Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες;

08.04.2016
Ποιος ανησυχεί περισσότερο για εκείνον; Ποιος τον κρατά σε φόρμα ή τον ενθαρρύνει να πάει στο γιατρό; Μα εσύ, φυσικά. Για να βοηθήσεις λοιπόν το έτερον ήμισυ, δες πώς θα αναγνωρίσεις τα προβλήματα υγείας, που λίγο-πολύ αντιμετωπίζουν οι άνδρες και δράσε αναλόγως.

Όλοι σχεδόν οι άνδρες θα βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με ενοχλήσεις και προβλήματα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά που σχετίζονται με την υγεία τους. Όμως πολλές φορές ή δεν τους δίνουν την ανάλογη προσοχή ή μερικά από αυτά τα θεωρούν θέματα «ταμπού» και αρνούνται να τα συζητήσουν, ακόμα και με τη σύντροφό τους, με αποτέλεσμα να διαιωνίζουν μια κατάσταση και να στερούν από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν ή ενδεχομένως να προλάβουν κάτι σοβαρό. Για εσένα λοιπόν που το έτερον ήμισυ ακολουθεί παρόμοια τακτική, εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, οι οποίοι και επισημαίνουν τις πιο συχνές ασθένειες του «ισχυρού» φύλου αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις ώστε αν χρειαστεί να δράσεις εγκαίρως.

Ο προστάτης του, χωρίς ταμπού

Οι ενοχλήσεις αρχίζουν από τα 40

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα κάστανου και ο ρόλος του είναι να ενισχύει το σπέρμα αλλά και να συμμετέχει στο μηχανισμό εγκράτειας των ούρων. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος. Η μεγέθυνση του προστάτη είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που όμως μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, διότι, καθώς ο αδένας μεγαλώνει, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Η μεγέθυνση του προστάτη συχνά καλείται καλοήθης υπερπλασία ή καλοήθης υπερτροφία του προστάτη. Δεν πρόκειται για καρκίνο και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Ύποπτα συμπτώματα

To χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας σου μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφθεί την τουαλέτα. Επίσης, όταν αναγκάζεται να διακόψει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να ουρήσει, ενώ το πρωί περιμένει αρκετά (π.χ. 2 λεπτά) μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων.

Πώς θα τον βοηθήσεις

Με το να τον παροτρύνεις να επισκεφθεί έναν ουρολόγο-ανδρολόγο, ο οποίος με δακτυλική εξέταση από το ορθό θα διαπιστώσει αν ο προστάτης του είναι διογκωμένος ή σκληρός. Επίσης θα ζητήσει να γίνει εξέταση αίματος για τις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), μιας πρωτεΐνης που παράγεται από τον προστάτη. Τις εξετάσεις συμπληρώνει ένα υπερηχογράφημα κύστης και προστάτη. Παράλληλα ο ουρολόγος θα ρωτήσει για τυχόν αλλαγές στο συνήθη τρόπο ούρησης, προκειμένου να διαπιστώσει σε τι βαθμό η υπερπλασία του προστάτη έχει δημιουργήσει αποφρακτικά ενοχλήματα.

Αντιμετώπιση

Όπως επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Χατζηχρήστου, καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας:.«Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική όταν τα συμπτώματα είναι ήπια και χειρουργική εφόσον τα φάρμακα αποτυγχάνουν ή υπάρχουν έντονα ενοχλήματα. Η επικρατέστερη χειρουργική μέθοδος είναι η διουρηθρική προστατεκτομή, που γίνεται, αναίμακτα, μέσω της ουρήθρας, ενώ σήμερα οι χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους μια εναλλακτική μέθοδο για τη ριζική προστατεκτομή, το laser, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κίνδυνου. Μετά την επέμβαση, στο μεγαλύτερο ποσοστό, παύει η εκσπερμάτιση, η ικανότητα στύσης όμως δεν επηρεάζεται».

Προστατίτιδα

Η φλεγμονή που θέλει ετοιμότητα

Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, που δημιουργείται με την πάροδο της ηλικίας, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Πρόκειται για μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Είναι μια αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που αν αμεληθεί μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια.

Ύποπτα συμπτώματα

Ο σύντροφός σου εμφανίζει ξαφνική συχνουρία ή δυσκολία στην ούρηση. Επίσης παραπονιέται για πόνο στους άρχεις ή τσούξιμο κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στην περιοχή της κοιλιάς ή χαμηλά πίσω στη μέση. Ακόμα μπορεί να ανεβάσει πυρετό (συχνά μέχρι και 40), που συνοδεύεται από ρίγος.

Πώς θα τον βοηθήσεις

Και εδώ αρμόδιος για να κάνει μια ασφαλή διάγνωση είναι ο ουρολόγος-ανδρολόγος, ο οποίος θα συστήσει καλλιέργεια ούρων και, αν χρειαστεί, καλλιέργεια σπέρματος, για να βρεθεί το μικρόβιο που ευθύνεται για τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη, καθώς και μέτρηση της ροής των ούρων. Θα επιμείνεις λοιπόν να επισκεφθεί τον ουρολόγο το συντομότερο.

Αντιμετώπιση

Όταν μετά τις εξετάσεις βρεθεί το υπεύθυνο μικρόβιο, τότε η χορήγηση της αντιβίωσης που θα επιλέξει ο θεράπων γιατρός θα λύσει το πρόβλημα.

«Σωσίβιο» στην κοιλιά;

Προσοχή στο μεταβολικό σύνδρομο

Το πρόβλημά σου είναι ότι αν και δεν είναι υπέρβαρος, έχει το γνωστό σωσίβιο στην κοιλιά. Το οποίο, πέρα από το –προφανές– κίνητρο της εμφάνισης, θα πρέπει να σε απασχολεί και για άλλους σοβαρότερους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι «ο κοιλιακός τύπος της παχυσαρκίας είναι παθογόνος και χαρακτηρίζει το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο (αυξημένη περίμετρος μέσης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, χαμηλή “καλή” χοληστερίνη (HDL) και αυξημένο σάκχαρο αίματος)», εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας.

Ύποπτα συμπτώματα

Σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, ο σύντροφός σου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πάσχει από το μεταβολικό σύνδρομο:

  • Αν έχει HDL («καλή» χοληστερίνη) μικρότερη από 40 mg/dl.
  • Αν οι τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα του είναι μεγαλύτερες από 150 mg/dl.
  • Αν η αρτηριακή του πίεση είναι μεγαλύτερη από 13 η μεγάλη (συστολική) και πάνω από 8 η μικρή (διαστολική).
  • Αν το πρωινό σάκχαρο νηστείας είναι μεγαλύτερο από 110 mg/dl.
  • Αν έχει περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά.

Πώς θα τον βοηθήσεις

Το πρώτο βήμα για να απομακρυνθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος (ο οποίος συνδέεται άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο) είναι η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο νωρίτερα γίνεται. Aυτές λοιπόν πρέπει να είναι και οι δικές σου συμβουλές και παρεμβάσεις, είτε πράγματι πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο είτε είναι κοντά στο να το εμφανίσει τελικά.

Αντιμετώπιση

Σύμφωνα με τους ειδικούς: η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η αντιμετώπιση με ειδική φαρμακευτική αγωγή των διαφόρων παραγόντων κινδύνου (σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμία) είναι αυτά που θα πρέπει να ακολουθήσει για να απομακρυνθούν όλα όσα συνοδεύουν την ύπαρξη του συνδρόμου.

Ανδρόπαυση

Δεν έχει διάθεση ούτε για σεξ

Ο άνδρας σου πλησιάζει τα 50 και τελευταία παραπονιέται για κούραση, έχει ανεξήγητη νευρικότητα και μειωμένη ερωτική επιθυμία; Ίσως περνάει «κλιμακτήριο»! Ναι, οι ορμόνες ταλαιπωρούν και τους άνδρες αυτής της ηλικίας, καθώς αρχίζει φυσιολογικά να μειώνεται το επίπεδο των ανδρογόνων στον οργανισμό τους, δηλαδή ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Σε κάποιους άνδρες, μάλιστα, οι ορμόνες μειώνονται περισσότερο από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στη φάση της λεγόμενης ανδρόπαυσης.

Ύποπτα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της ανδρόπαυσης, επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι κόπωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως μετά την πρωινή αφύπνιση, έλλειμμα συγκέντρωσης αλλά και προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία. Με δυο λόγια, τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι» είναι: μείωση της επιθυμίας του για σεξ και προβλήματα στύσης, κόπωση, κακή διάθεση, άγχος, αϋπνία, νευρικότητα, διαταραχές μνήμης, ίσως κατάθλιψη και ορισμένα περιττά κιλά.

Πώς θα τον βοηθήσεις

Παροτρύνοντάς τον να πάει στον ειδικό, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο σεξολόγος-ανδρολόγος. Ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν για το πρόβλημα στύσης που τυχόν αντιμετωπίζει «φταίει» η ανδρική κλιμακτήριος ή συντρέχουν άλλοι λόγοι.

Αντιμετώπιση

Όταν υπάρχουν διαταραχές που συνδέονται με την έλλειψη τεστοστερόνης και επιβεβαιώνονται από τις εργαστηριακές εξετάσεις και την κλινική εξέταση, η θεραπεία είναι η ορμονική αποκατάσταση με ανδρογόνα. Μπορεί να εφαρμοστεί διαδερμικά, δηλαδή με γέλη και επιθέματα, αλλά και ενδομυϊκά. Η ένεση γίνεται κάθε 3 μήνες, ενώ η γέλη τοποθετείται καθημερινά, π.χ. στον ώμο του άνδρα και απορροφάται μέσα σε λίγα λεπτά.

Τριχόπτωση

Μαζί με τα μαλλιά χάνει και την αυτοπεποίθησή του;

Δεν είναι ο μόνος! Περίπου το 85% των ανδρών κάποια στιγμή μετά τα 50 θα εμφανίσει πρόβλημα τριχόπτωσης. Σε ορισμένους άνδρες μάλιστα η απώλεια μαλλιών αρχίζει από τα 20 τους χρόνια.

Ύποπτα συμπτώματα

Επειδή στο 95% των περιπτώσεων η τριχόπτωση στους άνδρες προκαλείται από τη λεγόμενη ανδρογενετική αλωπεκία (γενετική κατάσταση κατά την οποία οι καινούριες φύτρες που μεγαλώνουν εξελίσσονται σταδιακά σε λεπτότερες), συνήθως η αραίωση των μαλλιών τους ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού και στο πλάι. Επίσης μπορεί οι τρίχες στο ανδρικό κεφάλι να αδυνατίζουν σε πολλά σημεία, χωρίς να παρουσιάζουν αρχικά κάποια άλλη αλλαγή.

Πώς θα τον βοηθήσεις

Έχει διαπιστωθεί πως οι άνδρες με ιστορικό φαλάκρας στην οικογένειά τους για 2-3 γενιές έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κι αυτοί φαλάκρα. Μάθε λοιπόν εάν ο σύντροφός σου έχει κληρονομική προδιάθεση και σε αυτή την περίπτωση συμβούλευσέ τον να επισκεφτεί ένα δερματολόγο. Είναι ο μόνος αρμόδιος για να ανακαλύψει την αιτία και να προτείνει φαρμακευτικές λύσεις. Όπως εξηγεί o κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Για την αξιολόγηση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει μια γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φεριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και μια πυκνομέτρηση (εξέταση η οποία καταμετρά τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό)».

Αντιμετώπιση

Σήμερα η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που σταματούν σε ποσοστό 80-85% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν κατά 60-65% την επανεμφάνιση τριχοφυΐας, με την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται εφ’ όρου ζωής. Υπάρχει επίσης και η μεταμόσχευση μαλλιών. Οι τρίχες που εμφυτεύονται δεν ξαναπέφτουν. Και αυτό επειδή μεταμοσχεύονται από τη ζώνη του κεφαλιού που τα μαλλιά δεν πέφτουν (χαμηλά στη βάση μέχρι τα αυτιά), σε εκείνη την περιοχή του κεφαλιού που εμφανίζεται η μόνιμη τριχόπτωση (δηλαδή στην κορυφή και στο πλάι).


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158

Update: Απρίλιος 2016.