Αναγνώρισε τα σημάδια του καρκίνου

08.10.2009
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του έτους που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Και ενώ τα κρούσματα καρκίνου του μαστού αυξάνονται κάθε χρόνο, το ίδιο γίνεται και με διάφορες άλλες μορφές καρκίνου. Αυτό που αγνοούν οι περισσότερες από εμάς, είναι ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου, μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο και είναι ιάσιμες σε μεγάλο βαθμό. Μπορείς και μόνη σου να διαγνώσεις μερικά από τα κυριότερες ενδείξεις καρκίνου και να τρέξεις στο γιατρό σου. Τα συμπτώματα παρότι είναι ενδεικτικά, πολλές φορές δείχνουν την αλήθεια.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Και ενώ τα κρούσματα καρκίνου του μαστού αυξάνονται κάθε χρόνο, το ίδιο γίνεται και με διάφορες άλλες μορφές καρκίνου. Αυτό που αγνοούν οι περισσότερες από εμάς, είναι ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου, μπορούν να εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο και είναι ιάσιμες σε μεγάλο βαθμό. Μπορείς και μόνη σου να διαγνώσεις μερικά από τα κυριότερες ενδείξεις καρκίνου και να τρέξεις στο γιατρό σου. Τα συμπτώματα παρότι είναι ενδεικτικά, πολλές φορές δείχνουν την αλήθεια.

Ο καρκίνος γενικά: πολλές φορές, μια γυναίκα μπορεί να μην αισθάνεται απόλυτα υγιής, αλλά να μην πονάει κάπου ή να μην βλέπει κάποιο άλλο σύμπτωμα στο κορμί της. Αυτό είναι σημάδι ότι ένας καρκίνος έχει ξεκινήσει από ένα σημείο αλλά έχει εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα, βλάπτοντας την υγεία στο σύνολό της. Κάποιες φορές, ένα όγκος μπορεί να ανακαλυφθεί εφόσον μεγαλώσει αρκετά έτσι ώστε να πιέζει κάποιο άλλο όργανο.

Συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν:

* Έλλειψη όρεξης

* Ανεξήγητη απώλεια βάρους

* Πυρετός

* Φούσκωμα

* Ναυτία

* Χλωμό ή κίτρινο πρόσωπο

Ο καρκίνος στο στήθος: ο καρκίνος του στήθος οφείλεται στην κληρονομικότητα σε μεγάλο βαθμό αλλά και σε μια δίαιτα με πολλά λιπαρά, σε εμφάνιση πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η λήψη ορμονών. Ταυτόχρονα, αναρριχητική είναι και η ύπαρξη του γονιδίου BRCΑ που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν:

* Ένα ογκίδιο ή μια ανωμαλία κατά την ψηλάφηση του στήθους

* Ευαισθησία ή πόνος στο στήθος ή τις ρώγες

* Μια αλλαγή στο μέγεθος του στήθους ή του σχήματος της ρώγας.

* Στήθος ερυθρό ή πρησμένο

Ο καρκίνος του τραχήλου: το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου. Το τεστ ΠΑΠ αλλά και η πρόσφατη εξέταση γονιδιακού ελέγχου κρίνεται απαραίτητος σε όλες τις γυναίκες που είναι ενεργές σεξουαλικά καθώς το 80% των γυναικών θα συναντήσει κάποια στιγμή στη ζωή του, τον ιό των κονδυλωμάτων. Αν είσαι κάτω από 26 ετών, κάνε το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου που γίνεται δωρεάν απο΄το ασφαλιστικό σου ταμείο.

Συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν:

* Συχνή ούρηση

* Πόνος στην ευαίσθητη περιοχή

* Ανεξήγητες αιμορραγίες

* Κυτταρικές αλλοιώσεις στο ΠΑΠΑ τεστ

* Απώλεια όρεξης για σεξ

Ο καρκίνος του πνεύμονα: όλο και περισσότερες γυναίκες ενδίδουν στη συνήθεια του καπνίσματος σήμερα. Μια γυναίκα καπνίστρια σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής της, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

Συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν:

* Κομμένη αναπνοή

* Xρόνιος βήχας

* Μια επιδείνωση του χρόνιου βήχα

* Πόνος κατά την αναπνοή ή το βήχα

* Αιμόπτυση

* Δυσκολία στην κατάποση

Ο καρκίνος των ωοθηκών: κάθε γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών θα πρέπει από νωρίς να υποβάλλεται στην απαραίτητη γονιδιακή εξέταση (γενετικό τεστ για τα γονίδια BRCA1 και 2).

Συμπτώματα που θα σε ανησυχήσουν:

* Επίμονοι εμετοί και ναυτία

* Ανεξήγητος πόνος κατά τη ν σεξουαλική επαφή

* Ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο

* Ανεξήγητη διάρροια ή δυσκοιλιότητα

* Κούραση & απώλεια όρεξης

Από την Κατερίνα Πατούλια