Πάντα παίρνεις προφυλάξεις κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ δεν αμελείς το ΠΑΠ Τεστ και τις υπόλοιπες απαραίτητες εξετάσεις. Αν και βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις για να διαφυλάξεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής; Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και κράτα την ευαίσθητη περιοχή όσο πι υγιή μπορείς.
Συμβουλή Νο1: μάθε τι υπάρχει εκεί κάτω
Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες τον καθρέφτη, τον κατέβασες εκεί κάτω και κοίταξες τα γεννητικά σου όργανα; Το πρώτο βήμα για να διατηρήσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής είναι να γνωρίζεις τα βασικά για αυτήν. Πώς λειτουργούν τα διάφορα μέρη, τι λειτουργίες εκτελούν και γενικά να έχεις μια σαφή εικόνα της γυναικείας φυσιολογίας. Εντρίφησε στην ανατομία του γεννητικού σου συστήματος και παρατήρησέ το σε σταθερή βάση, κάθε δύο με τρεις μήνες. Το να ξέρεις που βρίσκεται τι και το να παρατηρείς τυχόν εξανθήματα, σημάδια ή φλεγμονές είναι σημαντικό για την υγεία της ευαίσθητης περιοχής.
Συμβουλή Νο2: διάλεξε προσεχτικά τα προϊόντα που χρησιμοποιείς στο μπάνιο
Η απλότητα στα προϊόντα που διαλέγεις και η ποιότητα είναι πολύ σημαντική. Διάλεξε ένα σαπούνι ή ένα αφρόλουτρο όχι για το μπουκαλάκι ή το άρωμα αλλά με την ποιότητα και την απαραίτητη υποαλλεργική του δράση. Έπειτα, θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα την υγιεινή του μπάνιου σου. Δεν είπαμε να σταματήσεις να γεμίζεις την μπανιέρα σου με έλαια και φύλλα τριαντάφυλλου, πριν το κάνεις όμως, καθάρισε καλά το χώρο.
Συμβουλή Νο3: προσοχή στα εξειδικευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν για την ευαίσθητη περιοχή
Υγρά μαντηλάκια, ειδικά σπρέι, ειδικά αφρόλουτρο και σαπούνια, μπορεί να θεωρείς πως θα κάνουν καλό στην περιοχή και τελικά να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, διαταράσσοντας το ευαίσθητο ph της περιοχής και προκαλώντας ξηρότητα ακόμα και μικρές μολύνσεις και κολπίτιδες. Αν διατηρείς τους βασικούς κανόνες καθαριότητας και τις απαραίτητες προφυλάξεις στο σεξ, τα παραπανίσια εξειδικευμένα σκευάσματα για την ευαίσθητη περιοχή, κρίνονται περιττά και σε μερικές περιπτώσεις και επικίνδυνα.
Συμβουλή Νο4: απόφυγε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, όσο μπορείς
Αν είσαι μια από εκείνες τις γυναίκες που τρέχουν να προμηθευτούν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ευαίσθητη περιοχή, κάθε φορά που έχουν κάποια ενόχληση ή φαγούρα, σταμάτα αυτή την τακτική αμέσως. Πολλές γυναίκες προβαίνουν σε λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις και λαμβάνουν λανθασμένα σκευάσματα. Για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζεις στα όρια των γεννητικών οργάνων, επισκέψου την αρμόδια γυναικολόγο που θα σου δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Συμβουλή Νο 5: δώσε στην λίπανση την σημασία που πρέπει
Μην διστάσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο λιπαντικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και ειδικά αν δεν υγρένεσαι αρκετά με φυσικό τρόπο. Η έξτρα λίπανση θα προλάβει το σπάσιμο του προφυλακτικού, θα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού του κόλπου ή του αιδοίου και θα σε σώσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Θυμήσου πως πρέπει να χρησιμοποιείς λιπαντικά που έχουν σαν βάση το νερό και όχι το λάδι ή τη σιλικόνη που μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού.
Συμβουλή Νο6: το σωστό εσώρουχο κάνει τη διαφορά
Μπορεί να στο έλεγε η μαμά σου και να μην την πίστευες, όμως τα βαμβακερά εσώρουχα είναι πιο ασφαλή από τα υπόλοιπα. Ακριλικά που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων. Όσον αφορά τα ψώνια στα μαγαζί, φρόντισε να φοράς ένα βαμβακερό σορτσάκι για να δοκιμάσεις οτιδήποτε. Απόφυγε τα τάνγκα εσώρουχα ή τα στριγκάκια που δεν σε προστατεύουν από το HPV.
Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια