό. Η εκθεση έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος και περιλαμβάνει νέες πρωτότυπες δημιουργίες 500 και πλέον καλλιτεχνών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων και άλλων χωρών της Ευρώπης. Εργα ζωγραφικής χαρακτικής , γλυπτικής και μικτής τεχνικής με διαστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 20Χ20 εκατοστά αποδεικνύουν ότι πολλές φορές η καλλιτεχνική αξία ενός έργου είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Στο τέλος της έκθεσης θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία ένα για κάθε κατηγορία και έπαινοι.

Εκθεση Βαλκανικής Φωτογραφίας Στην έκθεση βαλκανικής φωτογραφίας μετέχουν κορυφαίοι φωτογράφοι από τα Βαλκάνια οι οποίες μέσα από 320 έργα τους παρουσιάζουν τις σύγχρονες τάσεις της εικαστικής αυτής τέχνης στα Βαλκάνια συνθέτοντας μια εικόνα έντονη και χαρακτηριστική. Διάφορες εθνότητες, μουσικές και γλέντια, πόλεμος και προσφυγιά, η αγαπημένη πατρίδα είναι μερικές από τις θεματικές που προσεγγίζουν οι : Kolundzjia Dojran, Djordje Odanovic, Dubravka Lazic, Lazar Pejovic, Branimir Karanovic, Goranka Matic, Vesna Pavlovic από τη Σερβία, Orhan Cem Cetin από την Τουρκία, Sonya Stankova και Hristev Milan από τη Βουλγαρία, Teodor Radu Pantea από τη Ρουμανία, Gezim S.S Fisheku από την Αλβανία , Βασίλης Καρκατσέλης και Γιώργος Κατσάγγελος από την Ελλάδα.