Μέχρι πριν κάποια χρόνια, θεωρούνταν διατροφική αμαρτία αλλά και εχθρός της υγείας σου. Σήμερα, η φήμη της σοκολάτας αποκαθίσταται και αποτελεί πλέον μια σούπερ τροφή, αφού οι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει μπορούν να σε κάνουν να βρεις την υγειά σου στο πι και φι!
Πάνε τα νεύρα: και δεν είναι μόνο τα αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό. Άλλα συστατικά της σοκολάτας όπως η θεοβρωμίνη αποτελούν βάλσαμο για το νευρικό σου σύστημα.
Κόψε το βήχα: πρόσφατη έρευνα του Κολεγίου Ιμπέριαλ στο Λονδίνο έδειξε πως η σοκολάτα μπορεί να καταπραΰνει τον επίμονο βήχα.
Μες την καλή χαρά: έπειτα, ένα ακόμα συστατικό της σοκολάτας, η ουσία φενιλεθιλαμίνη θεωρείται πως έχει άκρως ανεβαστικές ιδιότητες που μπορούν να ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη σου. Άλλωστε, την ίδια ουσία φαίνεται να παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν είσαι ερωτευμένη.
Τέλεια επιδερμίδα: εν τω μεταξύ, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει ο γλυκός πειρασμός της σοκολάτας, είναι ικανά να προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV.
Τα αντιοξειδωτικά στη σοκολάτα, βελτιώνουν και την καρδιαγγειακή λειτουργία, αρκεί να προτιμήσεις την μαύρη σοκολάτα που έχει μεγαλύτερα ποσοστά κακάο.
Και φάρμακο: πλέον, οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι ευρέος αποδεκτές και το γλύκισμα αυτό αποτελεί και μέρος διαφόρων ιατρικών θεραπειών.
Κατά της ελονοσίας: Ο δρ Ατσίνα του Πανεπιστημίου Γκάνα (Ghana Medical School) χρησιμοποίησε την σκόνη κακάο σαν συμπληρωματικό φάρμακο στη θεραπεία της υπέρτασης και του διαβήτη σε ειδική κλινική για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Ένας άκόμα επιστήμονας, ο καθηγητής Kwaku Addai σε άρθρο του στην εφημερίδα "Medical Hypotheses" περιγράφει πως η κατανάλωση 2 με 5 φλυτζανιών κακάο την ημέρα μπορεί να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε ασθένειες όπως η ελονοσία. Ο ίδιος και η οικογένειά του φαίνεται πως υπέφεραν από την εν λόγω ασθένεια τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αλλά από το 2004 άρχισαν να πίνουν ένα ρόφημα με άγλυκο φυσικό κακάο αναμειγμένο με ζεστό νερό και από τότε, η ελονοσία δεν τους προσέβαλε ξανά. Ο ίδιος καθηγητής επισημαίνει πως γιατροί στην περιοχή του, χρησιμοποιούν το κακάο για την θεραπεία πάσης φύσεως ασθενειών από τα προβλήματα οράσεως μέχρι και το άσθμα.
Για γερά μάτια: την αντίληψη πως η σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει και την καλή υγεία της όρασης, υποστήριξε και ο Καθηγητής Νταν Ράινσταιν (Dan Reinstein) κορυφαίος οφθαλμοχειρούργος σε διάσημη κλινική του Λονδίνου που προτείνει στους ασθενείς του να τρώνε όση περισσότερη σοκολάτα μπορούν, τουλάχιστον μισή ώρα πριν το χειρουργείο για αποκατάσταση της όρασης από προβλήματα όπως η μυωπία. Η τακτική του φαίνεται πως κάνει τους ασθενείς να έχουν λιγότερα νεύρα, να είναι πιο συνειδητοποιημένοι και συνεργάσιμοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης με λέιζερ στα μάτια. Έτσι και όπως τονίζει κι ο ίδιος, μπορεί να κάνει άψογη δουλειά για αποκατάσταση μιας βλάβης στα μάτια μέσα σε τρία λεπτά, όταν μια τέτοια επέμβαση μπορεί να διαρκέσει πολύ παραπάνω με ασθενείς νευρικούς και γεμάτους άγχος!
Για διάθεση ανεβασμένη: η καθηγήτρια Ντονατέλα Λίπι (Donatella Lippi) του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας στην Ιταλία έψαξε πολύ την ιστορία του κακάο. Αυτό που τονίζει είναι πως τα προηγούμενα χρόνια φυσικά συστατικά όπως τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο χρησίμευσαν ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Η σοκολάτα μπορεί σήμερα περισσότερο από ποτέ, να χρησιμεύσει στην ισορροπία των χαμηλών συγκεντρώσεων στον εγκέφαλο, χημικών ουσιών όπως η σεροτονίνη ή ντοπαμίνη. Αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν ουσιαστικά τη διάθεση μας, την εξάλειψη μιας αντιδραστικής συμπεριφοράς, αλλά και το να πέσεις για μια ακόμα φορά στην παγίδα της συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού.
Η ίδια επιστήμονας επισημαίνει πως το κακάο και η σοκολάτα ως θεραπευτικό μέσο μετράει μια ιστορία μεγάλη που ξεκινά από τα χρόνια των ταξιδιών του Κολόμβου για τη Νέα Γη. Για παράδειγμα το 1577, ο Φρασίσκο Χερνάντεζ, γιατρός του Βασιλιά της Ισπανίας αναφέρει τη χρήση σοκολάτας για τη θεραπεία ασθενειών του συκωτιού.
Ταυτόχρονα, σε έγγραφο του 1662 που υπογράφει ο προσωπικός γιατρός του Καρόλου του Β', αναφέρει πως οι Άγγλοι στρατιώτες που ζούσαν στην Τζαμάικα ακολουθούσαν μια διατροφή που στηριζόταν στην κατανάλωση μιας πάστα κακάο διαλυμένης στο νερό. Ο ίδιο γιατρός παρατήρησε και την αποχρεμπτική ιδιότητα της σοκολάτας για μείωση των συμπτωμάτων των γαστρεντερικών μολύνσεων. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση σοκολάτας από τους φαντάρους, λειτουργούσε εκεί και αφροδισιακά αλλά και διουρητικά. Για τους στρατιώτες, η σοκολάτα αποτελούσε το βάλσαμο και για τη μελαγχολία. Με άλλα λόγια, τρώγοντας σοκολάτα, όχι μόνο παραμένεις χαρούμενη αλλά και υγιής!
Κ.Π