Μήπως έχετε τροφική δυσανεξία;

15.04.2008
Υποφέρετε συχνά από φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά και το στομάχι; Νιώθετε κουρασμένοι χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Παχαίνετε ενώ προσέχετε τη διατροφή σας; Ίσως φταίει η τροφική δυσανεξία. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι οι πόνοι και οι ενοχλήσεις που νιώθετε ίσως δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά στη δυσκολία του οργανισμού

Από την ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Υποφέρετε συχνά από φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά και το στομάχι; Νιώθετε κουρασμένοι χωρίς συγκεκριμένο λόγο; Παχαίνετε ενώ προσέχετε τη διατροφή σας; Ίσως φταίει η τροφική δυσανεξία. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι οι πόνοι και οι ενοχλήσεις που νιώθετε ίσως δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά στη δυσκολία του οργανισμού σας να ανεχτεί τροφές που καταναλώνει καθημερινά; Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι αλήθεια. «Η τροφική δυσανεξία είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανισμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρροια και πόνους στην κοιλιά», εξηγεί ο ιατρός μικροβιολόγος κ. Νίκος Δούσης-Ρασσιάς.

Τι ακριβώς συμβαίνει
Ο οργανισμός μας πολλές φορές αντιδρά με μη φυσιολογικό τρόπο σε κάποιο συστατικό μιας τροφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την απορροφήσει, να την αφομοιώσει και να τη μεταβολίσει σωστά. Για να αντιμετωπίσει την... εχθρική τροφή, ο οργανισμός ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή γίνεται συνεχώς (αφού οι τροφές αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας κάθε μέρα), ο οργανισμός πιέζεται, κουράζεται, σταδιακά εξαντλείται και το αμυντικό μας σύστημα αποδυναμώνεται. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Πού οφείλεται;
Τα ακριβή αίτια της τροφικής δυσανεξίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενζύμων στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία του εντέρου να αφομοιώσει ορισμένες τροφές, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους που παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα. Ενοχοποιούνται επίσης:

  • οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, όπως συντηρητικά, χρώματα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αντιβιοτικά
  • ο κορεσμός του οργανισμού από τη μονότονη διατροφή
  • η κληρονομικότητα.

Τα συμπτώματα
Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανάλωση της... ύποπτης τροφής δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά έπειτα από τρεις ή και περισσότερες μέρες. Επειδή συνήθως τις τροφές αυτές τις καταναλώνουμε καθημερινά, η αντίδραση του οργανισμού είναι συνεχής. «Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσουμε δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Ακόμη και μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις», τονίζει ο δρ Δούσης-Ρασσιάς.

Η τροφική δυσανεξία έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες παθήσεις και καταστάσεις:

Γαστρεντερολογικές: σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, σύνδρομο Crohn, φουσκώματα, τάση προς έμετο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά και το στομάχι, κατακράτηση υγρών, γαστρίτιδα, συσσώρευση τοξινών και παχυσαρκία.

Δερματολογικές: έκζεμα, ψωρίαση, αναφυλαξία, φαγούρα, ακμή, στοματικά έλκη.

Αναπνευστικές: άσθμα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα.

Μυοσκελετικές: αρθρίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, δυσκαμψία, κράμπες, μυϊκές αδυναμίες.

Νευροψυχολογικές: σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, ημικρανίες, έξαψη, ίλιγγος, ναυτία, λήθαργος, υπνηλία, αϋπνία, κατάθλιψη, άγχος, υπερένταση, ταχυπαλμία, κούραση, αδυναμία, δυσκολία αντίληψης και συγκέντρωσης, παιδική υπερκινητικότητα.

Μεταβολικές διαταραχές: σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, δυσμηνόρροια.

Αυτοάνοσα νοσήματα και άλλα: ρευματοειδής αρθρίτιδα, οίδημα βλεφάρων, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αρρυθμίες, ταχυκαρδίες.

Η τροφική δυσανεξία με αριθμούς

*
3 στους 4 ανθρώπους έχουν μειωμένη ανοχή στη λακτόζη.

*1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη μαγιά.

*1 στους 7 έχει μειωμένη ανοχή στη γλουτένη.

*1 στους 3 έχει μειωμένη ανοχή στη φρουκτόζη.

*Το 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από τροφική δυσανεξία, αλλά το 85%από αυτούς δεν το γνωρίζει.

Η δυσανεξία στο γάλα
Δυσανεξία στο γάλα παρουσιάζεται όταν η λακτόζη, ένας υδατάνθρακας που περιέχεται στο γάλα, δεν απορροφάται επαρκώς από το έντερο, με αποτέλεσμα να προκαλεί φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και διάρροια. Όπως εξηγεί ο δρ Δούσης-Ρασσιάς, «αυτή η ανικανότητα απορρόφησης προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Αν παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη, καλό είναι να αποφεύγετε το γάλα και τα μη ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν τις φυσικές πηγές λακτόζης». Άλλα τρόφιμα που ενδεχομένως περιέχουν λακτόζη είναι το ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά προγευμάτων, οι στιγμιαίες πατάτες, οι σούπες, η μαργαρίνη, οι σος για σαλάτες, οι καραμέλες και άλλα πρόχειρα φαγητά, όπως μίγματα για τηγανίτες και μπισκότα.

Η λύση: τεστ τροφικής δυσανεξίας

Προς το παρόν δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας. Η μόνη λύση είναι να εντοπίσουμε τις τροφές αυτές και να τις περιορίσουμε ή να τις βγάλουμε τελείως από το διαιτολόγιό μας. Πώς θα τις εντοπίσουμε; Με τη βοήθεια ειδικών τεστ, όπως:

Το Smartest: Εφαρμόζεται με προηγμένη βιοενεργειακή τεχνολογία και γίνεται εντελώς ανώδυνα και χωρίς τη λήψη αίματος. Στηρίζεται στη μέτρηση της αντίδρασης του οργανισμού στο ακριβές αντίγραφο κάθε τροφής και «διαβάζει», με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, το στρες που δέχεται ο οργανισμός με την κατανάλωσή της. Μπορεί να εξετάσει 267 τροφές του ελληνικού διατροφολογίου και είναι πιστοποιημένο από το FDA και με ISO 9001:2000.

Το Nutritest: Το τεστ αυτό βασίζεται στη μέτρηση, μέσω ηλεκτροδίων, της βιοηλεκτρικής κατάστασης των διαφόρων σημείων του βελονισμού (κλασικών μεσημβρινών), που ανακαλύφθηκαν και έχουν περιγραφεί από τους Κινέζους. Ουσιαστικά, η μέθοδος αποτελεί ένα αναλυτικό τεστ με αποτελέσματα για 180 τροφές.

Το Cytotoxic test: Γίνεται από γιατρούς μικροβιολόγους με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος. Ελέγχονται άμεσα 51 τροφές της καθημερινής διατροφής και γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, ανάλογα με το βαθμό αντίδρασης του οργανισμού στην κάθε ουσία. Δημιουργείται έτσι ένα ιδιαίτερο προφίλ για κάθε άτομο και για την αντίδρασή του, που περιλαμβάνει τελικά περισσότερες από 200 βασικές τροφές.

Τροφική δυσανεξία ή τροφική αλλεργία;
Αν και πολλοί συγχέουν την τροφική δυσανεξία με την τροφική αλλεργία, δεν είναι το ίδιο. Η τροφική αλλεργία εκδηλώνεται 2-4 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής, με εξάνθημα, έντονη φαγούρα, έκζεμα, κοιλιακούς πόνους, εμετούς, διάρροια και αρκετά συχνά με δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στα βλέφαρα, τα χείλη και τη γλώσσα. Αντίθετα, στην τροφική δυσανεξία η αντίδραση δεν είναι άμεση και οξεία και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ αργότερα από τη στιγμή που καταναλώσαμε την τροφή, η ανίχνευση της αιτίας, χωρίς τα ειδικά τεστ, είναι εξαιρετικά δύσκολη.