Πόση βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνω την ημέρα

12.05.2020
Πόση βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνω την ημέρα
Γνωστή επίσης ως ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη C είναι μια απαραίτητη βιταμίνη γεμάτη με αντιοξειδωτικά που παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα. Πόση ποσότητα όμως χρειάζεσαι κάθε μέρα, πώς να την παίρνεις και πώς λειτουργούν πραγματικά τα συμπληρώματα βιταμίνης C; Η διαιτολόγος Sophie Medlin δίνει απαντήσεις στο womenshealthmag σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης C και το πώς να διασφαλίσεις ότι θα πάρεις όλα τα οφέλη:

Τι συμβαίνει εάν δεν έχεις αρκετή βιταμίνη C;

Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, αλλά αν δεν είσαι ναυτικός που σκοπεύεις να περάσεις έξι μήνες ή περισσότερο στη θάλασσα, είναι απίθανο να σου προκαλέσει πρόβλημα.

«Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι σπάνια στη σύγχρονη κοινωνία», εξηγεί η Medlin. «Για πρώτη φορά παρατηρήθηκε σε ναυτικούς που δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα στη θάλασσα. Η κατάσταση που προκαλεί είναι γνωστή ως σκορβούτο και προκαλεί κόπωση και αδυναμία των συνδετικών ιστών όπως τα ούλα, απώλεια δοντιών και προβλήματα στις αρθρώσεις».

Καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

Για να καλύψεις το ημερήσιο όριό σου, η Medlin προτείνει να στοχεύσεις στις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. «Μην ανησυχείς αν θα είναι φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα. Συχνά, τα κονσερβοποιημένα ή τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν περισσότερο βιταμίνη C από ότι τα φρέσκα» υποστηρίζει.

Επιπλέον είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι μόνο στα φρούτα περιέχεται η βιταμίνη C καθώς πολλά λαχανικά είναι ακόμη πιο πλούσια σε αυτή.

Η Medlin σημειώνει τις ακόλουθες ομάδες τροφίμων ως τις πέντε βασικές πηγές βιταμίνης C στη διατροφή μας:

Κόκκινες πιπεριές - 95mg ανά μερίδα

Χυμός πορτοκαλιού - 93mg ανά μερίδα

Ακτινίδιο - 64mg ανά μερίδα

Μπρόκολο - 51mg ανά μερίδα

Φράουλες - 50mg ανά μερίδα

Είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα βιταμίνης C;

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συμβουλεύει ότι πρέπει να παίρνεις όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι από μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

«Τα συμπληρώματα δεν αξίζουν για τους περισσότερους ανθρώπους», συμφωνεί η Medlin. «Ωστόσο, τα συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος και πολλοί παίρνουν συμπλήρωμα με το πρώτο συνάχι».

Εάν αποφασίσεις να πάρεις ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, πάρε όχι περισσότερο από 1000mg την ημέρα. Συνιστάται συχνά όχι περισσότερο από 400mg την ημέρα, καθώς η περίσσεια της βιταμίνης θα αφαιρεθεί στα ούρα σου. Τέλος, συγκράτησε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις εξετάσεις σακχάρου στο αίμα.