Μια ιστορία με μπλε/ πορτακαλί... φόντο

05.12.2002
Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Τζο Πένχολ Μπλε/ Πορτοκαλί, παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή) σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με τον Ηλία Λογοθέτη στον κεντρικό ρόλο.
Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Τζο Πένχολ Μπλε/ Πορτοκαλί, παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο (Νέα Σκηνή) σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, με τον Ηλία Λογοθέτη στον κεντρικό ρόλο.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2002, κέρδισε το βραβείο Olivier σαν το καλύτερο της χρονιάς και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές "πρόκειται για ένα έργο που διεγείρει συναισθηματικά, διανοητικά και ηθικά" Sunday Times.

Το Μπλε/ Πορτοκαλί είναι μία ιστορία ρατσισμού, τρέλας και πάλης για εξουσία στην καρδιά ενός εθνικού συστήματος υγείας που νοσεί, με πρωταγωνιστές δύο ψυχιάτρους, έναν καριερίστα και έναν ιδεαλιστή καθώς και έναν ασθενή που πάσχει από σχιζοφρένεια.

"Διεισδυτικά πολιτικό έργο, μιλάει για την ιστορία ενός νεαρού μαύρου, φτωχού και άσημου που βρίσκεται υποχείριο των έξυπνων, επαναστατικών, αυταρχικών συντηρητικών ως και ανθρωπιστικών απόψεων της ψυχιατρικής επιστήμης. Η διαμάχη δύο γιατρών ως προς τον χαρακτηρισμό της ιδιαιτερότητας και της ψυχικής διαταραχής του νεαρού μαύρου εκτρέπεται από την επιστημονική δεοντολογία, παραβιάζει κάθε είδους ηθική και καταλήγει στη διάλυση των προσωπικοτήτων των δύο γιατρών. Μια σκληρή κωμωδία που μέσα από το χιούμορ και τον σαρκασμό ξεσκεπάζει την αδυναμία της σύγχρονης κοινωνίας και την εγκληματική αδιαφορία της.
To Μπλε/ Πορτοκαλί, το έκτο κατά σειρά έργο του νεότατου συγγραφέα Τζο Πένχολ, τον καθιερώνει σαν έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του. Προηγούμενα έργα του: "Το Άγριο Γαλόπουλο", "Κάποιες φωνές", "Ωχρό Άλογο", "Αγάπη και Κατανόηση" και "Η Σφαίρα".

Το έργο, παραγωγή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Φάσμα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Κατερίνας Χαλκίδου, σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, σκηνικά κοστούμια Γιώργου Πάτσα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου και μουσική επιμέλεια Κώστα Σουρβάνου.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ηλίας λογοθέτη, Αλέξανδρος Σταύρου και Σταύρος Καλλιγάς.

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Βραδινές: Παρασκευή και Κυριακή: 21.30
Απογευματινές:Τετάρτη (Λαική) και Σάββατο: 18.00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 18 ευρώ
Λαική απογευματινή: 15 ευρώ
Φοιτητικά: 12 ευρώ