Οταν η τέχνη ενώνει τα παιδιά!

05.12.2002
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη αφιερώνει το μήνα Δεκέμβριο στα παιδιά!
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη αφιερώνει το μήνα Δεκέμβριο στα παιδιά! Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής παιδικής Τέχνης, το ΕΙΠ παρουσιάζει:
α. Εκθεση ζωγραφικής και κατασκευών με έργα παιδιών ηλικίας 7- 12 ετών
β. Εκθεση παιδικής λογοτεχνίας με ογδόντα περίπου τίτλους στα ελληνικά και είκοσι στα αγγλικά (κόμικς, μυθολογία, νουβέλες, θεατρικά έργα).
γ. Παράσταση κουκλοθέατρου με το ελληνικό παραμύθι "Ο Πήγασος και ο Μέντιος" του Ευγένιου Τριβιζά. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το έργο του στα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ευχάριστο ταξίδι στην ελληνική μυθολογία με ξεναγούς τον Πήγασο και το γαϊδουράκο Μέντιο.

Με το αφιέρωμα αυτό το ΕΙΠ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στα ελληνόπουλα και τα παιδιά με διαφορετικές καταγωγές που ζουν στη Νέα Υόρκη. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η καλύτερη γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών είναι η έκφραση τους μέσα από την τέχνη- με τις ζωγραφιές- αλλά και μέσα από τα παιδιά βιβλία που αφηγούνται ιστορίες και παραμύθια διανθισμένα με πολύχρωμα σχέδια.

Ο κεντρικός άξονας του αφιερώματος του ΕΙΠ στα παιδιά αποτυπώνεται εύστοχα από τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Τέτση στο σχόλιό του στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση "Θα ήθελα να ζωγραφίζω σαν παιδί", φράση ειπωμένη συχνά από πολλούς καλλιτέχνες. "Πραγματικά απολαμβάνουμε με ευφροσύνη το πανόραμα που εκτυλίσσεται στα μάτια μας με τα έργα νέων βλασταριών. Ελεύθερες και μεγάλες καρδιές. Ισως ο κόσμος να γίνει καλύτερος αν τα παιδιά μεγαλώνουν σ' ένα περιβάλλον ήρεμο και ειρηνικό που αποβλέπει στην ευτυχία, στην δημιουργία και τη χαρά."