Τι φταίει κι εκείνος... αργεί;

15.04.2016
Μήπως ο σύντροφός σου φτάνει στη σεξουαλική κορύφωση πολύ πιο νωρίς ή πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ο ίδιος ή εσύ θα ήθελες; Επειδή το πρόβλημά του αφορά και τους δύο, μάθε για όλα όσα μπορεί να το προκάλεσαν και βοήθησέ τον να το λύσει με το σωστό τρόπο.

Μπορεί να χαρακτηρίζονται «ανδρικά» προβλήματα, όμως τόσο η πρόωρη όσο και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση στην πραγματικότητα ταλαιπωρούν και τους δύο συντρόφους, αφού φέρνουν τα πάνω-κάτω στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Επειδή λοιπόν σήμερα και οι δύο αυτές σεξουαλικές διαταραχές στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, εμείς ζητήσαμε από τον κ. Δημήτρη Χατζηχρήστου, καθηγητή Ουρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων (IMOΠ), να μας διαφωτίσει σχετικά με το θέμα.

Κύριε Χατζηχρήστου, πώς προκύπτει φυσιολογικά η εκσπερμάτιση;

Η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και στους περισσότερους άνδρες συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό. Η εκσπερμάτιση ελέγχεται κατά κύριο λόγο από το κεντρικό νευρικό σύστημα και τελευταία επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αποτελεί περισσότερο νευροβιολογικό και λιγότερο ψυχολογικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα η εκσπερμάτιση ρυθμίζεται κεντρικά από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό μέσω ενός μεγάλου αριθμού νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη κ.ά. Πλήθος δεδομένων συνηγορούν υπέρ του ότι η σεροτονίνη ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη διαδικασία ενεργοποίησης της εκσπερμάτισης.

Πότε μιλάμε για πρόωρη εκσπερμάτιση;

Όταν συμβαίνει με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό και χωρίς τη θέληση του άνδρα σε επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές συνευρέσεις. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η εκσπερμάτιση αμέσως μετά τη διείσδυση, ενώ ακραία μορφή θεωρείται ο άνδρας να εκσπερματώνει πριν υπάρξει οποιοσδήποτε άμεσος ερεθισμός του πέους. Κριτήριο επομένως για τη διάγνωση του προβλήματος είναι το πόσο διαρκεί η επαφή πριν από την εκσπερμάτιση.

Πόσο σύντομα πρέπει να συμβαίνει η εκσπερμάτιση μετά την έναρξη της επαφής ώστε να χαρακτηρίζεται πρόωρη;

Στους άνδρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης, διότι η εκσπερμάτιση προκύπτει γρήγορα και με ελάχιστο έλεγχο. Ουσιαστικά η φάση της διέγερσης είναι πολύ σύντομη και διακρίνεται από φυσιολογική και γρήγορη επίτευξη στύσης αλλά και από ταχεία εκσπερμάτιση και οργασμό, χωρίς να επιτρέπει στον άνδρα να απολαύσει την ερωτική πράξη.

Μπορούν κάποιες παθήσεις να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση;

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς και κυρίως ο υπερθυρεοειδισμός είναι οι μόνες γνωστές σήμερα οργανικές παθήσεις που έχουν ως σύμπτωμα την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο το πρόβλημα αποκαθίσταται αμέσως μόλις ρυθμιστεί η θυρεοειδοπάθεια. Επίσης, οι φλεγμονές του προστάτη (χρόνια προστατίτιδα) ή και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εκσπερμάτιση δευτερογενώς, γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αν το πρόβλημα της εκσπερμάτισης παραμένει, τότε αντιμετωπίζουμε και την πρόωρη.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένας άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση;

Μέχρι σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούσαν διάφορες θεραπείες, όπως τοπικά αναισθητικά, σπρέι, κρέμες, καθώς και προφυλακτικά με επιβραδυντικό, με φτωχά ωστόσο αποτελέσματα, ενώ δεν υπήρχε καμία φαρμακευτική θεραπεία με ένδειξη για την πάθηση. Τα καλά νέα είναι ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα η πρώτη αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία από το στόμα (δαποξετίνη), η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας ουσίας που συμμετέχει στον έλεγχο της εκσπερμάτισης στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Επίσης, με την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου σεξολόγου το ζευγάρι μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων που βοηθούν τον άνδρα να μάθει να ελέγχει την εκσπερμάτισή του.

Με την καθυστερημένη εκσπερμάτιση τι συμβαίνει;

Όταν η εκσπερµάτιση έρχεται µεν, αλλά αργεί, δεν μιλάμε για κατάσταση παθολογική, αλλά µάλλον ψυχολογική. Επίσης ορισμένα φάρμακα, κυρίως ψυχιατρικά, συνδέονται με τη διαταραχή αυτή. Το πρόβλημα της καθυστερημένης εκσπερμάτισης μπορεί ακόμα να εμφανιστεί και σε άνδρες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας που με τον καιρό έχουν αναπτύξει μια δυσκολία στο να «αφεθούν» κατά τη σεξουαλική επαφή. Αν όµως ο άνδρας νιώθει ότι φτάνει σε οργασµό και ότι εκσπερµατώνει αλλά δεν υπάρχει σπέρµα, τότε από πίσω μπορεί να κρύβονται παθολογίες, όπως στενώµατα στην ουρήθρα, παλίνδροµη εκσπερµάτιση ή απουσία σπέρµατος λόγω µη παραγωγής από τους όρχεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ουρολόγο.

Οι 4 πιο συχνοί λόγοι που εκείνος… αργεί

  • Το αυξημένο στρες: ο άνδρας με στρες που κρατά συνεχώς τους μυς του σε σύσπαση συνήθως ασκεί –άθελά του– αυξημένο έλεγχο και στους μυς που ελέγχουν την εκσπερμάτιση.
  • Οι ελάχιστες σεξουαλικές εμπειρίες: ο άνδρας κατά τη διάρκεια των επαφών αισθάνεται πως «προσπαθεί» πολύ.
  • Το έντονο άγχος για να ικανοποιήσει τη σύντροφό του (το λεγόμενο άγχος απόδοσης).
  • Το αίσθημα ενοχής κατά τη σεξουαλική επαφή ή η συχνή αυτοϊκανοποίηση, η οποία και τον εξοικειώνει με τη διέγερση που πετυχαίνει μόνος του.

Έχω ένα μυστικό

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση σπάνια μιλούν γι’ αυτήν και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν θεραπεία, καθώς μόλις το 9% των ανδρών με πρόβλημα έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτούς το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για άλλο ιατρικό πρόβλημα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των ανδρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό το 52,2% δήλωσε ότι δεν είχε καν σκεφτεί αυτή την εκδοχή.

Για έγκυρη και σωστή πληροφόρηση

Για εσένα που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως και δυσκολεύεσαι να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια και να βρεις λύσεις, άνοιξε ένα διαδικτυακό παράθυρο έγκυρης και σωστής ενημέρωσης. Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.notjustamoment.gr, που φέρει την επιστημονική αιγίδα του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) και έχει αναπτυχθεί με τη συνεργασία επιφανών επιστημόνων από το διεθνή χώρο της Ουρολογίας, της Ανδρολογίας και της Σεξουαλικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχρήστου: «Κύριος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι, μεταξύ άλλων, η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ανδρών και των γυναικών για τη σημαντικότητα του θέματος της πρόωρης εκσπερμάτισης και πώς η αντιμετώπισή της θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής».


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 160

Update: Απρίλιος 2016.