Μηλόξυδο: Τα 5 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου

02.06.2020
Μηλόξυδο: Τα 5 σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου
Σίγουρα θα έχεις αναζητήσει έστω και μία φορά, τα «οφέλη από το μηλόξυδο», προσπαθώντας να δεις ακριβώς πώς βοηθάει στην απώλεια βάρους αλλά και τις πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες που του αποδίδουν.

Θα έχεις ακούσει, για παράδειγμα, ότι η Victoria Beckham φαίνεται ότι έχει ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό αυτά τα οφέλη από το ξίδι από μηλίτη και πίνει δύο κουταλιές της σούπας κάθε μέρα.

Αν δεν έχεις ήδη τις απαντήσεις που θέλεις, διάβασε παρακάτω γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με κάτι που βρίσκεται συνήθως στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Eίναι καλό για το πεπτικό σύστημα

Δεν υπάρχουν ισχυρές κλινικές ενδείξεις που να λένε ότι το μηλόξυδο είναι μια λύση για τα προβλήματα υγείας του εντέρου. Ωστόσο, είτε υποφέρεις από δυσκοιλιότητα και έχεις συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είτε απλά έχεις υπερκατανάλωσει πολλές τροφές, η διαδικασία ζύμωσης του ξιδιού, που του δίνει υγιή πρεβιοτικά, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας σου υποστηρίζοντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.

Boηθά το ανοσοποιητικό σύστημα

«Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του οξικού οξέος, του γαλακτικού οξέος, του ασκορβικού οξέος και του μηλικού οξέος στο ξύδι, διαλύουν τις κυτταρικές μεμβράνες των άχρηστων βακτηρίων, γι 'αυτό η κατανάλωση ξιδιού έχει αποδειχθεί ότι είναι καλή στην καταπολέμηση των μικροβίων όπως το E. Coli», εξηγεί στο Harper’s Bazaar η διατροφολόγος Kay Ali και μέλος του βρετανικού Royal Society of Medicine.

Μειώνει την χοληστερόλη και την πίεση του αίματος

«Υπάρχει επίσης μια μικρή ποσότητα στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τη χοληστερόλη LDL (αυτό το «κακό» είδος) και τα τριγλυκερίδια, τους δύο τύπους λιπών που φαίνεται να οδηγούν στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων», εξηγεί η διατροφολόγος.

«To οξικό οξύ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις» λέει.

Θεραπεύει από το hangover

Αν και μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλεις μετά από μια βραδινή έξοδο, ένα κουτάλι μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσεις το συκώτι σου, να σταθεροποιήσεις το σάκχαρο στο αίμα και να ανακουφιστείς από την κατακράτηση υγρών.

Προκαλεί κορεσμό

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μηλόξυδο αυξάνει τον κορεσμό, οπότε σε κάνει να αισθάνεσαι χορτασμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις λιγούρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είχαν βάλει ξύδι στο γεύμα τους, μείωσαν τις καθημερινές θερμίδες τους κατά 200 έως 275. Άλλες μελέτες, αν και μικρές, έδειξαν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να μειώσει το λίπος της κοιλιάς - αν και λειτουργεί καλύτερα ως βοήθημα για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.