Κάθε πρωί ξυπνάς και νιώθεις τυχερή που είσαι τόσο καλό και έξυπνο κορίτσι και αποφεύγεις τις κακές συνήθειες. Αλλά πόσο σίγουρη είσαι ότι δεν σαμποτάρεις την υγείας σου; Μπορεί να μην καπνίζεις και να μην πίνεις αλλά το κάπνισμα και το αλκοόλ δεν αποτελούν τις μοναδικές κακές συνήθειες που ροκανίζουν την υγεία σου. Μάθε ποιές είναι οι πέντε κρυφές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία και των πιο έξυπνων κοριτσιών.
1. Δεν βουρτσίζεις τα δόντια σου συστηματικά: μπορεί να ξοδεύουμε χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για να κάνουμε τα δόντια μας πιο λευκά και από το γάλα, αλλά δεν αφιερώνουμε ούτε πέντε λεπτά για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών.
Το αποτέλεσμα: τουλάχιστον το 23% των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικιακή ζώνη 30 ? 54, αλλά και το 44% των γυναικών που έχουν κλείσει τα 50 χρόνια ζωής, υποφέρουν από την πιο σοβαρή μορφή ουλίτιδας, την γνωστή ως περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή που δημιουργείται στα δόντια είναι πιο σοβαρή από την ουλίτιδα, αφού στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα αλλά έχει επεκταθεί και κάτω από αυτά . Έτσι, τα μικρόβια δεν συσσωρεύονται και στους ιστούς γύρω από τα δόντια, παράγουν τοξίνες και καταστρέφουν ακόμα και το κόκκαλο των δοντιών με αποτέλεσμα την σταδιακή απώλειά τους. Επιπλέον, δεν είναι μόνο τα δόντια σου που κινδυνεύουν. Άπαξ και τα βακτήρια αυτά εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν χρόνιες φλεγμονές και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ακόμα και εμφράγματος.
Τι να κάνεις: εμείς οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την υγεία των δοντιών τους. Το βούρτσισμα είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες αφού οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας αφήνουν τα βακτήρια του στόματος να δρουν με μεγαλύτερη δυναμική. Βούρτσισε τα δόντια σου τουλάχιστον μια φορά τη μέρα και με τη σχολαστικότητα που κάνεις μπάνιο ή που τρως. Μην παραλείπεις να χρησιμοποιείς το πολύ αποτελεσματικό οδοντικό νήμα που σε απαλλάσσει πλήρως απ' όλα τα βακτήρια.
2. Φοράς τους φακούς επαφής ακόμα κι όταν είσαι κρυωμένη: μπορεί να θέλεις να φαίνεσαι όμορφη, αλλά αν αντιμετωπίζεις ένα κρύωμα, τα μάτια δεν λειτουργούν το ίδιο καλά με τους φακούς επισημαίνει η Σχολή Οπτικομετρίας του Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Μια μείωση στην παραγωγή δακρύων εξαιτίας του κρυώματος μπορεί να ξηράνει τα μάτια σου και την ίδια ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει και μια φαρμακευτική αγωγή με αντισταμινικά φάρμακα.
Τι να κάνεις: αν είσαι κρυωμένη, φόρα τα γυαλάκια σου μέχρι να αισθανθείς καλύτερα ή εξοπλίσου φακούς ημέρας που αποτρέπουν τη δημιουργία μικροβίων στα μάτια.
3. Οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα στο κέντρο της πόλης: μπορεί τα κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο να σου προκαλούν κλειστοφοβία, εντούτοις ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν οδηγούς και βρήκαν ότι εκείνοι που περνούν το 6% της ημέρας τους στο αμάξι και μάλιστα οδηγούν στις μεγαλουπόλεις με ανοιχτά παράθυρα (ειδικά το 45% που οδηγεί με ανοιχτά παράθυρα και αναπνέει τον μολυσμένο αέρα), τους καθιστά πιο ευάλωτους σε καρδιακές παθήσεις και μάλιστα ως δεύτερο πιο σημαντικό αίτιο μετά το κάπνισμα.
Τι να κάνεις: αν πέσεις σε μποτιλιάρισμα, κλείσε τα παράθυρα και οδήγησε με τον κλιματισμό ανοιχτό. Αν πάλι είσαι λάτρης του ποδηλάτου, καλύτερα να το ξεχάσεις στο κέντρο της πόλης σε ώρες αιχμής.
4. Δεν κοιμάσαι αρκετά: ενώ τρέχεις να προλάβεις τις προθεσμίες στη δουλειά, κοιμάσαι λιγότερο για να κερδίσεις χρόνο. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 7 με 9 ώρες ύπνου, κάτι που ακολουθεί μόνο το 28% των Αμερικανών για παράδειγμα. Έπειτα, οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες καθημερινά για πάνω από 10 χρόνια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα βάσει μια τελευταίας έρευνας. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε διαταραχές στο βάρος και σε σε αύξηση του λίπους στο σώμα. Άλλες έρευνες συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη. Τέλος, πάνω από 40.000 άυπνα άτομα εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα και 1500 από αυτά χάνουν και τη ζωή τους στην άσφαλτο.
Τι να κάνεις: καθιέρωσε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, την οποία δεν θα παραβαίνεις για οποιοδήποτε λόγο. Απόφυγε τον καφέ και τα ενεργειακά ροφήματα αργά το απόγευμα. Μοίρασε τις αρμοδιότητες στο σπίτι και βάλε ένα πρόγραμμα στις υποχρεώσεις της δουλειάς. Και φυσικά, αν σου λείπει ύπνος, μείνε μακρυά από το τιμόνι.
5. Δουλεύεις ακούγοντας μουσική στη διαπασών: μήπως βουίζουν τα αυτάκια σου μετά από ένα οκτάωρο εργασίας παρέα με τον αγαπημένο σου mp3 player; Ο ωτορινολαρυγγολόγος του Ιατρικού Κολεγίου της Νέας Υόρκης, δρ Άντριου Τσενγκ, προειδοποιεί: η ένταση που εκπέμπει την μουσική ένα τυπικό mp3 player είναι 60 με 120 ντεσιμπέλ. Η παρατεταμένη έκθεση σε ένταση πάνω από 85 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει κώφωση. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο δυνατή είναι η ένταση της μουσικής που ακούς, ζήτα από μια φίλη να καθίσει δίπλα σου. Αν μπορεί να ακούσει καθαρά το τραγούδι που παίζει μέσα από τα ακουστικά σου, τότε η ένταση είναι πολύ δυνατή.
Τι να κάνεις: αν θέλεις να προστατεύσεις τα αυτιά σου, υπολόγισε ότι η ένταση της μουσικής που ακούς, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της πλήρους έντασης που μπορεί να αγγίξει το μηχάνημα που χρησιμοποιείς.