10 τρόποι για να ελέγξεις τη χοληστερίνη σου

13.04.2016
Δεν είναι τόσο δύσκολο να προσφέρεις στην καρδιά σου αυτά που χρειάζεται: έγκαιρη πρόληψη και συστηματική φροντίδα.
  1. Αν δεν έχεις μετρήσει ποτέ τη χοληστερίνη σου, σπεύσε να το κάνεις. Εάν βρεις υψηλές τιμές της σε κάποια εξέταση, μην τις αγνοήσεις: συμβουλεύσου τον καρδιολόγο σου!
  2. Προσπάθησε να αποκτήσεις και να διατηρήσεις ένα φυσιολογικό βάρος, ακολουθώντας με συνέπεια μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, που να είναι απολαυστική και να μπορεί να γίνει μόνιμος τρόπος ζωής. Δώσε έμφαση στην ελληνική εκδοχή της μεσογειακής δίαιτας.
  3. Αύξησε σταδιακά την κατανάλωση λαχανικών, χόρτων, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως και οσπρίων.
  4. Μείωσε ζωικά κορεσμένα λιπαρά, έτοιμα γεύματα, γλυκίσματα και τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα. Προτίμησε το ψάρι έναντι του κρέατος και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, πάντα με σύνεση, αντί άλλων σνακ. Κατανάλωσε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, χρησιμοποίησε λιγότερη ζάχαρη και προϊόντα που την περιέχουν.
  5. Απόφυγε τα ζωικά λίπη στη μαγειρική αλλά και γενικότερα. Προτίμησε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και άλλα φυτικά λιπαρά, όπως η μαργαρίνη, π.χ. για επάλειψη στο ψωμί αντί βουτύρου.
  6. Περιόρισε το αλάτι όταν μαγειρεύεις καθώς και στο τραπέζι σου, αντικατάστησέ το με μπαχαρικά και μυρωδικά, για να δώσεις περισσότερη γεύση στα φαγητά.
  7. Πίνε επαρκείς ποσότητες νερού. Μείωσε το αλκοόλ σε 1-2 ποτηράκια ημερησίως.
  8. Διάκοψε το κάπνισμα, πρόσθεσε την άσκηση στη ζωή σου. Το καθημερινό περπάτημα με σχετικά ταχύ βήμα βοηθάει πολύ.
  9. Επανάλαβε την εξέταση χοληστερίνης μετά δίμηνο. Εάν οι τιμές είναι ακόμη υψηλές, συνέχισε την προσπάθεια και ένταξε στη διατροφή σου τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, καθημερινά και στις σωστές δοσολογίες.
  10. Επανάλαβε τις εξετάσεις μετά δίμηνο. Εάν η χοληστερίνη δεν έχει ρυθμιστεί, ίσως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση φαρμάκων δεν αναιρεί την αναγκαιότητα της σωστής διατροφής, της άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος. Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερίνης πετυχαίνουν συνήθως μεγαλύτερη μείωση της LDL-χοληστερίνης χρησιμοποιώντας παράλληλα και προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες.

Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν υποκαθιστούν τις εξατομικευμένες συμβουλές του προσωπικού σου γιατρού.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 124

Update: Απρίλιος 2016.