Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

20.07.2009
Προσέχετε τι τρώτε και φροντίζετε να ακούτε κλασική μουσική- μήπως ήρθε η ώρα για μία ακόμη μεγάλη απόφαση για χάρη του εμβρύου;

Το κάπνισμα είναι αυτοκτονία. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι έγκλημα. Κακούργημα κατά του εμβρύου. Η κύηση, σήμερα, συμβαίνει σε προκαθορισμένο χρόνο. Είναι πράξη που άνετα προγραμματίζεται από το ζευγάρι. Το επίτευγμα αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για τα τρία πρόσωπα.

Ο ερχομός του νέου ανθρώπου αναδιαμορφώνει τις ζωές όλων. Ανάλογα με τις εντολές του μικρού πρωταγωνιστή, αλλάζουν προτεραιότητες και προτιμήσεις. Φιλοδοξίες και αγων(ί)ες των γονέων αναδρομολογούνται. Πυξίδα ζωής τους, το μέλλον του παιδιού. Οι αποφάσεις τους εγγράφονται ως συμβόλαια ζωής. Ολα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι άνθρωποι σπάνε. Το μοναδικό που δεν σπάει ποτέ είναι αυτό που συνυπογράφουν με το παιδί τους.

Το τσιγάρο δεν αγάπησε ποτέ τον άνθρωπο, ιδίως τη γυναίκα. Η υγεία της μέλουσσας μητέρας είναι η μεγαλύτερη τύχη του παιδιού. Η ευρωστία της είναι η πηγή από την οποία το έμβρυο συλλέγει όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει για να κτίσει το σώμα του. Τα γονίδια λειτουργούν ως τεχνίτες της οικοδομής, με την αφθονία και την ποιότητα των υλικών που παραδίδονται στα γονίδια να είναι δεσπόζουσας σημασίας. Η υγεία θεμελιώνεται στους 9 μήνες της κύησης και διασφαλίζεται σε όλη την υπόλοιπη ζωή. Οι γενετικές ανωμαλίες δεν αποκαθίστανται αργότερα.

Υπάρχουν δείκτες ωριμότητας της καλής υγείας του νεογέννητου. Οι πλέον σημαντικοί είναι το τελειόμηνο της κύησης, το βάρος του εμβρύου, η περίμετρος της κεφαλής του και, φυσικά, οι επιπλοκές πριν ή μετά την κύηση. Ολοι αυτοί οι δείκτες είναι συσσωρευμένοι τιμωροί για το παιδί αν η μητέρα καπνίζει. Η συνέχιση του καπνίσματος μετά τη 12η εβδομάδα της κύησης συνεπάγεται αύξηση της πιθανότητας πρόωρης αποβολής κατά 10%, ελλειμματικού βάρους του εμβρύου κατά 10% και επιπλοκές κατά την κύηση κατά 17%. Ολοι αυτοί οι κίδυνοι εξαλείφονται με τη διακοπή του καπνίσματος πριν από τη 12η εβδομάδα. Ευτυχώς, από ένστικτο, το 40% των εγκύων σταματά το τσιγάρο νωρίτερα.

Αν η εξάρτηση της μέλλουσας μητέρας συνεχιστεί σε όλη την κύηση, τότε η καταδίκη παρουσιάζεται στο παιδί με τριπλάσια αύξηση της πιθανότητας αποβολής, διπλάσια πιθανότητα γέννησης εμβρύου με υπολειπόμενο βάρος και μικροκεφαλία. Ολα αυτά τα δεινά αγοράζονται από τη νικοτινο-εξαρτώμενη μητέρα.

«Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Σε όλες τις κοινωνίες ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για να γίνει κάποιος καπνιστής είναι η παρουσία του γονέα καπνιστή. Η πιθανότητα πλησιάζει το 70%, ενώ αγγίζει το 95% αν και οι δύο γονείς είναι καπνιστές.

Οι κοινωνίες δεν έχουν κατανοήσει την αποστολή τους. Οι στρατιωτικού τύπου απαγορεύσεις δεν γεννούν πίστη στον λαό. Ο Καποδίστριας υπέγραψε τις πρώτες αντικαπνιστικές διατάξεις. Αργότερα αναρτήθηκαν οι πινακίδες: «Απαγορεύεται το πτύειν και το καπνίζειν στα τραμ». Σήμερα ευδοκιμούν περισσότερο επειδή προηγήθηκε 20ετής ενημέρωση μέσω του Τύπου. Η νοοτροπία ενός λαού δεν κλειδώνεται με διαταγές καλλιεργείται στο νηπιαγωγείο και την οικογένεια. Το κάπνισμα είναι δείκτης επίκτητος της μικροεγκεφαλίας μας.