Η Ελλάδα τιμάται στην Κίνα

30.04.2008
Η συνάντηση της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη, με τους εκδότες που θα συμμετέχουν στο εθνικό περίπτερο, στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο, όπου φέτος η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, αποτέλεσε σημαντικό βήμα σ’ ό,τι αφορά την άρτια προετοιμασία της ελληνικής αποστολής.
Η συνάντηση της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελισσάρη, με τους εκδότες που θα συμμετέχουν στο εθνικό περίπτερο, στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο, όπου φέτος η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, αποτέλεσε σημαντικό βήμα σ’ ό,τι αφορά την άρτια προετοιμασία της ελληνικής αποστολής.

«Σε τέσσερις μήνες θα είμαστε όλοι στην Κίνα», επισήμανε η κα Βελισσάρη απευθυνόμενη στους εκδότες που έχουν δηλώσει την πρόθεση να παραβρεθούν στην Κίνα ώστε να δοκιμάσουν τις προοπτικές συνεργασίες τόσο με τους Κινέζους όσο και με άλλους Ασιάτες συναδέλφους τους.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στον ασιατικό κόσμο (φέτος είναι δέκατη πέμπτη χρονιά) που προσελκύει εκδότες από την παγκόσμια εκδοτική αγορά.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Τιανζίν, λιμάνι της κινεζικής πρωτεύουσας, η αποκαλούμενη «δεύτερη Σανγκάη», λόγω της απόφασης των κινεζικών αρχών για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο Πεκίνο κατά την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δυναμική της κινεζικής έκθεσης αποτελεί τον δελεαστικότερο παράγοντα για τους Έλληνες εκδότες που θα βρεθούν ανάμεσα σε εκατοντάδες επαγγελματίες από 56 χώρες. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν 860 Κινέζοι και 900 ξένοι εκθέτες, που θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν την εκδοτική παραγωγή τους σε 35.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου φιλοδοξεί ώστε η έκθεση να αποτελέσει για τον ελληνικό εκδοτικό κόσμο ένα εφαλτήριο γνωριμίας αλλά και γόνιμης συνεργασίας με αγορές που λίγο-πολύ είναι άγνωστες μέχρι στιγμής. Ενώ, ταυτόχρονα, θα υπάρξει η δυνατότητα προβολής του ελληνικού πνεύματος, της ανάπτυξης επαγγελματικών συνεργασιών σε επίπεδο μετάφρασης και έκδοσης για μεγάλο μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Εξάλλου, η φετινή διοργάνωση -με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα- αποτελεί ιδιαίτερη συγκυρία για τους διοργανωτές καθώς δηλώνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Σ’ αυτό το πνεύμα το εθνικό περίπτερο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις κύρους αλλά και λειτουργικότητας.

Ο σχεδιασμός του έχει γίνει σε τρεις άξονες:


Θεματική έκθεση: η ελληνική εκδοτική παραγωγή των τελευταίων χρόνων σε 11 ενότητες (Αρχαία Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες, βιβλία για παιδιά και εφήβους, μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση κ.λπ.).

Επαγγελματική γωνιά, με προβλεφθείσες βιβλιοθήκες, τραπέζι με καρέκλες για συναντήσεις.

Αμφιθέατρο για τη διοργάνωση 12 εκδηλώσεων (μεταξύ άλλων, ομιλία για τον Κ.Π. Καβάφη, τα δύο Νόμπελ Ποίησης, τον Ν. Καζαντζάκη κ.ά.).

Η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη για την ενεργοποίηση προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στα κινεζικά.
Το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα από το ΕΚΕΒΙ αφού, όπως σημείωσε, «?είναι σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αλλιώς θα μας έλειπε το βασικό εργαλείο προώθησης. Εχουμε πολλές αιτήσεις από Κινέζους εκδότες και το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο. Θα καλύπτουμε το 100% της μετάφρασης για τα επόμένα δύο χρόνια».