Κόψτε τον πόνο στη μέση

26.04.2010
Πολλές γυναίκες παραπονούνται για πόνους στη μέση, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να γίνεται δύσκολη.

Πολλές γυναίκες παραπονούνται για πόνους στη μέση, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να γίνεται δύσκολη. Ορθοστασία, κουβάλημα, δουλειές του σπιτιού αποτελούν μια επίπονη δοκιμασία. Δοκιμάστε αυτές τις απλές τεχνικές για να απαλλαγείτε από τον πόνο χωρίς να καταφύγετε στην ακινησία.

1. Ορθοστασία για πολλή ώρα: αν δεν στέκεστε σωστά, αυτό θα επιδεινώσει τους πόνους στη μέση. Η σωστή στάση του σώματος είναι με τα πόδια ανοικτά στο πλάτος των γοφών για να έχετε σταθερότητα, τα γόνατα χαλαρά και όλο το σώμα σε ευθεία γραμμή. Τραβήξτε προς τα μέσα τους κοιλιακούς για να ισιώσει η καμπύλη στην οσφυική περιοχή και μετακινήστε συχνά το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο. Νιώστε τη βαρύτητα.

2. Αν στέκεστε για πολλή ώρα μπροστά στον νεροχύτη πλένοντας πιάτα ή σιδερώνετε, μπορείτε να ακουμπήσετε το ένα πόδι σε ένα σκαμπό με ύψος 23 εκατοστά για να ανακουφίσετε τη μέση και την πλάτη. Αλλάξτε πόδι κάθε τόσο.

3. Νοικοκυριό: όταν κάνουμε δουλειές του σπιτιού πολλές φορές κουράζουμε τη μέση μας και το σώμα βρίσκεται σε άβολες θέσεις. Ο χρυσός κανόνας είναι να μη σκύβετε ποτέ από τη μέση όταν θέλετε να γεμίσετε το πλυντήριο ή να στρώσετε το κρεβάτι.

4. Γονατίστε ή καθίστε ανακούρκουδα, με σφιγμένους τους κοιλιακούς και κάνοντας αργές κινήσεις.

Οταν σιδερώνετε, η τάβλα πρέπει να είναι στο σωστό ύψος και προτιμήστε να καθίσετε σε ένα ψηλό σκαμνί αντί να στέκεστε όρθια.

5. Κουβάλημα: να θυμάστε ότι όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι βαρύ δεν πρέπει ποτέ να σκύψετε με τεντωμένα τα πόδια. Λυγίστε τα γόνατα έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε τους μυς των ποδιών και όχι της μέσης.

Κρατήστε το βάρος κοντά στο σώμα σας και όταν σταθείτε όρθια κρατήστε την πλάτη σας ίσια.

6. Οταν έχετε ψώνια να κουβαλήσετε, μοιράστε το βάρος και στις δυο πλευρές και αλλάξτε πλευρό κάθε τόσο. Η καλύτερη λύση είναι ένα σακίδιο στην πλάτη. Αν πονάει η μέση σας, μη σηκώσετε απολύτως τίποτα, αφήστε τους άλλους να κάνουν τη δουλειά για σας.

7. Ξάπλα: το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό. Πρέπει να είναι συμπαγές, αλλά τόσο μαλακό ώστε να μπορεί να χαλαρώσει η πλάτη σας όταν ξαπλώνετε.

Για να ανακουφίσετε τους πόνους στη μέση η καλύτερη στάση είναι στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας για να μειωθεί η ένταση στη μέση.

8. Αν προτιμάτε να κοιμάστε μπρούμυτα τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς για να πιέζεται λιγότερο η μέση σας. Αν προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για να παραμένει επίπεδη η περιοχή της μέσης.

Το ιδανικό μαξιλάρι πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να υποστηρίζει τον αυχένα και να νιώθετε ότι οι μύες δεν τεντώνονται.

9. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες εξασφαλίζουν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, απαραίτητη προϋπόθεση για να είστε πάντα σε φόρμα. Για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ποτέ μην πετάγεστε απότομα, γιατί μπορεί θα κουράσετε τους μυς της μέσης.

Γυρίστε πρώτα στο ένα πλευρό με τα γόνατα λυγισμένα, κατεβάστε τα πόδια στο πάτωμα και στη συνέχεια καθίστε στηριγμένοι στο ένα χέρι. Τώρα μπορείτε να σταθείτε όρθιοι χωρίς να έχετε κουράσει καθόλου το μυικό σας σύστημα.

10. Στο αυτοκίνητο: χαλαρώστε, μη σφίγγετε τους ώμους και μη γραπώνεστε στο τιμόνι. Τα δάχτυλα των χεριών πρέπει να είναι χαλαρά, όπως και τα μπράτσα.

Μη σφίγγετε τα δόντια σας, αφήστε τους μυς του προσώπου να χαλαρώσουν και αναπνεύστε αργά και σταθερά, ειδικά όταν βρίσκεστε σε μποτιλιάρισμα!

11. Αν οδηγείτε πολλές ώρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μαξιλαράκι που στερεώνεται στο κάθισμα του οδηγού και στηρίζει τη μέση σας. Θα διαπιστώσετε τεράστια διαφορά. Το κάθισμα του οδηγού πρέπει να γέρνει ελαφρά προς τα πίσω για να κουράζεται λιγότερο η μέση σας.

Νέλλη Παρασκευοπούλου