To σεξ δεν είναι μόνο απόλαυση. Πολύ συχνά κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και στα δύο φύλα. Εκτιμάται ότι το 10- 20% των ανδρών έχουν παρουσιάσει πρόβλημα στύσης σε κάποια χρονική περίοδο της σεξουαλικής τους ζωής, ενώ 1 στις 7 γυναίκες αναφέρει δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού. Επιπλέον το 15% των ενηλίκων γυναικών εμφανίζουν περιστασιακά πόνο κατά την επαφή και το 35 με 40% των ανδρών πρόωρη εκσπερμάτιση. Αν λοιπόν αντιμετωπίζεις μια από τις παραπάνω δυσλειτουργίες στο σεξ ή ακόμα αν ταλαιπωρείσαι από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε το λόγο έχει η επιστήμη.
Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
Εκτιμάται ότι το 30 –40 % των περιπτώσεων πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή οφείλεται σε οργανικά προβλήματα. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται βαθιά στο εσωτερικό των γεννητικών οργάνων και τα πιθανά αίτια είναι:
- Η ενδομητρίωση. Η πάθηση, αποδίδεται σε κάποια κύτταρα, τα οποία ξεφεύγουν από το εσωτερικό της μήτρας και εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία προκαλώντας συχνές αιμορραγίες και δυνατούς πόνους χαμηλά στην κοιλιά πριν από την περίοδο, ή στο εσωτερικό του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ.
- Φλεγμονές των σαλπίγγων
- Κύστες στις ωοθήκες ή και ινομυώματα.
Οι κατάλληλες εξετάσεις
Ο γυναικολογικός έλεγχος και η διεξαγωγή ορισμένων εξετάσεων όπως το κολπικό υπερηχογράφημα είναι απολύτως απαραίτητα για τη σωστή διάγνωση. Οσο για την αντιμετώπιση του πόνου, θα εξαρτηθεί από τα αίτια που τον προκαλούν (π.χ αντιβίωση ή κολπικά υπόθετα για τις φλεγμονές, χειρουργική επέμβαση για την ενδομητρίωση).
Και μετά τι;
Στην περίπτωση που η κλινική εξέταση δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι οργανικό (δεν προέρχεται π. χ από κάποια ενδομητρίωση ή κύστες στις ωοθήκες), αλλά οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, τότε η συμβουλή ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Όταν το πρόβλημα οφείλεται σε διακοπή της παραγωγής κάποιων ορμονών από τον οργανισμό (στην γυναίκα κάτι τέτοιο συνδέεται με την κλιμακτήριο), τότε συστήνεται ορμονοθεραπεία.
Προσοχή: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει παρατηρηθεί, πως όταν ο πόνος κατά την επαφή είναι εξωτερικός, δηλαδή πριν την πλήρη διείσδυση του πέους στον κόλπο, οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια. Αντίθετα αν ο πόνος είναι βαθύς και εσωτερικός συνήθως οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα.
Προβλήματα οργασμού
Οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρόβλημα ανοργασμίας, δεν κατορθώνουν να φθάσουν στον οργασμό παρά το γεγονός ότι έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική διέγερση. Οι αιτίες που προκαλούν την ανοργασμία μπορεί να οφείλονται σε οργανικά προβλήματα, αλλά κυρίως είναι ψυχολογικές.
Οι κατάλληλες εξετάσεις
Ο γιατρός ξεκινά συνήθως από το ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό της γυναίκας. Στη συνέχεια, γίνονται κάποιες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό ή οργανικό και ακολουθούνται οι ανάλογες θεραπείες.
Και μετά τι;
Οι θεραπείες μπορεί να είναι:
Σεξοθεραπεία ή Sex Therapy, όπως είναι γνωστότερη η μέθοδος στο διεθνή χώρο, η οποία γίνεται σε καθαρά ψυχολογικά πλαίσια και πολύ συχνά, συμμετέχει στη θεραπεία και ο σύντροφος. Φαρμακοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.
Οι εχθροί της λίμπιντο
Μια σειρά παθήσεων όπως του κυκλοφορικού, του εντέρου, του νευρικού συστήματος, του στομάχου, της σπονδυλικής στήλης, αντιμετωπίζονται σήμερα με φάρμακα αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη, ηρεμιστικά, κ.α. Πολλές από τις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών προκαλούν στον άνδρα στυτική δυσλειτουργία και μείωση της ερωτικής ικανότητας .Επίσης, τα αγχολυτικά, ορισμένα αντιεμετικά και συχνά το αντισυλληπτικό χάπι (αν και από πολλούς αμφισβητείται κάτι τέτοιο), ενοχοποιούνται για τη μείωση της γυναικείας λίμπιντο. Ακόμα, η χορήγηση δραστικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων επηρεάζει αρνητικά την ερωτική επιθυμία και στα δυο φύλα. Επίσης, αρνητικό ρόλο στις σεξουαλικές επιδόσεις παίζουν το αλκοόλ και το τσιγάρο. Συγκεκριμένα η υπερκατανάλωση αλκοόλ, στον μεν άνδρα κατά την επαφή θα δημιουργήσει πρόβλημα στύσης, στη δε γυναίκα, πρόβλημα ανταπόκρισης. Η νικοτίνη από την άλλη καθώς και άλλες ουσίες που προσλαμβάνονται με το κάπνισμα, επηρεάζουν καθοριστικά τους μηχανισμούς της στύσης.
Τσεκ απ για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα τα οποία λίγο- πολύ τα τελευταία χρόνια είχαν μπει στο περιθώριο εξαιτίας του θανατηφόρου ιού του AIDS, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αυξάνονται με πολύ γρήγορο ρυθμό. «Ωστόσο, σήμερα» επισημαίνει ο Αν. Καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκος Σταυριανέας, «για όλα σχεδόν τα γνωστά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (κονδυλώματα, έρπης των γεννητικών οργάνων βλενόρροια κ.α) υπάρχουν οι αντίστοιχες εξετάσεις, καθώς και αποτελεσματικές θεραπείες.
Τα κονδυλώματα που προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (ιός HPV) είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ετοιμότητα. Πρόκειται για μικρά εξογκώματα (σε μέγεθος φακής ή μεγαλύτερα) που προσβάλουν το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Επίσης, μπορούν να εντοπιστούν μέσα στον κόλπο ή στον τράχηλο της μήτρας στη γυναίκα, καθώς και στη βάλανο του πέους ή στο στόμιο της ουρήθρας στον άνδρα. Πολύ σπάνια εμφανίζονται στα χείλη ή στη γλώσσα μετά από στοματικό sex με μολυσμένο άτομο.
Οι κατάλληλες εξετάσεις
Η κολποσκόπηση είναι η πιο συχνή μέθοδος εντοπισμού των κονδυλωμάτων στις γυναίκες. Κατά την κολποσκόπηση, ο γυναικολόγος θα χρησιμοποιήσει μία ειδική βαφή (acetic acid) που κάνει τα κονδυλώματα να ξεχωρίζουν. Η βαφή ταμπονάρεται με λαβίδα και βαμβάκι πάνω στον τράχηλο προκαλώντας ένα σύντομης διάρκειας «τσούξιμο». Ανάλογα με τα ευρήματα της κολποσκόπησης, ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει επανεξέταση σε λίγους μήνες ή να πάρει βιοψία για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αλλοιώσεις.
Και μετά τι;
Ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει τοπική θεραπεία απ' ευθείας επάνω στα κονδυλώματα (κρυοπηξία, χρήση laser, loop κ.ά) ή να δώσει φάρμακα. Οι τοπικές θεραπείες συνήθως απαιτούν ολική νάρκωση λίγων μόνο λεπτών.
Προσοχή: Τα κονδυλώματα ακόμα και όταν θεραπευτούν συχνά υποτροπιάζουν. Η τακτική λοιπόν παρακολούθηση (μεΤεστ- Παπ) μετά την θεραπεία είναι απαραίτητη.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 93
Update: Απρίλιος 2016.