«Strawberry legs»: Τα ενοχλητικά στίγματα στα πόδια σου και πώς θα απαλλαγείς από αυτά

28.02.2020
«Strawberry legs»: Τα ενοχλητικά στίγματα στα πόδια σου και πώς θα απαλλαγείς από αυτά
Εάν έχεις μαύρα στίγματα στα πόδια σου σαν διογκωμένα σπυράκια τότε ίσως είσαι εξοικειωμένη με τον όρο «πόδια φράουλας» (strawberry legs). Τα κακά νέα είναι ότι τα strawberry legs μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως μια συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος ή από τα ξυραφάκια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις και να εμποδίσεις αυτή τη δυσάρεστη εικόνα, χωρίς να χρειάζεσαι κρέμα σαντιγί (αν και η κρέμα ξυρίσματος μπορεί να σε βοηθήσει).

Τα «Strawberry legs» είναι σκούρα σημεία που μοιάζουν με μικρές μαύρες κουκίδες.

«Ο όρος προέρχεται από τις κουκίδες που κάνουν το δέρμα να μοιάζουν με σπόρους μιας φράουλας», λέει στο womenshealthmag η Sapna Palep, δερματολόγος στο Spring Street Dermatology στη Νέα Υόρκη.

Στην πραγματικότητα είναι θύλακες της τρίχας ή διευρυμένοι πόροι που περιέχουν παγιδευμένο μίγμα λίπους, βακτηρίων και νεκρού δέρματος. «Όταν ο θύλακας ή ο πόρος εκτίθεται στον αέρα μετά το ξύρισμα, μπορεί να σκουρύνει», εξηγεί η Palep.

Αυτό το διάβασες; Τα 3 βασικά λάθη που κάνεις στο ξύρισμα και ερεθίζεις το δέρμα σου

Τα strawberry legs μπορεί να προκληθούν από μια διαταραχή του δέρματος που ονομάζεται θυλακική υπερκεράτωση (keratosis pilaris).

«Παρουσιάζονται κυρίως στους μηρούς, τα μάγουλα, στις γάμπες και σπάνια στις πατούσες», λέει ο Leonard Bernstein, δερματολόγος στο Laser & Skin Surgery Center της Νέας Υόρκης. Η υπερβολική ποσότητα κερατίνης και το λίπος που έχει κολλήσει στο άνοιγμα του θυλακίου ή στον πόρο - αποτελεί συνήθως μια εποχική ή επεισοδιακό ξέσπασμα στο 10-15% του πληθυσμού».

Τα παλιά ή φθηνά ξυραφάκια ενδέχεται να προκαλέσουν την ανάπτυξη αυτών των ενοχλητικών μαύρων κουκίδων.

«Το ξύρισμα με παλιές ακατάλληλες ξυριστικές μηχανές ή χωρίς κρέμα ξυρίσματος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει θυλακίτιδα», λέει η Δρ. Palep.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι τρίχες που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά ενοχλητικά θέματα όπως ουλές και δερματικές λοιμώξεις. Γυναίκες με υπερβολική τριχοφυΐα και σκληρή τρίχα μπορούν επίσης να είναι επιρρεπείς σε εσωτερικές τρίχες.

Διάβασε και αυτό: Πώς να ξεφορτωθείς τα γρομπαλάκια από το ξύρισμα

Αντιμετώπισε τα «strawberry legs» αλλάζοντας το ξυράφι σου πιο συχνά.

Πάντοτε να χρησιμοποιείς κρέμα ξυρίσματος ή σαπούνι κατά το ξύρισμα για να εξασφαλίσεις ότι η περιοχή είναι ενυδατωμένη πριν έρθει σε επαφή με το ξυράφι. Ο Dr Bernstein προτείνει τη χρήση ενός αντιβακτηριδιακού σαπουνιού για τη μείωση των βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος. Μετά το ξύρισμα, φρόντισε να ενυδατώνεις πάντα το δέρμα σου. Ο Dr. Palep προτείνει τη χρήση γαλακτώματος καθώς θα βοηθήσει στο να μη γυρίσουν οι τρίχες.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί για εσένα, ίσως να θέλεις να εξετάσεις την περίπτωση της αποτρίχωσης με λέιζερ. «Οτιδήποτε σκοτώνει τις τρίχες από τη ρίζα όπως η αποτρίχωση με λέιζερ (που είναι μια μόνιμη λύση) ή μια αποτριχωτική συσκευή (που μπορεί να είναι οδυνηρή)» θα βοηθούσε στην πρόληψη των «strawberry legs», λέει ο Dr Palep.