Πισίνα ή παραλία; Ποια είναι ασφαλέστερη στην εποχή του κορονοϊού;

01.06.2020
Πισίνα ή παραλία; Ποια είναι ασφαλέστερη στην εποχή του κορονοϊού;
Kι ενώ μπαίνουμε στο καλοκαίρι και ο κόσμος κατευθύνεται ήδη από τις ζεστές μέρες του Μαΐου, προς τις παραλίες και τις πισίνες, εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για το πώς θα γίνει όλο αυτό με ασφάλεια. Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι: «Μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του νερού;»

Μεταδίδεται ο COVID-19 μέσω του νερού;

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί σε ανθρώπους μέσω του νερού σε πισίνες, υδρομασάζ, ιαματικά λουτρά ή περιοχές παιχνιδιών νερού», σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό συμβαίνει επειδή η σωστή λειτουργία και συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων απαιτεί συνήθως απολυμαντικό που απενεργοποιεί τον ιό.

Τι γίνεται όμως με τη θάλασσα;

«Δεν είναι σαφές εάν το νερό της θάλασσας μπορεί να εξαπλώσει τον ιό», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Robert Glatter, ιατρός έκτακτης ανάγκης στο Lenox Hill Hospital της Νέας Υόρκη. «Σε περιοχές όπου το θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με λύματα που είναι μολυσμένα με τον ιό, είναι θεωρητικά πιθανό ότι η δράση των κυμάτων θα μπορούσε να το αερολύσει σε σωματίδια με παράκτιους ανέμους, φέρνοντάς το στην ίδια την παραλία. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική πιθανότητα αυτού του συμβάντος είναι απειροελάχιστη».

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό, αν και οι ερευνητές το μελετούν αυτήν τη στιγμή για να υπάρξει μια οριστική απάντηση.

Ωστόσο αν και ο ιός δεν είναι πιθανό να μεταφερθεί από το νερό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στην πισίνα ή στην παραλία. Το πλήθος των ανθρώπων που θα πάνε στις παραλίες ή στις πισίνες είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες και τις κρατικές αρχές.

Διάβασε και αυτό: Πώς να κάψεις λίπος με το κολύμπι

Παραλία ή πισίνα;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν εάν η παραλία ή η πισίνα είναι ασφαλέστερη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει ότι ο COVID-19 μεταδίδεται από το νερό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται από το πού νιώθεις άνετα.

«Γενικά θα έλεγα ότι η παραλία είναι ασφαλέστερη από την πισίνα για δύο λόγους», δήλωσε ο Glatter. «Ο πρώτος είναι ότι το νερό της θάλασσας είναι πολύ πιο αραιωμένο κάτι που σημαίνει ότι αν κατά πάσα πιθανότητα εισέλθει ο ιός στο νερό, αραιώνεται γρήγορα επειδή είναι τόσο μεγάλο σώμα. Είναι επίσης πιο εύκολο σε μια παραλία να τηρηθεί η απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των λουομένων». Προσθέτει ότι οι περισσότερες πισίνες σε ένα ζεστό Σαββατοκύριακο θα είναι υπερπλήρεις. Είναι δύσκολο να μείνει κάποιος σε απόσταση 2 μέτρων από τον άλλον όταν τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και τρέχουν. Στην παραλία, είναι συνήθως πολύ πιο εύκολο να βρει η οικογένεια ένα σημείο για να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Η σωστή υγιεινή (απολυμαντικά μαντηλάκια και απολυμαντικό χεριών) και οι αποστάσεις θα είναι αυτά που θα κρατήσουν ασφαλή την οικογένειά σου το καλοκαίρι καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε μια περίοδο μετάδοσης του ιού.

Πώς να είσαι ασφαλής στην πισίνα ή στην παραλία

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εσύ και η οικογένειά σου θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες εγκαταστάσεις σε παραλίες ή πισίνες, όπως οι τουαλέτες ή τα αποδυτήρια. Αυτά τα μέρη έχουν πολλές επιφάνειες υψηλής αφής που θα μπορούσαν να μεταφέρουν σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Μια μελέτη του Μαρτίου στο The New England Journal of Medicine έδειξε ότι ο ιός μπορεί να ζήσει σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα για έως και 72 ώρες.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επίσκεψη σε μια παραλία ή μια πισίνα είναι μια προσωπική απόφαση που μόνο εσύ μπορείς να πάρεις για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται μέσω νερού. Ωστόσο, η επίσκεψη στην παραλία ή την πισίνα δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό να θυμάσαι το πρωτόκολλο ασφάλειας και να αξιολογείς τυχόν πιθανούς κινδύνους, έτσι ώστε όλοι να έχουμε μια ασφαλή, υγιή και ευτυχισμένη καλοκαιρινή σεζόν.