"Σαν τα μάτια σου": μυστικά για βλέμμα γερακίσιο

20.04.2010
Μπορεί να μην διαθέτεις πρασινομελιά μάτια, μπορεί τα δικά σου να μοιάζουν με κουμπότρυπες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις την όρασή σου να φθείρεται χρόνο με το χρόνο και τελικά να μην μπορείς ν' αποφύγεις τον καταρράχτη ή καλύτερα τους καταρράκτες του Νιαγάρα που θα θολώσουν την όρασή σου κάποια χρόνια αργότερα.

Μπορεί να μην διαθέτεις πρασινομελιά μάτια, μπορεί τα δικά σου να μοιάζουν με κουμπότρυπες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήσεις την όρασή σου να φθείρεται χρόνο με το χρόνο και τελικά να μην μπορείς ν' αποφύγεις τον καταρράχτη ή καλύτερα τους καταρράκτες του Νιαγάρα που θα θολώσουν την όρασή σου κάποια χρόνια αργότερα.

Πάρε τα απαραίτητα μέτρα από σήμερα κιόλας και προφύλαξε τα μάτια και την όρασή σου από πιθανές ασθένειες!

1. Γυαλάκια ηλίου:

Ο εξοπλισμός με γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν 100% τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να καθυστερήσει πάνω από 70% την ανάπτυξη καταρράκτη στα μάτια σου, αφού οι ακτίνες μένουν μακρυά από αυτά και έτσι μειώνονται οι βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Ταυτόχρονα, τα γυαλιά ηλίου (φυσικά μιλάμε για τα εγκεκριμένα γυαλιά από οπτικούς που καλύπτουν το μάτι από κάθε τους πλευρά) προστατεύουν και την ευαίσθητη επιδερμίδα πάνω από τα μάτια, μειώνοντας τις ρυτίδες και προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρκίνου στην επιδερμίδα της περιοχής. Για να δεις την τελευταία λέξη στα γυλιά ηλίου, πήγαινε εδώ:

2. Κόψε το κάπνισμα:

Ο καπνός του τσιγάρου ευθύνεται άμεσα για διάφορα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένης και της ηλιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που βρίσκεται στο πίσω μέρος των ματιών. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα, το οποίο με τη σειρά του ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται σαν εικόνα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια, ακόμα και τις λεπτομέρειες της εικόνας. Έρευνες έδειξαν πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την ασθένεια αυτή. Ειδικά, οι καπνιστές ή οι πρώην καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στο ν' αναπτύξουν την εν λόγω πάθηση σε σχέση με όσους δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Ταυτόχρονα, οι καπνιστές αναπτύσσουν καταρράκτη στα μάτια πιο εύκολα από τους μη καπνιστές για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

3. Η σωστή διατροφή

Η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, μπορεί να έχει κακή επίδραση στη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς του ματιού. Το φάτε μάτια ψάρια αλλά και η αντίληψη πως τα καρότα μπορούν να χαρίσουν καλύτερη όραση, εμπεριέχουν ένα ποσοστό αλήθειας, αλλά η ποικιλία στις τροφές είναι πολύ σημαντική. Βάλε στη διατροφή σου πολλά λαχανικά (ειδικά τα πράσινα φυλλώδη). Ερευνητές ανακάλυψαν πως μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και E, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι λιγότερο πιθανό ν' αναπτύξουν πρόωρη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4. Κάνε ένα τσεκάπ ματιών:

Πολλοί ενήλικες ξεκινούν από νωρίς το τσεκάπ στην καρδιά και το αίμα τους, ξεχνώντας τα πολύτιμα μάτια τους. Είναι πολύ σημαντικό μέχρι την ηλικία των 40 ετών να κάνεις ένα βασικό τσεκάπ ματιών για να προλάβεις τυχόν προβλήματα στην όραση που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

5. Προφύλαξε τα μάτια σου:

Εκτιμάται ότι πάνω από 2.5 εκατομμύρια ατυχήματα στην περιοχή των ματιών είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στα σπορ, σε οικιακές εργασίες ή σε επισκευές. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε η σωστή προφύλαξη με την κατάλληλη μάσκα.

6. Και το οικογενειακό ιστορικό παίζει το ρόλο του:

Πολλές ασθένεις των ματιών ξεκινούν βάσει ενός συγκεκριμένου οικογενειακού ιστορικού. Ενημερώσου από τους γονείς και άλλους συγγενείς για τα προβλήματα που είναι πιθανό να έχεις κληρονομήσει και μην ξεχάσεις να τ' αναφέρεις και στον οφθαλμίατρο σου.

7. Περιποιήσου τους φακούς επαφής:

Αν χρησιμοποιείς φακούς επαφής, ακολούθησε κατά γράμμα τις συμβουλές του οφθαλμίατρου αλλά και του κατασκευαστή, όσον αφορά την φροντίδα αλλά και την αλλαγή τους κατά διαστήματα. Το να κοιμάσαι με τους φακούς ή να μην τους αφήνεις να απολυμανθούν σωστά, αποτελεί ταλαιπωρία και κακοποίηση των ίδιων σου των ματιών που κινδυνεύεις να πληρώσεις αργότερα. Την ίδια φροντίδα θα πρέπει να δείχνεις και στη χρήση των γυαλιών οράσεως, ακόμα κι αν τα φορά βοηθητικά.

8. Μην αμελείς την κόπωση των ματιών

Αν δουλεύεις ατελείωτες ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και μάλιστα χωρίς προφύλαξη οθόνης, κουράζεις τα μάτια σου σε βαθμό υπερκόπωσης. Τι να κάνεις; Ακολούθησε τον κανόνα του 20-6-20:

Κάθε 20 λεπτά κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά, πάρε το βλέμμα σου από τον υπολογιστή και ρίξε μια ματιά σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 6 μέτρα μακρυά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Α η υπερκόπωση στα μάτια συνεχίσει, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποφέρεις από ξηροφθαλμία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία ή άλλες παθήσεις και χρειάζεσαι τη συμβουλή οφθαλμιάτρου.

Κατερίνα Π.