Εκεί που δεν το περιμένεις έρχεται ένας πόνος αφόρητος και μετά το δάκρυ "πάει κορόμηλο". Οι μυϊκοί αυτοί σπασμοί είναι οι γνωστές κράμπες που ενώ διαρκούν διαρκούν λίγα λεπτά (σπανιότερα ώρες), μπορεί να σου προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση. Όμως ποιά είναι τα αίτια που προκαλούν μια κράμπα και πώς να την αντιμετωπίσεις.
Τα αίτια: η μυϊκή κράμπα είναι στην ουσία μια ακούσια ισχυρή μυϊκή συστολή. Άλλοτε αποδίδεται στην έντονη αφυδάτωση, λόγω υπεριδρωσίας και έλλειψης μέριμνας του ατόμου για αναπλήρωση των υγρών που χάνονται. Άλλοτε οφείλεται σε έλλειψη νατρίου αλλά και σε ένδεια ασβεστίου ή μαγνησίου. Οι κράμπες είναι συχνότερες στους μυς που έχουν χρησιμοποιηθεί έντονα προηγουμένως (κνήμες σε μαραθωνοδρόμους ή κολυμβητές) αλλά και ως σπασμοί των γραμμωτών μυών της κοιλιάς. Οι προσβεβλημένοι μύες είναι σκληροί, οζώδεις και επώδυνοι. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται τοπικά θερμότητα, αλλά η γενική θερμοκρασία του σώματος παραμένει φυσιολογική.
Παρά την καλοήθη πορεία τους, οι κράμπες μπορεί να οφείλονται σε πληθώρα διαφορετικών αιτιών, κοινός παράγοντας των οποίων είναι η διαταραχή της ποσότητας υγρών και ηλεκτρολυτών ή ιχνοστοιχείων στον οργανισμό.
Πιο συχνά θύματα των κραμπών είναι οι νεφροπαθείς και όσοι εξ' αυτών βρίσκονται σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης ή άλλες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από χαμηλό ασβέστιο αίματος και ταυτόχρονα υψηλό φώσφορο στο αίμα. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια προκαλεί απορρύθμιση της λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων.
Προβλήματα με τους παραθυρεοειδείς παρουσιάζουν και γυναίκες που έχουν υποστεί πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα του λαιμού, όπου φωλιάζουν οι 4 παραθυρεοειδείς αδένες. Κράμπες μπορεί να παρουσιάζουν και όσες (λόγω έντονου στρες) αρχίζουν εκούσια και ως νευρική κίνηση, να εισπνέουν και να εκπνέουν βαθιά. Στον νευρωτικό, οι κράμπες υποχωρούν όταν επιβληθεί υποχρεωτική διακοπή των βαθιών εισπνοών.
Οι νυχτερινές μυϊκές κράμπες στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι μεν αγνώστου αιτιολογίας αλλά παρατηρούνται κυρίως σε διαβητικούς, ασθενείς με Πάρκινσον και όσους έχουν διαλείπουσα χωλότητα λόγω περιφερικής νευροπάθειας ή αποφρακτικής αρτηριακής νόσου. Αυτή επισημαίνεται σε άτομα που καπνίζουν πολύ.
Κράμπες γένους θηλυκού: νέες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά ή έχουν ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπείραμα ή πάσχουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, παρουσιάζουν κράμπες συχνότερα. Την ίδια συχνότητα κραμπών αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες εκείνες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή πάσχουν από ενδομητρίωση. Όλες αυτές οι καταστάσεις είναι φαινόμενα ενδοκρινικής δυσαρμονίας, γεγονός που φανερώνει ότι οι κράμπες είναι ένα αθώο σύμπτωμα πολλών παθήσεων.
Πολλά φάρμακα προκαλούν ως παρενέργεια μυοπάθειες και μυαλγίες και περιγράφονται από τους ασθενείς ως κράμπες.
Ο ι κράμπες αντιμετωπίζονται πρακτικά με τη χορήγηση άφθονου νερού και παραμονή σε δροσερό μέρος. Έπειτα, πρέπει να διακόψεις οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ απαραίτητες είναι οι ειδικές ασκήσεις διατάσεων για να επανέλθει ο μυς. Ξεκίνα με ήπιες μαλάξεις των προσβεβλημένων μυών για να τους ανακουφίσεις.
1. Η ασφαλής αντιμετώπιση μιας κράμπας είναι πολύ νερό και ανάπαυση.
2. Άλλοι συνιστούν περισσότερο μαγειρικό αλάτι στο φαγητό.
3. Επίσης, μπορεί να χορηγήσουμε ασβέστιο και μαγνήσιο σε χάπια ή πόσιμο διάλυμα.
4. Σε έντονες καταστάσεις, όταν οι κράμπες συμπεριλαμβάνουν τους μυς του λαιμού και του ώμου, χρησιμοποιούμε ενέσεις BOTOX.
Επιμέλεια Κ. Π