Ποιά συμπτώματα δεν πρέπει ν' αγνοήσεις (Νο1)

22.04.2010
Μήπως τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δοντάκια σου; Μήπως νιώθεις φτερουγίσματα στην καρδούλα χωρίς να είσαι ερωτευμένη; Μήπως το σεξ πονάει τόσο που γίνεται αβάσταχτο; Αν μερικά απλά μεν, ύποπτα δε συμπτώματα σου κάνουν δύσκολη τη ζωή, μην τ' αγνοείς!

Μήπως τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δοντάκια σου; Μήπως νιώθεις φτερουγίσματα στην καρδούλα χωρίς να είσαι ερωτευμένη; Μήπως το σεξ πονάει τόσο που γίνεται αβάσταχτο; Αν μερικά απλά μεν, ύποπτα δε συμπτώματα σου κάνουν δύσκολη τη ζωή, μην τ' αγνοείς!

1. Κάποιες φορές πονάς υπερβολικά στο σεξ! (Για μη προφανείς λόγους):

Γιατί ν' ανησυχήσεις; Μπορεί να έχεις ενδομητρίωση, μια διαταραχή στην οποία το ενδομήτριο, ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, αναπτύσσεται και στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες και σε γενικά μη φυσιολογικά σημεία εκτός μήτρας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ο ιστός αυτός πέφτει σιγά σιγά, όπως και το φυσιολογικό ενδομήτριο, χωρίς όμως να βρίσκει δίοδο, με αποτέλεσμα την εσωτερική αιμορραγία, τη φλεγμονή των γύρω περιοχών και το σχηματισμό ιστού γεμάτου ουλές. Η κατάσταση αυτή μπορεί να κάνει το σεξ ιδιαίτερα επίπονο και αν η ενδομητρίωση που δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη στειρότητα, ενώ κάποιες φορές μικρά ογκίδια αναπτύσσονται που μπορεί να μετατραπούν σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου της μήτρας.

Δράσε άμεσα: ο γιατρός θα σου προτείνει το κατάλληλο αντισυλληπτικό χάπι για εσένα, το οποίο θα μειώσει τον ενδομητριακό ιστό, θα κάνει τις περιόδους ελαφρύτερες και θα μειώσει τις πιθανότητες να φτάσει ο ιστός στην περιοχή της πυέλου. Μια ακόμα λύση είναι η χρήση ταμπόν αντί για σερβιετάκια. Το ταμπόν θα βοηθήσει να απομακρυνθεί ο ιστός αυτός από την περιοχή της πυέλου

2. Νιώθεις υποτονικά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου

Γιατί ν' ανησυχήσεις; Αν έχεις αναπτύξει μια ανεξήγητη επιρρέπεια στο πρόχειρο φαγητό, την πλήρη αγυμνασιά και την έλλειψη ύπνου εξαιτίας των εκνευριστικών αϋπνιών που σε ταλαιπωρούν. Η έλλειψη διάθεσης και μειωμένης ενέργειας μπορεί να είναι σημάδι πως ο θυροειδής σου υπολειτουργεί. Ο θυροειδής αδένας έχει σαν έργο του την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τον μεταβολισμό, την καρδιά και πολλά ακόμα σημεία του κορμιού. Όταν η παραγωγή των ορμονών αυτών μειώνεται έστω και ελάχιστα, μπορεί να υποφέρεις από νοητική δυσλειτουργία, ανάπτυξη κατάθλιψης, κακή κυκλοφορία ή υπέρταση, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Δράσε άμεσα: αν στην οικογένειά σου υπάρχει ιστορικό παθήσεων του θυροειδή ή αν σε ταλαιπωρούν κι άλλα συμπτώματα σχετικά με αυτόν (απότομη απώλεια ή πρόσληψη κιλών) κάνε την εξέταση αίματος για το θυροειδή και λύσε όλες σου τις απορίες. Ο γιατρός θα σε βοηθήσει στη θεραπεία που πρέπει ν' ακολουθήσεις έπειτα.

3. Τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που τα βουρτσίζεις

Γιατί ν' ανησυχήσεις; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποφέρεις από κάποια ουλίτιδα ή βακτηριακή μόλυνση όπως και χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα προσβεβλημένα ούλα αποτελούν δίοδο για τα βακτήρια που εισβάλουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν φλεγμονές που μπορούν να βλάψουν την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα.

Δράσε άμεσα: ένας καλός καθαρισμός από τις ρίζες των δοντιών μέχρι τη γλώσσα (που αποτελεί εστία συνωστισμού μικροβίων) μπορεί να θεραπεύσει τις μολύνσεις. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο αποτελεί αναγκαιότητα, αφού μόνο αυτός μπορεί να διαγνώσει την πάθηση και να προλάβει τα δόντια σου από ασθένειες όπως η περιοδοντίτιδα (που θα σε αφήσει φαφούτα μετά από λίγα χρονάκια). Πέρα από τα παραπάνω, για υγιή ούλα για μια ζωή, βούρτσισε τα δόντια δύο φορές καθημερινά και προγραμμάτισε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες

4. Έχεις καούρες τουλάχιστον 3 με 4 φορές εβδομαδιαίως

Γιατί ν' ανησυχήσεις; Δύο ή περισσότερες καούρες μέσα σε μια εβδομάδα μπορεί να δείχνει πως μπορεί να υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην περίπτωση αυτή, η βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του λαιμού δεν λειτουργεί σωστά και επιτρέπει στα γαστρικά οξέα να κάνουν την εμφάνισή τους και στον οισοφάγο. Αυτά τα υγρά μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς προκαλώντας άσθμα και πνευμονία ενώ αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο.

Δράσε άμεσα: αν βλέπεις πως έχεις πάρει βάρος, πόντους και λίπος ειδικά γύρω από τη μέση, έχεις βρει τον βασικό ένοχο για την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών που σου συμβαίνει και η οποία εκφράζεται ως καούρα. Οπότε σιγουρέψου πως αθλείσαι τόσο ώστε να μην πιέζει η μάζα γύρω από το στομάχι, τα υγρά του προς τα επάνω. Έπειτα, απόφυγε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα που θ΄ αυξήσουν τις καούρες, ειδικά αν τρως πολύ αργά το βράδυ και λίγο πριν την κατάκλιση. Μην αμελείς να καταγράφεις σε μια λίστα όλες εκείνες τις τροφές που σου προκαλούν καούρα, γι να ελέγχεις πόσο καλύτερα αισθάνεσαι χωρίς την κατανάλωση αυτών.

Τα υπόλοιπα ανησυχητικά σημπτώματα δημοσιεύονται στο 2ο μέρος του άρθρου.

Κ. Πατούλια