Είναι ίσως η πρώτη φορά που μια γρίπη γίνεται πρώτο θέμα Μάιο μήνα. Μιλάμε για τον ιό της "γρίπης των χοίρων" που μετονομάστηκε σε "νέα" γρίπη. Μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον ιό αυτό και φυσικά δες ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προφύλαξης.
Οι επισκέψεις του ιού της γρίπης είναι συχνές και γίνονται εντυπωσιακές όταν ο ιός αποκτήσει «νέα όπλα» λόγω πολλαπλών μεταλλάξεων. Μεταλλαγμένος είναι «άγνωστος» για το ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα του ανθρώπου το ίδιο και για τα εμβόλια ή τα φάρμακα.
Ο ιός χαρακτηρίζεται από την ικανότητα αλλεπάλληλων μεταλλάξεων: μερικές τον καθιστούν εξαιρετικά μεταδοτικό και άτρωτο για κάποιο χρονικό διάστημα. Μέχρι το ανοσοποιητικό να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα ή αυτά τα αποκτήσουμε εμβολιαζόμενοι. Τα εμβόλια παρασκευάζονται όταν ανακαλύψουμε την ακριβή ταυτότητα του ιού.
Το πρόβλημα με τη «νέα γρίπη» δημιουργήθηκε: επειδή αυτό απέκτησε την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ικανότητα που στερούνταν ο ιός των πουλερικών, ο οποίος περνούσε από το πουλερικό στον άνθρωπο, αλλά έχανε την ικανότητά του να μολύνει ακολούθως τον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα της γρίπης, όλων των τύπων, είναι τα ίδια: η εξέλιξη της νόσου διαφέρει. Συνηθέστατα τα πάντα εξελίσσονται ομαλά μέσα σε 5 μέρες. Τις περισσότερες φορές δεν απαιτούνται αντιβιοτικά. Άλλοι προτείνουν τη χορήγηση ειδικών αντιγριπικών (αντιϊοικών) φαρμάκων, όπως είναι το tamiflu και το relenza. Ειδικό εμβόλιο για τη νέα γρίπη δεν υπάρχει. Αν και τα παλαιά περιέχουν πολλούς τύπους ιών γρίπης (γι’ αυτό καλούνται και πολυδάπανα), η θεραπευτική τους δράση είναι αβέβαιη.
Τα προβλήματα με όλες τις γρίπες προκύπτουν από τις πιθανές επιπλοκές τους: με συνηθέστερες τη μέση ωτίτιδα στα παιδιά και τη βρογχοπνευμονία που εμφανίζεται σε υπερήλικες ή άτομα με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι επιπλοκές παρατηρούνται μετά τα παλαιά στελέχη του ιού. Ο τύπος των πουλερικών Η1Ν5 και το στέλεχος του Μεξικού προκαλεί συμπτώματα από τους πνεύμονες με αιμοπτώσεις σε άτομα 29-40 ετών.
Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα αν λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους, ενώ τα αντιϊοικά ίσως είναι χρήσιμα. Η πλέον σοφή πρόληψη είναι αποφυγή κλειστών χώρων και η περιφρούρηση της σωματικής ευρωστίας.
Τα σταγονίδια είναι ο κύριος φορέας του ιού επειδή η γρίπη συνηθέστατα είναι απλή εμπύρετος νόσος, συνοδεύεται όμως πάντοτε από βήχα. Αυτός είναι η αιτία της ταυτόχρονης διασποράς του ιού σε πολλά άτομα σύγχρονως αν αυτοί βρίσκονται σε μικρό χώρο. Η νόσος διαρκεί 1-7 μέρες και σχεδόν πάντα έχουμε πλήρη ίαση. Ο χρόνος επώασης είναι 1-4 μέρες, δηλαδή απο τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την ώρα της έναρξης των συμπτωμάτων. Κάθε μόλυνση δεν καταλήγει σε νόσηση. Ελάχιστοι που μολύνθηκαν νοσούν.
Χαρακτηριστικά της γρίπης είναι η πολύ αιφνίδια εμφάνιση και η ταχύτατη διασπορά. Τα δύο αυτά τρομοκρατούν και εντυπωσιάζουν όπως με τον Η1Ν5 των πουλερικών. Όμως ήταν εύκολο να περιοριστεί ο Η1Ν5 στα κοτέτσια επειδή προκαλούσε τον θάνατο, μέσα σε 24 ώρες, σε όλα τα μολυσμένα πουλερικά. Δυστυχώς, το ίδιο δεν συμβαίνει με τον νέο ιό επειδή αυτός δεν προκαλεί θάνατο στους χοίρους.
Aπό τον Dr Στέφανο Kαραγιαννόπουλο, Kαθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή Τμήματος Προληπτικής Iατρικής στην Kλινική Kυανούς Σταυρός
[email protected]