Ποια είναι η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεσαι για τα δόντια σου; - Τα viral video από το Tik Tok απαντούν

13.10.2020
Ποια είναι η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας που χρειάζεσαι για τα δόντια σου; - Τα viral video από το Tik Tok απαντούν
Πώς θα ήταν μια διαφήμιση οδοντόκρεμας χωρίς μια άθικτη οδοντόβουρτσα και πάνω της μια παχύρρευστη λωρίδα οδοντόκρεμας; Ένα αποτυχημένο σποτ, αλλά σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι έτσι θα έπρεπε να είναι η σωστή διαφήμιση. Λοιπόν, ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς: Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιούμε στα δόντια μας, είναι περίπου ένα μικρό κομματάκι - τουλάχιστον σύμφωνα με έναν οδοντίατρο στο TikTok.

O Dr. Gao Jye Teh, ένας οδοντίατρος από την Μαλαισία που σπουδάζει στο King's College του Λονδίνου, πρόσφατα έγινε viral στο TikTok δίνοντας συμβουλές για την στοματική υγεία και πλέον έχει γίνει αστέρας της οδοντικής υγιεινής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα βίντεο στο TikTok, έδειξε στους viewers - 6 εκατομμύρια παρακαλώ - πώς θα πρέπει να είναι η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας. Για τα παιδιά άνω των 3 ετών, είναι το μέγεθος ενός μπιζελιού ( αυτό είναι γραμμένο στη συσκευασία της οδοντόκρεμας - αλλά κανείς δεν τη διαβάζει).

Ο Dr. Gao μοιράστηκε επίσης το βίντεό του στο Instagram, γράφοντας στη λεζάντα, «Οι διαφημίσεις σας λένε ψέματα! Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τόσο πολύ οδοντόκρεμα».

Είπε επίσης ότι η χρήση μεγαλύτερης ποσότητας οδοντόκρεμας από μέγεθος μπιζελιού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη δόντια όπως οι ενήλικες. «Αυτό συμβαίνει επειδή το φθόριο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μια αισθητική κατάσταση γνωστή ως οδοντική φθορίωση στα αναπτυσσόμενα δόντια», εξήγησε. «Τέτοιου είδους αισθητικές επιπτώσεις κυμαίνονται από ήπιους αποχρωματισμούς έως κίτρινους και καφέ λεκέδες έως εμφανείς τρύπες στα δόντια».

Το ίδιο ακριβώς επιβεβαίωσε στο Health και ο οδοντίατρος Geoffrey Morris, από το Boca Raton της Φλόριντα, λέγοντας, «η συνιστώμενη ποσότητα οδοντόκρεμας για ενήλικες είναι περίπου το μέγεθος ενός μπιζελιού σε μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή ηλεκτρική».

Όσον αφορά τα παιδιά κάτω των 3 ετών, απαιτείται μόνο «επίχρισμα» οδοντόκρεμας - περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό είναι για να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταπιούν κατά λάθος μεγάλη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας, η οποία δεν πρέπει να καταποθεί.

Από την άλλη πλευρά η λιγοστή χρήση οδοντόκρεμας μπορεί να είναι εξίσου κακή με την υπερβολική χρήση, σύμφωνα με τον Dr. Gao, γιατί τα δόντια σoυ δεν θα λάβουν τα πλήρη προστατευτικά οφέλη του φθορίου. «Το πρόβλημα με τη χρήση πολύ λίγης οδοντόκρεμας είναι ότι μπορεί να μην έχεις αρκετή επιφανειοδραστική ουσία για να δημιουργήσεις τις φυσαλίδες που βοηθούν στον καθαρισμό, καθώς και αρκετό φθόριο για την προστασία των δοντιών», λέει ο Dr. Morris.

Ο Dr. Gao δίνει, τέλος, αυτή την χρήσιμη συμβουλή: «Μόλις βουρτσίζεις τα δόντια σου, θα πρέπει να φτύσεις την οδοντόκρεμα και να μην ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό. Αυτό πρέπει να το κάνεις επειδή το φθόριο στην οδοντόκρεμα χρειάζεται χρόνο για να δράσει στα δόντια σου».