Κιρσοί στα πόδια σου; Ποτέ!

12.04.2016
Οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και γενικά οι φλεβίτιδες είναι από τα πιο συχνά και χρόνια προβλήματα των γυναικείων ποδιών, που δύσκολα θεραπεύονται, ενώ όσο περνούν τα χρόνια επιδεινώνονται. Η καλύτερη λοιπόν θεραπεία είναι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι κιρσοί που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση από τις παθήσεις των φλεβών, διακρίνονται στο δέρμα σαν κορδόνια, πολλές φορές με τη μορφή θρόμβων και συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή πρήξιμο. Αντίθετα οι ευρυαγγείες είναι μικρά κόκκινα και μπλέ αγγεία, που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια αλλά και στο πρόσωπο ή το λαιμό.

Πού οφείλονται;

Η κληρονομικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία των φλεβικών παθήσεων και κυρίως στη δημιουργία κιρσών (ακόμα και σε νεαρές γυναίκες). Όμως και παρατεταμένη ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων, είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες, που προδιαθέτουν για φλεβίτιδες και κιρσούς.

Αναίμακτες οι σύγχρονες θεραπείες

Συχνά το φλεβικό πρόβλημα των ποδιών μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπική φαγούρα. Η επίσκεψη λοιπόν σε ένα ειδικό κέντρο για να προσδιοριστούν τα αίτια και η σοβαρότητα του προβλήματος από τον αγγειοχειρουργό είναι απαραίτητη. Αλλωστε σήμερα, χάρη στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους, ο έλεγχος γίνεται εύκολα και αναίμακτα. Με τη βοήθεια των υπερήχων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορεί να μετρηθεί πως κινείται το αίμα, αν λιμνάζει και σε ποιο σημείο, να μελετηθεί το φλεβικό σύστημα και να διαπιστωθεί που ακριβώς, είναι η βλάβη του. Έτσι, αποφασίζεται και ποιος τύπος θεραπείας είναι ο καλύτερος για κάθε περίπτωση εξηγεί ο κ. Θάνος Κοντογιάννης-πλαστικός χειρουργός.

Η θεραπεία με λέιζερ -επισημαίνει ο ιδιος- έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στις περιπτώσεις εκείνες που στα πόδια συνυπάρχουν ευρυαγγείες και κιρσοί. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί και συνδυασμένη θεραπεία με σκληροθεραπεία (μέθοδος που εφαρμόζεται με ενέσεις) και λέιζερ. Όμως με αυτή την μέθοδο, οι φλέβες, μπορούν να θεραπευθούν μόνο στο αρχικό στάδιο. Σε βαρύτερες καταστάσεις, θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση από τον ειδικό αγγειοχειρουργό.

Τα ναι και τα όχι για πόδια με φλεβίτιδες

ΝΑΙ

  • Στο περπάτημα, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Στο τζόκιν, το ποδήλατο και το κολύμπι.
  • Στις ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια.

ΟΧΙ

  • Στο κάθισμα με τα πόδια σταυρωμένα για πολύ ώρα.
  • Στις σφικτές συνθετικές κάλτσες.
  • Στη ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, ηλιοθεραπεία, αποτρίχωση με ζεστό κερί), διότι με όλα αυτά ευνοείται το πρήξιμο των ποδιών και ο σχηματισμός κιρσών.

Κιρσοί και εγκυμοσύνη

Πολύ συχνά οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πρωτοεμφανίζονται, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, γιατί οι ορμόνες και η πίεση του αίματος, που αυξάνονται καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, προκαλούν με τη σειρά τους την διόγκωση των φλεβών. Το μεγάλωμα της μήτρας, προκαλεί επίσης, αυξημένη πίεση στο φλεβικό σύστημα. Ωστόσο, το 60- 70% των φλεβικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα γυναικεία πόδια λόγω εγκυμοσύνης, συνήθως υποχωρούν ή και εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Αν όμως οι φλεβικές αυτές ανωμαλίες δεν υποχωρήσουν μετά τη γέννα, αλλά αντίθετα επιδεινώνονται, τότε υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που πρέπει να ελεγχθούν.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 79

Update: Απρίλιος 2016.