Ποια συμπτώματα δεν πρέπει ν' αγνοήσεις (Νο2)

26.04.2010
Μήπως τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δοντάκια σου; Μήπως νιώθεις φτερουγίσματα στην καρδούλα χωρίς να είσαι ερωτευμένη; Μήπως το σεξ πονάει τόσο που γίνεται αβάσταχτο; Αν μερικά απλά μεν, ύποπτα δε συμπτώματα σου κάνουν δύσκολη τη ζωή, μην τ' αγνοείς!

Μήπως τα ούλα σου ματώνουν κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δοντάκια σου; Μήπως νιώθεις φτερουγίσματα στην καρδούλα χωρίς να είσαι ερωτευμένη; Μήπως το σεξ πονάει τόσο που γίνεται αβάσταχτο; Αν μερικά απλά μεν, ύποπτα δε συμπτώματα σου κάνουν δύσκολη τη ζωή, μην τ' αγνοείς!

5. Η πλάτη σου δεν σταματά να πονά:

Γιατί ν' ανησυχήσεις;
Ο χρόνος πόνος στην πλάτη που ξεπερνά τους 6 και πλέον μήνες, συνδέεται με την μείωση της οξύτητας του εγκεφάλου που θα πραγματοποιούνταν μέσα σε 10 με 20 χρόνια φυσιολογικών γηρατειών. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του ''Northwestern University Feinberg School of Medicine'' στο Σικάγο. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς αλληλεπιδρά ο πόνος στην πλάτη με το μυαλό αλλά αυτό το κακό πάντρεμα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την ικανότητα που διαθέτουμε να ελέγχουμε και να αξιολογούμε σωστά τα αισθήματά μας

Δράσε άμεσα: οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες αποτελούν την καλύτερη λύση για να στηρίζεις καλύτερα την πλάτη σου. Ταυτόχρονα, ιδανικές μέθοδοι ενδυνάμωσης του κορμού είναι η γιόγκα και το πιλάτες. Φυσικά, και η σωστή στάση κατά τη διάρκεια της ημέρας στο γραφείο, το αυτοκίνητο και στις διάφορες δραστηριότητες μπορούν να προλάβουν τον επώδυνο πόνο στην πλάτη. Αν δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, φρόντισε η οθόνη να βρίσκεται στο κέντρο του οπτικού σου πεδίου και στο ίδιο ύψος με τα μάτια σου για να προλάβεις τους πόνους σε λαιμό και πλάτη.

6.Αντιμετωπίζεις συμπτώματα άσθματος κάθε μήνα:

Γιατί ν' ανησυχήσεις;
Οι φλεγμονές που προκύπτουν από τα συμπτώματα του άσθματος καταστρέφουν τους ιστούς των πνευμόνων και έτσι σταδιακά μειώνεται η ικανότητά τους, επηρεάζοντας έτσι και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που υποφέρουν τόσο συχνά από κρίσεις άσθματος αντιμετωπίζουν 22% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας πάθησης της καρδιάς.

Δράσε άμεσα: μείνε μακρυά από το τσιγάρο, τα βαριά αρώματα και τα λοιπά χημικά που μπορούν να σου προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση ή κρίση άσθματος ενώ καλό είναι να επισκέπτεσαι το γιατρό σου κάθε εξάμηνο που μπορεί να ελέγξει την καλή λειτουργία των πνευμόνων.

7. Δεν μπορείς να κλείσεις μάτι καθημερινά:

Γιατί ν' ανησυχήσεις;
Αν αντιμετωπίζεις καθημερινά προβλήματα στον ύπνο σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αϋπνίες αυτές να οφείλονται στην λεγόμενη αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια πάθηση στην οποία προσωρινά οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και εμποδίζουν τις αναπνευστικές οδούς. Αυτή η κατάσταση εκτοξεύει ένα κύμα αδρεναλίνης που κάνει την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα, η πίεση του αίματος ανεβαίνει καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να σε κάνει να αναπνεύσεις γρηγορότερα και όπως είναι φυσικό ξυπνάς. Αυτές οι διαταραχές (εφόσον συνεχίζονται) μπορούν να αυξήσουν το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και άλλων παθήσεων.

Δράσε άμεσα: Η απώλεια των περιττών κιλών θα βοηθήσει στο να ελευθερωθούν από το υπερβολικό βάρος οι αεραγωγοί του κορμιού, ενώ προσπάθησε να κοιμάσαι στο πλάι για να μην γυρίσει η γλώσσα σου προς τα μέσα και φράξει τη δίοδο του αέρα καθώς κοιμάσαι. Ταυτόχρονα, καλό είναι να αποφεύγεις το αλκοόλ που επιβραδύνει την έγκαιρη ανταπόκριση του εγκεφάλου σε τυχόν παύση της αναπνοής σου. Αν το πρόβλημα συνεχίζει, ο γιατρός σου θα μπορέσει να σου προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή αγορά μιας μάσκας οξυγόνου που θα σε βοηθά να στέλνεις αρκετό αέρα στους πνεύμονες καθώς κοιμάσαι.

8. Η περίοδος άργησε πολύ αλλά έγκυος δεν είσαι:

Γιατί ν' ανησυχήσεις;
Μπορεί εσένα να σε βολεύει μια χαρά η εξαφάνιση της περιόδου για 2 και πλέον μήνες αλλά μια τέτοια αποσταθεροποίηση του έμμηνου κύκλου σου είναι πιθανό να σχετίζεται με μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων σου, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή όπως ο υποθυρεοειδισμός. Τα οιστρογόνα αποτελούν την πιο σημαντική γυναικεία ορμόνη αφού ρυθμίζουν την σωστή ανάπτυξη των οστών αλλά και την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Ακόμα και 3 μήνες χωρίς περίοδο μπορούν να βλάψουν την γονιμότητα μιας γυναίκας και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δράσε άμεσα: αν η περίοδος έχει να σ' επισκεφτεί πάνω από 2 μήνες, συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου που θα προτείνει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για να ελέγξεις τα επίπεδα των ορμονών σου. Έπειτα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει τα οιστρογόνα να επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπεδα,βελτιώνοντας τη λειτουργία και του εμμηνορροϊκού σου κύκλου.

Τα υπόλοιπα ανησυχητικά συμπτώματα δημοσιεύονται στο 1ο μέρος του άρθρου.

Κ.Π