Τι ν' αλλάξεις για να σφίζεις από υγεία

15.04.2010
Η 'ανοιξη σαν εποχή προσφέρεται για σημαντικές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση και την φροντίδα του σώματος, όσο και και στην ευρύτερη υγεία σου! Μην παραλείψεις λοιπόν να κάνεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα για να βρουν την υγειά τους τα μάτια, δόντια και λοιπά όργανα σου. Δεν θέλει κόπο και επίπονες αλλαγές αλλά έξυπνες κινήσεις και διάθεση για αλλαγή και αναζωογόνηση.

Η άνοιξη σαν εποχή προσφέρεται για σημαντικές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση και την φροντίδα του σώματος, όσο και και στην ευρύτερη υγεία σου! Μην παραλείψεις λοιπόν να κάνεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα για να βρουν την υγειά τους τα μάτια, δόντια και λοιπά όργανα σου. Δεν θέλει κόπο και επίπονες αλλαγές αλλά έξυπνες κινήσεις και διάθεση για αλλαγή και αναζωογόνηση.

1. Το πνεύμα ισχυρό:

Πήγαινε για ένα καφεδάκι: η δρ. Λίντσεϊ Κλερ (Lindsay St Claire), ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ προτείνει: "ένα καφεδάκι με τις κολλητές ή τις συναδέλφους είναι αρκετό για να μειώσει την ένταση και το στρες στο μισό, ενώ φαίνεται πως εξαφανίζει και τ' αρνητικά συναισθήματα, ειδικά όταν πραγματοποιηθεί στο ενδιάμεσο μιας κουραστικής ημέρας".

Βαθιές ανάσες: για να νικήσεις το έντονο στρες, απομακρύνσου από κάθε πηγή θορύβου και πάρε βαθιές αναπνοές. Κράτα την ανάσα σου για 5 με έξι δευτερόλεπτα και άσε τον αέρα να βγει κατόπιν. Η εκπνοή πρέπει να γίνεται από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Μασάζ και τέλος το στρες: κάνε έντονο μασάζ από την κορυφή του κεφαλιού σου μέχρι μπροστά στο μέτωπο με τα δάχτυλα για 60 δευτερόλεπτα. Αν μπορεί κάποιος άλλος να το κάνει για εσένα, τόσο το καλύτερο. Θα αισθανθείς το μυαλό σου να αδειάζει από κάθε σκέψη σε χρόνο ντε τε. Μην ξεχάσεις να φροντίσεις ιδιαίτερα την περιοχή που βρίσκεται το λεγόμενο τρίτο μάτι, ανάμεσα στα φρύδια.

2. Η καρδιά σου χτυπά:

Τσεκάπ τώρα: αν μετά τα σουβλίσματα και τις μαγειρίτσες του Πάσχα δεν έχεις ελέγξει την αρτηριακή πίεση και τους δείκτες της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, ήρθε η ώρα να το κάνεις. Έχει περάσει αρκετό διάστημα για να μην χτυπήσουν κόκκινο οι δείκτες αλλά και να ενημερωθείς σωστά και να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που χρειάζεται (περεταίρω εξετάσεις, δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή).

3. Φάτε μάτια ψάρια:

Τρώγε καλύτερα: έρευνες έδειξαν πως μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α, C και E, που θα βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη όραση.

Προσοχή στα καλλυντικά σου: τα παλιά και πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία το μακιγιάζ (μάσκαρα, μολύβι ματιών, σκιές) μπορούν να γίνουν εστία επικινδύνων βακτηρίων που ενδέχεται να προκαλέσουν μολύνσεις στα μάτια σου. Συγκεκριμένα, η μάσκαρα είναι η πιο επικίνδυνη απ' όλα, καθώς οι περισσότερες ξεχνάμε να την ανανεώσουμε κάθε έξι μήνες που είναι και το πιο υγιές.

4. Δείξε τα δόντια σου:

Βούρτσισε προτού φας: η ζάχαρη και τα οξέα από το φαγητό και τα ροφήματα μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο των δοντιών, οπότε όταν βουρτσίζεις τα δόντια πριν τα γεύματα, αποτρέπεις τις επικίνδυνες χημικές ενώσεις!

Μην ξεπλένεις το στόμα με πολύ νερό: μετά από κάθε βούρτσισμα, προσπάθησε να μην ξεπλένεις τα δόντια σου, γιατί όλες οι προστατευτικές ουσίες της οδοντόπαστας,όπως είναι και το φθόριο που αφήνει ένα προστατευτικό στρώμα στα δόντια για πολλές ώρες μετά το βούρτσισμα.

5. Δερματάκι φράπα:

Αντηλιακό κάθε μέρα: οι αντηλιακές κρέμες δεν είναι κατάλληλες μόνο για το καλοκαίρι. Ο ήλιος είναι πλέον επικίνδυνος όλες τις εποχές του χρόνου, ειδικά στη χώρα που σαν Μεσογειακός τόπος λούζεται καθημερινά από τον ήλιο και τις επικίνδυνες ακτίνες UVA και UVB.

6. Το ανοσοποιητικό σύστημα πώς πάει:

Βγες στη λιακάδα: πέρνα περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού. Άλλωστε 15 λεπτάκια έκθεσης στον ήλιο (όχι ανάμεσα στις 11 με 3 το μεσημέρι) είναι αρκετά για ν' αυξήσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D που μέσα στο καταχείμωνο είχες σε έλλειψη.

7. Γονιμότητα στα ύψη:

Κάντε ένα διάλειμμα: πάρε τον αγαπημένο σου που ρουτινιάζει μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας πόκερ, και πιάστε τις εκδρομές για να 'πιάσετε' και το πολυπόθητο παιδί. Η θερμότητα του υπολογιστή ή εκείνη του κινητού που συνηθίζει να βάζει στις μπροστά τσέπες του παντελονιού, προκαλεί ζημιά στο σπέρμα, πράγμα που φαίνεται να αποδεικνύουν πρόσφατες μελέτες, μειώνοντας έτσι την γονιμότητα χιλιάδων ανδρών.

8. Από συκώτι πώς πάμε;

Πιες τα ποτάκια σου με πάγο: εφόσον προσθέσεις πάγο στο ποτό σου, θα πιεις 3 φορές λιγότερο αλκοόλ, υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες. Πρόσθεσε μερικά παγάκια σ' ένα ποτήρι κρασί και θα το καταναλώσεις σε 10% περισσότερο χρόνο.

9. Πιασμένη πλάτη;

Ξεφόρτωσε την τσάντα: "Πολλές γυναίκες φορτώνουν την τσάντα τους με χιλιάδες άχρηστα και βαριά πράγματα: μια βούρτσα, ολόκληρο το νεσεσέρ με τα καλλυντικά. Το να επιβαρύνεις τον ώμο σου τόσο πολύ και μάλιστα καθημερινά μπορεί σε στείλει στο κρεβάτι με πιασμένη πλάτη. Άδειασε την τσάντα και τοποθέτησε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ταυτόχρονα, φρόντισε ν' αλλάζεις τον ώμο που την κρατάς κάθε λίγο και λιγάκι.

Άλλαξε τον τρόπο που κάθεσαι ή στέκεσαι: αν η πλατούλα σου πονά, άλλαξε τον τρόπο που κάθεσαι και στέκεσαι. Πρώτο και βασικό μην κυρτώνεις!

Φόρεσε το σωστό νούμερο σουτιέν: πολλοί πόνοι στην πλάτη των γυναικών ξεκινούν από το λάθος νούμερο σουτιέν. Αν το νούμερο του cup είναι λάθος, το βάρος πέφτει στους ώμους και δεν διαχέεται ομοιόμορφα στην πλάτη.

10. Ποδαράκια πονεμένα;

Μην φοράς τα ίδια παπούτσια κάθε μέρα: ένα ζευγάρι πόδι παράγει δίνουν κατά μέσο όρο 200 γραμμάρια ιδρώτα καθημερινά. Προσπάθησε ν' αλλάζεις τα παπούτσια που φοράς καθημερινά, για να προλαβαίνουν να στεγνώνουν και να μην προκαλούνται μολύνσεις και μυκητιάσεις.

Από την Κατερίνα Πατούλια