Ασκήσεις για να είστε "εγκρατείς"

15.05.2013
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αλλάζουν και τη ζωή μιας γυναίκας αλλά και τον οργανισμό της. Η ακράτεια είναι μία από αυτές τις αλλαγές.

Αυτές οι αλλαγές από τη μια είναι ευχάριστες και από την άλλη μπορεί να γίνουν επικίνδυνα ενοχλητικές. Δυστυχώς, ανάμεσα σε πολλά που θα νιώσει μια νέα μητέρα αφού φέρει στον κόσμο το μωράκι της μπορεί να είναι και η αμηχανία που προκαλείται από την αδυναμία της να συγκρατήσει μια μικρή ποσότητα ούρων κατά τον βήχα ή το γέλιο. Ακούγεται δυσάρεστο, αλλά ένας μεγάλος αριθμός των γυναικών που έχουν γεννήσει φυσιολογικά αντιμετωπίζει για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό το ενοχλητικό φαινόμενο της ακράτειας ούρων από προσπάθεια, όπως χαρακτηρίζεται.

Οι παράγοντες που την ευνοούν είναι η ίδια η εγκυμοσύνη, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες ή πολύδυμες κυήσεις καθώς και ο δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός κατά τον οποίο η κύστη πιέζεται και τραβιέται προς τα κάτω την ώρα που το κεφάλι του μωρού περνάει από το γεννητικό κανάλι. Οι μύες που περιβάλλουν τα τοιχώματα της κύστης χαλαρώνουν και η ίδια δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από το φτέρνισμα, τον βήχα, την ορθοστασία, τα βάρη ή ακόμα και από το απότομο σήκωμα από την καρέκλα. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το πυελικό τοίχωμα, που είναι ένα σύνολο μυών και συνδετικού ιστού, είναι αυτό που συγκρατεί την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και την τελική μοίρα του εντέρου. Οταν οι μύες του πυελικού τοιχώματος, λοιπόν, χαλαρώνουν, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ακράτεια ούρων για αρκετές γυναίκες. Το ζητούμενο, συνεπώς, για τις νεαρές μητέρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο του σώματός τους και κυρίως τον έλεγχο της συμπεριφοράς της ουροδόχου κύστης και των συμπτωμάτων ακράτειας και να αισθανθούν ξανά άνετα. Μια καλή συνήθεια είναι να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα λίγη άσκηση που δεν απαιτεί ούτε χώρο ούτε χρόνο και ούτε καν προκαλεί εφίδρωση.

Ο λόγος για απλές ασκήσεις που γυμνάζουν τους μυς που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εκούσιας διακοπής της ούρησης. Μάλιστα, οι ασκήσεις αυτές έχουν διπλό όφελος: Καταρχάς η γυναίκα που τις εφαρμόζει μαθαίνει να ελέγχει τις συσπάσεις των εσωτερικών μυών του κόλπου και της κύστης, αντιμετωπίζοντας έως έναν βαθμό το πρόβλημα της ακράτειας, ενώ παράλληλα, μέσω αυτών αυξάνει και την ένταση της ερωτικής της ικανοποίησης, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι ασκήσεις αυτές δυναμώνουν τους μυς της πυέλου. Πρόκειται για πολύ απλές ασκήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε, στο σπίτι, μπροστά στην τηλεόραση, στη δουλειά, κατά την οδήγηση μπροστά στο φανάρι, στην ουρά στην τράπεζα ή οπουδήποτε, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ότι το κάνετε. Η αποτελεσματικότητα της τεχνικής εκγύμνασης του πυελικού εδάφους έχει αποδειχθεί κλινικά. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι προφυλάσσει αλλά και θεραπεύει μέχρι και 70% των περιστατικών ακράτειας από προσπάθεια. Το βασικότερο βέβαια από όλα είναι, ότι βοηθά στο να ανακτήσει η γυναίκα την αυτοπεποίθησή της και να μη νιώθει άσχημα για τον εαυτό της και το σώμα της.

Βάσω Μιχοπούλου