Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Οι δυο πύργοι

05.12.2002
Το κλασικό ανάγνωσμα του Τζον Ρόναλντ Τόλκιν με τα εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και άλλους τόσους θεατές στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη επανέρχεται με την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου της τριλογίας με τίτλο "Οι δυο Πύργοι" από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Ευγενίας Χατζηαθανασιάδη- Κόλλια. Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας μαζί με τα Χόμπιτ, τον Άρχοντα του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι.
Το κλασικό ανάγνωσμα του Τζον Ρόναλντ Τόλκιν με τα εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και άλλους τόσους θεατές στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη επανέρχεται με την κυκλοφορία του δεύτερου τόμου της τριλογίας με τίτλο "Οι δυο Πύργοι" από τις εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση Ευγενίας Χατζηαθανασιάδη- Κόλλια.
Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε στον κόσμο της φαντασίας και της περιπέτειας μαζί με τα Χόμπιτ, τον Άρχοντα του Σκότους και το πανίσχυρο Δαχτυλίδι. Η αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό συνεχίζεται, καθώς μετά την ξαφνική επίθεση των στρατιωτών Ορκ, η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού διαλύεται. Κανείς πλέον δεν ξέρει τι θα γίνει με την αποστολή τους. Θα καταφέρει ο Φρόντο, ο Δαχτυλιδοκουβαλητής, μαζί με τον πιστό του υπηρέτη τον Σαμ να φτάσουν στη χώρα του εχθρού και να καταστρέψουν το πανίσχυρο Δαχτυλίδι; Και θα βρεθούν ξανά άραγε όλοι μαζί; Οι δυνάμεις του Κακού τους παρακολουθούν σε κάθε τους βήμα. Ιδιαίτερα ο τρομερός μάγος Σάρουμαν. Δεν είναι όμως μόνον οι εξωτερικές δυνάμεις που θα πρέπει να πολεμήσει η Συντροφιά, αλλά και οι εσωτερικές τους συγκρούσεις όσο και η διαβρωτική επιρροή του ίδιου του Ενός Δαχτυλιδιού. 'Ετσι η πορεία της μελλοντικής ιστορίας είναι άρρηκτα δεμένη με την τύχη των μελών της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού...

Το κέντρο βάρους της ιστορίας μετατοπίζεται τώρα κατά μήκος της Μέσης-Γης. Οι Δυο Πύργοι, το οχυρό του σκοτεινού άρχοντα Σόρον στη Μπαράντ-Ντουρ και το καταφύγιο του μάγου Σάρουμαν στο Όρθανκ, έχουν συμμαχήσει για να διεξαγάγουν πόλεμο ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο και να φέρουν το τέλος του ανθρώπινου γένους.
Ο τίτλος "Οι δυο Πύργοι", αναφέρεται: στον πύργο του 'Ορθανκ που είναι η βάση του μάγου Σάρουμαν και στον πύργο της Μπαράντ-Nτουρ που είναι η κατοικία του Σόρον, όπου οι δυο μεταξύ τους έχουν ενώσει τις σκοτεινές δυνάμεις τους. Ως κάποιο βαθμό είναι η ιστορία μιας γενοκτονίας, αφού οι δυο αυτές σατανικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει ότι η γενιά των ανθρώπων, η ανθρωπότητα ολόκληρη, θα πρέπει να εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης. Κι επιχειρούν να το κάνουν αυτό πραγματικότητα.
Η καταστροφική δύναμη του Ενός Δαχτυλιδιού, που σφυρηλάτησε ο Σόρον, έχει χωρίσει τα μέλη της Συντροφιάς που ενώθηκαν για να το καταστρέψουν. Η επιδίωξη αυτή στοίχισε ήδη τη ζωή του μάγου Γκάνταλφ του Γκρίζου και του ανθρώπου Μπορομίρ . Μόνο το Χόμπιτ Φρόντο Μπάγκινς έχει δείξει κάποια αντίσταση στην τεράστια δύναμή του, γεγονός που τον καθιστά ως τον πλέον άξιο για να είναι ο Δαχτυλιδοκουβαλητής.

Τώρα ο Φρόντο πρέπει να αντιμετωπίσει τη μοίρα μόνος του. Συνοδευόμενος πια μόνον από τον πιστό του φίλο, τον Σαμ, ο Φρόντο ριψοκινδυνεύει μέσα στην περιοχή του εχθρού, ανύποπτος ότι τον παρακολουθεί ένα μυστηριώδες πλάσμα, το Γκόλουμ, που κι αυτό συνδέεται με μια σκοτεινή ιστορία όσον αφορά στο Δαχτυλίδι. Αν και στο παρελθόν υπήρξε ένα πλάσμα παρόμοιο με τα Χόμπιτ, τώρα πια έχει υποστεί παραμόρφωση στο σώμα και στρέβλωση στην ψυχή, λόγω τού ότι είχε στην κατοχή του το Δαχτυλίδι για μια περίοδο πεντακοσίων χρόνων. 'Οταν ο Φρόντο και ο Σαμ το αντιλαμβάνονται να τους παρακολουθεί, το Γκόλουμ προσφέρεται να οδηγήσει τα Χόμπιτ μέσα από τους βραχώδεις λόφους του 'Εμιν Μιούιλ ως τη Μόρντορ, αρκεί να το ελευθερώσουν.
Το Γκόλουμ συνεργάζεται με τα Χόμπιτ μόνο και μόνο για να βρίσκεται κοντά στο πολύτιμο Δαχτυλίδι, ώστε να μπορέσει να το ξανακλέψει. 'Οταν ο Φρόντο αναγκάζει το πλάσμα να ομολογήσει τι ήταν παλιά, αρχίζει να θυμάται ταυτόχρονα πόσο διαφορετικός ήταν κι ο ίδιος, πριν το Δαχτυλίδι βρεθεί στα χέρια του και μπει τόσο έντονα στη ζωή του. Για τον Φρόντο, το να βρίσκεται κοντά στο Γκόλουμ, είναι σαν να κοιτάζει μέσα σ' έναν σκοτεινό καθρέφτη. Είναι σα να βλέπει κάποιον με ανίατη ασθένεια, όπου ο Φρόντο συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος είναι στα πρώτα της στάδια και αισθάνεται ότι έχει αρχίσει να υφίσταται έντονα την επίδραση του Δαχτυλιδιού και να χάνει τις ευαισθησίες του, την καθαρότητα της ψυχής του και το δρόμο του προορισμού του.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τις μάχες του Άραγκον και των ξωτικών στο Βασίλειο της Ρόαν, τις περιπέτειες των Χόμπιτ στο Δάσος του Φάργκον, τους αγώνες του βασιλιά Θέοντεν στο Φαράγγι του Ελμ και πλήθος άλλων συναρπαστικών συμβάντων που κόβουν την ανάσα.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται αρκετοί νέοι χαρακτήρες, πλάσματα και πολιτισμοί: οι άνθρωποι της Ρόαν, οι Γκοντοριανοί, ο Γκρίμα ο Φιδόγλωσσος, ο Δεντρογένης και οι Εντ, ο Ουγκλούκ και οι Ούρουκ Χάι, οι Ίστερλιγκς, τα Όλιφαντς, ο Σάντουφαξ και άλλα μυθικά όντα...

Εκδόσεις Κέδρος
Τίτλος: O Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οι δυο Πύργοι
Συγγραφέας: Tζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν
Μετάφραση: Ευγενία Χατζηαθανασιάδη- Κόλλια
Σελίδες: 484
ISBN: 960-04-0367-8