200 έργα Χατζηπατέρα στη Δημοτική Πινακοθήκη

09.05.2008
Mεγάλη αναδρομική έκθεση έργων στην Ελλάδα του σημαντικού Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα παρουσιάζεται στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από 14 Μαΐου έως 31 Αυγούστου.

Mεγάλη αναδρομική έκθεση έργων στην Ελλάδα του σημαντικού Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Μαρκ Χατζηπατέρα παρουσιάζεται στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από 14 Μαΐου έως 31 Αυγούστου.

Η έκθεση περιλαμβάνει 200 αντιπροσωπευτικά έργα - ζωγραφική, γλυπτική, assemblages, μονοτυπίες και έργα χώρου - από τα 3.000 που φιλοτέχνησε στη διάρκεια της τριαντάχρονης πορείας του.

Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε στο Λονδίνο, σπούδασε στις Σχολές Τέχνης Hammersmith και St. Martin καθώς και στο Πολυτεχνείο του Liverpool. Για είκοσι χρόνια έζησε και δούλεψε στη Νέα Υόρκη και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Το πλέον φιλόδοξο εγχείρημά του ήταν η μόνιμη εγκατάσταση έργου του στο μετρό της Νέας Υόρκης το 2002, που του ανέθεσε η Μητροπολιτική Υπηρεσία Μεταφορών μετά από διαγωνισμό, στον οποίο μετείχαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.

Ό,τι χαρακτηρίζει τον Μαρκ Χατζηπατέρα είναι ο αστείρευτος ενθουσιασμός για εικονοποία, η ανεπαίσθητη ειρωνεία, οι έρευνες και η χρήση μη καλλιτεχνικών υλικών καθώς και ο κοινωνικός χαρακτήρας της δουλειάς του. Άξια παρατήρησης είναι η άνεση με την οποία ο καλλιτέχνης περνά από τη μια μορφοπλασία στην άλλη, χωρίς να αισθάνεται υποχρεωμένος να συντηρήσει ή και να διαιωνίσει αναγνωρίσιμες πτυχές του έργου του.

Η συνολική εποπτεία της δουλειάς του επιβάλλει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, αν και είναι αναμφισβήτητη η συνοχή των διατυπώσεών του, πάντα θα επινοήσει ο Χατζηπατέρας το επόμενο στάδιο της μετάβασής του, αξιοποιώντας παλιά επιτεύγματα και δημιουργώντας άλλα. Οι διαδρομές μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, συμβατικού και αμφίσημου, ζωγραφικής και γλυπτικής, η εμφατική επιστράτευση ενός ειρωνικού και καθόλου εύκολου χιούμορ μαρτυρούν τις θέσεις ενός εικαστικού που απεχθάνεται εγκλωβισμούς και ετικέτες.

Ο Χατζηπατέρας εντατικοποιεί το συνταίριασμα αταίριαστων. Ασχολούμενος με θρησκείες και πολιτισμούς που, κατά την πάγια τακτική του, αναμειγνύει στη δημιουργική χοάνη της ζωγραφικής του περιπέτειας, εκτυλίσσει την πλοκή ταξιδιών στον χώρο και το χρόνο δίκαια, χωρίς προτιμήσεις. Καταγράφει ένα ουσιαστικό σχόλιο στο πολυχρησιμοποιημένο πρόταγμα της παγκοσμιοποίησης, διευκρινίζοντας την αφόρητη πλήξη που θα ερχόταν από μια πιθανή ομοιομορφία και εξουδετέρωση των ιδιαιτεροτήτων.

Μέσα από μεγάλες συνθέσεις αφηγείται τις ιστορίες του που προτείνουν το διαχρονικό, το διαπολιτισμικό, το οικουμενικό και προκρίνει τη μνήμη ως θεμελιώδες συστατικό δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου.

Η έκθεση που περιλαμβάνει έργα του από το 1978 έως σήμερα, καταφέρνει να εγκαταστήσει στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων μια λαμπρή γιορτή, η οποία απευθύνεται σε ενήλικη όραση, αποκαθαρμένη από τις συσσωρευμένες συμβατικές εμπειρίες.

Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είχε η Νέλλη Κυριαζή. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Σαλώμη Παπαδοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Νύχτα των Μουσείων που διοργανώνεται από τη διεύθυνση Μουσείων της Γαλλίας, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει με ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τον καλλιτέχνη και τη διευθύντρια της Πινακοθήκης το Σάββατο 17 Μαΐου, ώρα 22.00

Εγκαίνια: 14 Μαΐου 2008, ώρα 8.00μ.μ.
Διάρκεια: 14 Μαΐου - 31 Αυγούστου 2008
Καθημερινά: 9:00 -13:00 και 17:00 - 21:00 εκτός Σαββάτου και απογεύματος Κυριακής
Πληροφορίες: 210- 3231841
Εκπαιδευτικά προγράμματα: 210 - 3313038, 210 - 3240472