Γιατί φτερνίζομαι συνέχεια;

17.04.2016
Δεν είσαι κρυωμένη όμως φτερνίζεσαι συνεχώς; Δες τι μπορεί να φταίει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, τo πρόβλημα είναι μάλλον αλλεργικό. Συγκεκριμένα, το φτέρνισμα που συνήθως συνοδεύεται και από «μπούκωμα» ή φαγούρα στη μύτη είναι συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Ένοχοι είναι συνήθως η γύρη των δέντρων (κυρίως της ελιάς, της λεύκας, της καρυδιάς, της δρυός καθώς και του πλάτανου), η γύρη από τα αγρωστώδη (γρασίδι), τα ακάρεα της σκόνης μέσα στο σπίτι αλλά και το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτας (π.χ. το σάλιο).

Τι να κάνεις

Απόφυγε τις βόλτες κοντά σε αλλεργιογόνα δένδρα και φυτά την εποχή της ανθοφορίας τους. Στο σπίτι προτίμησε τις καθαρές γυμνές επιφάνειες και αντί για μοκέτες από τοίχο σε τοίχο τοποθέτησε μικρά χαλιά, τα οποία τινάζονται και καθαρίζονται εύκολα. Και, φυσικά, στην περίπτωση που συγκατοικείς με έναν τετράποδο φίλο, οι κανόνες υγιεινής επιβάλλονται και για το κατοικίδιό σου.

Πότε να δεις τον γιατρό

Αν τα αλλεργικά συμπτώματα επιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες ή επαναλαμβάνονται συχνά, η επίσκεψη στον αλλεργιολόγο επιβάλλεται, προκειμένου να σου υποδείξει τις εξετάσεις και τη θεραπεία που θα ακολουθήσεις. Το πιθανότερο να σου συστήσει κάποιο αντιισταμινικό ρινικό σπρέι, χάπια ή σταγόνες, ενώ για να διαπιστωθεί σε ποιο ή ποια αλλεργιογόνα έχεις ευαισθησία, ίσως θα χρειαστεί να κάνεις εξετάσεις αίματος (RAST) που σκοπό έχουν την ανίχνευση των αλλεργικών αντισωμάτων IgE, ή δερματικά τεστ (δοκιμασίες νυγμού).


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 131

Update: Απρίλιος 2016.